Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Anda 09:03, 18 lis 2023

Boszsz… U mnie w nocy było 0 stopni, ale teraz już jest 6, całe szczęście.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rumianka 09:57, 18 lis 2023

Zima zaczyna pokazywać pazurki...ostatnio oglądałam fotki z ub. roku i 19 listopada były pierwsze oooogromniaste zwały sniegu...
Gruszka_na_w... 13:09, 18 lis 2023

Bardzo klimatyczne fotki wstawiłaś. Człek odruchowo zaczyna szukać kominka i kubka z ciepłą herbatką.
Jeszcze mi tylko wyjaśnij w jaki sposób łączyłaś się ze Sfochowaną? Automatyczny podajnik rozgryzłam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 20:06, 18 lis 2023

Jak ja nie chcę tej zimy brrrr, zimno u nas dzisiaj jak diabli było i wiało tak z północy( czyli od większości z Was)ze aż zakleiłam taśmą wentylacje w przyszłej kuchni bo jak w lodówce się zrobiło
U mnie też grabienia i zamiatania w podwórku jeszcze od groma bo właśnie magnolie zrzucają sukienki, ani nie chcę myśleć o białym bo jak zasypie liście to potem łatwo orła wywinąć
Ale kiedy to zgrabimy to nie wiem. Po ciemku się nie da, a w soboty to nie wiadomo w co ręce pchać Jednak wybieram fotel przed kominkiem i kota na kolanach niech od góry grzeje
Joku 20:24, 18 lis 2023

Chyba bym też taki wariant wybrała przy takiej pogodzie .
Judith 20:35, 18 lis 2023

Magara napisał(a)
U nas obecnie taka sytuacja:

Cudnie!
Magara 23:40, 18 lis 2023

Dziewczyny
Śnieg w listopadzie - to kiedyś przecież była norma
Więc jakoś specjalnie nad tym nie boleję Co wycięłam, to wycięłam, czego nie wycięłam to może jeszcze zdążę jak przyjdą jakieś słoneczne dni, które zachęcą do prac ogrodowych
W sumie to się nawet z tego śniegu cieszę - nadszedł czas na inne aktywności albo błogie leżenie bykiem przy kominku z książką, w czasie, który bym, w innych warunkach pogodowych, poświęciła ogrodowi No same plusy dodatnie
Czas szybko zleci. Zaraz koniec listopada. Grudzień - wiadomo z górki. A później już dni coraz dłuższe Jedno co martwi przy tym coraz szybszym upływie czasu to fakt, że i my się starzejemy Ale nic to, na pewne sprawy nie mamy wpływu
Magara 00:06, 19 lis 2023

Info dla Hani, ale może jeszcze się komuś przyda

Długo szukaliśmy urządzenia, które pozwoli nam opuścić działkę i nie mieć wyrzutów sumienia, że Sfochowana umrze z głodu (biorąc pod uwagę jej tkankę tłuszczową i zapasy nieprędko by to się stało, ale jednak )
Nie wyjeżdżamy na więcej niż 5 dni, pomagali do tej pory sąsiedzi, ale wiadomo jak jest.
O różnych „feederach” naczytał się DT. Jest tego mnóstwo, w cenach kosmicznych i mniej kosmicznych.
Nam się udało kupić na olx w bardzo dobrej cenie super urządzenie. Wygląda jak ekspres do kawy
Można zaprogramować cykl karmienia dobowo, a można karmić zwierza online.
My i tak zostawiamy net włączony, urządzenie działa w aplikacji. Ma kamerę i głośnik. No i oczywiście zasobnik na karmę.
My ustawiliśmy tylko dawkę suchej karmy.
Wchodzę w aplikację, na kamerze widzę obraz z tarasu, wołam Sfochowaną przez głośnik, patrzę czy jest, jak jest – daję komendę „feed”. Sfochowana, nauczyła się – biegnie galopem do miseczki CatFeedera i je Dosypuję, żeby kotek nie był głodny
Tak się mądrala nauczyła, że sama czasem podchodzi do karmidła i czeka – w takiej sytuacji dostaję komunikat, że jest ruch przy urządzeniu Mogę online sprawdzić, który kot przy bankomacie siedzi – jak mój – karmię Jak obcy to mogę przez głośnik pogonić
Zabawa przednia ale generalnie ulga wielka, że nie muszę nikogo prosić o karmienie kota.

Lokum w postaci Sheratona Sfochowana ma zapewnione, teraz CatFeeder doszedł, normalni pewnie do końca nie jesteśmy , no ale czasem na te parę dni musimy wyjechać a Sfochowanej zabierać ze sobą nie możemy z uwagi na moją alergię to raz, a dwa z uwagi na jej dzikość A powszechnie wiadomo - jak coś oswoiłeś - jesteś za to odpowiedzialny

Judith 00:23, 19 lis 2023

Czadowe urządzenie! Muszę mojej ciotce powiedzieć o nim, bo nigdzie nie jeździ „bo koty”.
Mary 08:52, 19 lis 2023

Karmienie i monitoring w jednym. Czy to urządzenie jest podłączone do sieci elektrycznej kablem czy można gdziekolwiek w ogrodzie postawić? Jeża, wiewiórkę czy kosa też można karmić?