Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Wafel 10:54, 28 lip 2023

Witam! Tak jakoś po nitce do kłębka trafiłam na Twój wątek i poczytałam o zapachu mikołajka i wiesz coś jest na rzeczy, bo ja od jakiegoś czasu, tam gdzie mam mikołajki też czuję smród, określam go jako "psie kupy". Sąsiedzi mają psa, ale sprzątają po nim i to niemożliwe chyba, żeby pies ciągle robił w to samo miejsce. Jak wącham mikołajki wysokie nic nie czuje, ale mam jeszcze Blue Hobbit rośnie niziutko więc nie przytykałam nosa. Może on tak śmierdzi tylko w jakimś momencie, ciekawe.
Pozdrawiam!
Helen 11:39, 28 lip 2023

Daga, ja też jestem na bieżąco, nie zawsze piszę, ale jestem
Gruszka_na_w... 12:27, 03 sie 2023

Daguś, żyjesz? Tak długie milczenie nie pasuje do Ciebie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:02, 03 sie 2023

Haniu - żyję, żyję
Nawet na forum zaglądam, ale jestem w takim niedoczasie rozmaitych obowiązkowych spraw i zadań, że przez forum przelatuję galopem, podziwiam foty i nie mam kiedy głupot wypisywać

U nas pada właściwie non stop - wychodzi na to, że od dobrych dwóch tygodni to właściwie już nie tyle pada ale leje dzień w dzień i to całymi dniami, z małymi tylko przerwami. Temperatury w ciągu dnia w okolicach 17 stopni, wieczory chłodniejsze. Jakby jesiennie się zrobiło mocno... Mokro jest bardzo i mogę ryż sadzić/siać
Małżonek wściekły bo mu dechy mokną, nie ma jak szlifować, nie ma jak malować, remont płotu zastopowany.
Ja wściekła mniej z uwagi na brak czasu, ale o kancikach mogę zapomnieć. Za mokro. Pielenie też odpada bo się nie będę w błocie babrać. Czekam na... nie wiem jaką porę roku
Wilgotność w foliaku - 89-95 procent pomimo wietrzenia. Choróbska u bram, ale nie za bardzo mam kiedy się tym przejąć, że o zaradzeniu nie wspomnę
W lesie pojawiły się podgrzybki - nie byłam, ale sąsiadka była. Podgrzybki na początku sierpnia mi się w głowie nie mieszczą
Ale jest jak jest Osładzam sobie czas zakupami roślinnymi na allegro - co jakiś czas mała paczuszka, żeby na smarta się załapać Kiedy to posadzę - nie wiem
Muszę odreagować pogodę, brak czasu na wszystko oraz informację o tym, że mój ulubiony sąsiad zwany "Słonecznym" podobno zgłosił do wycinki drzewa... Sztuk 52. Czyli wszystkie... Budować nic nie będzie, ale lubi słońce... Kodeks Hammurabiego jawi mi się jako idealne prawodawstwo....
Magara 23:04, 03 sie 2023

Wafel - witaj
Mój mikołajek podobno nie śmierdzi
Agatorek 23:16, 03 sie 2023

Słoneczny chyba zwariował…
Basieksp 23:43, 03 sie 2023

Myśląc o Tobie, właśnie o grzybach myślałam my byliśmy na chwilę w niedzielę zobaczyć czy kurki są i nic nie znaleźliśmy. Może teraz jak tak pada to wystartują inne grzyby a słoneczny chyba od słońca taki trochę nie tak a pogoda u nas podobna, nie mam jak i kiedy trawy skosić, zielsko rośnie, prawie codziennie pada, już zaczyna mi się na rudbekiach mączniak pokazywać, muszę je powyrywać.
Magara 00:04, 04 sie 2023

Aga, Basia - Słoneczny uważa, że jest na swojej ziemi i może "wszystko" - w świetle prawa - zasadniczo ma rację...
Mnie to boli z pobudek egoistycznych - bo będę mieć za oknami bezsensowny glac-plac zamiast drzew, ale też, co oczywiste, z pobudek ogólnych - są drzewa, które już rosną, są tam ptaki, które zimą karmię, mają tam,gniazda, jest zielono - i tego wszystkiego nie będzie bo koleś dziesięć razy w roku chce rozstawić namiot i miziać nową koleżankę w słońcu a nie półcieniu Na marginesie to jestem ciekawa czy podrobił podpis żony w formularzu zgłoszenia wycinki
Oczywiście rozumiem, że ten człowiek ma działkę, która przez ostatnie lata zarosła. Zrozumiałabym gdyby postanowił coś zbudować i w tym celu był zmuszony do usunięcia kilku samosiejek mniejszych lub większych. Ale on budować nie planuje, a wycinać chce. Chyba tylko tyle umie. Żal wielki, ale nie mam na to wpływu Co nie zmienia faktu, że nerwa mam jak tylko o tym pomyślę...

Basia - w naszej okolicy więcej się zrobiło ludzi niż grzybów Mączniaka też mam i nieskoszone też
Judith 00:06, 04 sie 2023

Elo Magarko
Jakie w Twojej okolicy panują zasady? W mojej wniosek o wycinkę tylu drzew powitano by pustym śmiechem - drzewa są tu najświętsze . Może i u Ciebie tak jest? Wszak mieszkasz w wartościowej przyrodniczo krainie…

EDIT: sąsiad w żadnym razie nie może wszystkiego na swojej działce. Co może, a czego nie określa choćby plan zagospodarowania przestrzennego. Ze nie wspomnę o innych przepisach mówiących o ochronie przyrody czy społecznego współżycia.
sylwia_slomc... 00:12, 04 sie 2023

Kurcze może w Gminie ktoś mądry siedzi i Mu zgody nie da? ....trzeba by może św. Franciszka zawezwać na pomoc skoro nic innego nie pozostało