Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Patrycja_KG_Lu 11:38, 08 sie 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie wywozem zawartość szamb zajmuje się tylko i wyłącznie miejska spółka. Korzystamy raz w roku do opróżnienia pierwszej komory POŚ-ki. Cena nie zwala z nóg. To jakieś 100 zł. Za wodę z miejskiego wodociągu płacimy 3 zł. Wywóz śmieci to 32 zł od osoby. Odpady zmieszane i bio w sezonie, plastik odbierają raz w tygodniu, papier raz na dwa tygodnie, szkło raz w miesiącu. W sezonie zimowym odpady bio odbierają raz na dwa tygodnie.

Daguś, tej bliskości do grzybowych zbiorów to Ci bardzo zazdroszczę. Od weekendu ma być ciepło. Może uda się zrobić ten płot.

Zaczynam żałować, że mam zbiornik. U nas to ok. 320 zł co 3 tygodnie za wywóz. Produkcja w pierwszych miesiącach szła, bo sporo pieluch wielorazowych było pranych.
TAR 11:58, 08 sie 2023

U mnie nie mozna POŚki było zrobic, takie warunki, za szambowoz placimy podobnie 300 -350 zł. zalezy kto odbiera. Ale u nas kolejki czasem 2 tygodnie sie czeka, malo wozow i robia remont oczyszczalni, powiekszaja. Szambelani to raczej panowie na wlosciach, czasem nawet umowiony nie przyjedzie. U nas pozwolili w okolicy na budowe sryliona domkow "kurnikow" i od tamtej pory zaczely sie problemy z wywozem. Deweloper i gmina maja wyrąbane na pozostalych mieszkancow. A buduje sie na 1 dzialce np. 200 -350 kurników dwulokalowych, problemy z woda, ściekami dojazdem dla wszystkich. Ale gmina ma wywalone, podatki spływaja. Pod tym wzgledem chyba najgorsza gmina w Pl.
UrsaMaior 12:26, 08 sie 2023

Korzystamy raz w roku do opróżnienia pierwszej komory POŚ-ki. Cena nie zwala z nóg. To jakieś 100 zł.

Z mojej wybiera się osad raz na 5 lat. Nie wiem co mamy, ale kiedy przyjechał kiedyś pan do wybrania, to powiedział, że jakiś wypas, który oprócz nas ma jeszcze tylko jedna firma w okolicy. Warta każdej złotówki.
Wiolka5_7 13:08, 08 sie 2023

UrsaMaior napisał(a)

Z mojej wybiera się osad raz na 5 lat. Nie wiem co mamy, ale kiedy przyjechał kiedyś pan do wybrania, to powiedział, że jakiś wypas, który oprócz nas ma jeszcze tylko jedna firma w okolicy. Warta każdej złotówki.

U nas znowu możemy sobie ten osad wypompować na pole jako nawóz

Tak więc kontrola z UG nas nie dotyczy i podpisywanie umowy z firmą od ścieków oraz zbieranie rachunków

A wcześniej co 3 tyg szambiara, więc koszt roczny duży.

Tak taka inwestycja warta każdej złotówki
Mary 20:54, 08 sie 2023

U mnie wywozem zawartość szamb zajmuje się tylko i wyłącznie miejska spółka. Korzystamy raz w roku do opróżnienia pierwszej komory POŚ-ki. Cena nie zwala z nóg. To jakieś 100 zł. Za wodę z miejskiego wodociągu płacimy 3 zł. Wywóz śmieci to 32 zł od osoby. Odpady zmieszane i bio w sezonie, plastik odbierają raz w tygodniu, papier raz na dwa tygodnie, szkło raz w miesiącu. W sezonie zimowym odpady bio odbierają raz na dwa tygodnie.

Daguś, tej bliskości do grzybowych zbiorów to Ci bardzo zazdroszczę. Od weekendu ma być ciepło. Może uda się zrobić ten płot.

Zazdroszczę odbioru śmieci zmieszanych raz z tygodniu. W Warszawie z zabudowy jednorodzinnej odbierają tylko raz na dwa tygodnie. Upalny czerwiec, lipiec, sierpień to jest dramat.
Magara 23:49, 08 sie 2023

Ania-Makao - u nas dalej leje. Na pocieszenie dla Ciebie - wieje też niemiłosiernie Robota ogrodowa - można zapomnieć

Iza - mi się kojarzy, że u nas też trzeba mieć pozwolenie... I że nie dają... Tematu nie ruszałam, bo mnie nie stać na rewolucje, póki co jest szambo i muszę się szambelanowi w pas kłaniać, eh

Haniu - jakoś strasznie po taniości u Was wszystko U nas ceny podobne ale zmieszane i plastik - raz w miesiącu, a papier i szkło - TRZY razy w ROKU
Bliskość lasu mnie cieszy, ale aura totalnie niesprzyjająca - wiatr taki, że strach, a deszcz non stop też nie zachęca do grzybobrania.
A płot to temat rzeka Inwestycja na trzy lata zaplanowana - przecież każda decha musi być idealnie dopasowana

LIDKA - mieszkanie mam w Gdańsku, tam się za śmieci płaci od metra mieszkania, nieważne czy ktoś mieszka No więc bulę, kto bogatemu zabroni?

Patrycja - ja też żałuję, że mam szambo, ale co robić? U nas taniej niż u Ciebie.

TARcia - u nas szambelan to też król, ale nie wyobrażam sobie czekania na niego dwa tygodnie
Podzielam opinię, że gmina ma wywalone - u nas ma wywalone i na szamba i na dostawy wody... A nowe domy i domki powstają, bo podatki od nieruchomości, szczególnie letniskowych, to łakomy kąsek...

Iza, Wiola - chyba bardziej niż ogrodów zazdroszczę Wam rozwiązań gówiennych

Mary - u nas zmieszane raz w miesiącu
Magara 23:56, 08 sie 2023

Temat gówienno śmieciowy, jak widzę, budzi emocje
Chciałam je ostudzić jakimś zdjęciem ale nic nowego nie mam U nas znowu pada deszcz
April 08:16, 09 sie 2023

Ale tu "gówniane" tematy. Kolejna okazja do ponarzekania To ja nie narzekam ale jestem szczęśliwym posiadaczem POŚ i podobnie jak Iza, raz na kilka lat potrzebuję wybrać osad.
A, i u mnie świeci obecnie słońce
I żeby już tak miło do końca nie było, siedzę w robocie...
Helen 08:37, 09 sie 2023

Ja też przyszłam ponarzekać, a co
Ostatni dzień urlopu a tu znowu leje, trawa do kostki, ślimorów się namnożyło, mus użyć granulki, tylko kiedy przestanie padać.
A miałam dzisiaj tyle ogrodowo podziałać...

No nic, ulało mi się
Basieksp 08:56, 09 sie 2023

No to ja zmienię temat dziś po pracy jadę na grzybowe zwiady dwa wiadra zabieram wiadra te malutkie 3 litrowe ale przez to, będę miała dłuuugi dzień w pracy