Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:32, 28 maj 2025

Trochę się czuję wywołana do tablicy i wezwana do tłumaczeń Więc najpierw zbiorczo się wypowiem, a później indywidualnie odpowiem
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie uwagi, doceniam, wielki cmok Miałam dziś dzień "w samochodzie" więc dużo czasu do przemyśleń

Pomysł z winoroślą w szklarni wziął się stąd, że szklarnię mam większą niż dotychczasowy foliak, miejsca więcej, sadzonek pomidorów i tak pewnie dużo za dużo, więc chciałam spróbować czegoś nowego i dodatkowego - bonusa mieć
Pierwszy plan to były arbuzy Nawet mam dwie sadzonki z własnego siewu, ale obie jakieś marne W międzyczasie zaczęłam się wgryzać w temat arbuzów w szklarni i coraz bardziej zaczęłam wątpić w sens tej uprawy w moim przypadku. Za mała powierzchnia uprawy, kłopoty z zapylaniem, temperatury, mizerne efekty etc. Uznałam, że pewnie nic z tego nie będzie ale spróbuję.
No i wtedy rozpoczęłam rozmowy z sąsiadem, który ma w szklarni winorośl, owocującą Jego brat tak samo ma i obaj są zadowoleni i najedzeni
Dodam, że i sąsiad i jego brat to panowie ok. 70ki, ludzie "stąd", uprawiający ogrody, ogródki i działeczki od ponad pół wieku. Paten z winoroślą nad pomidorami stosują nie od wczoraj. Nie narzekają na wielkość winorośli, na korzenie przeszkadzające pomidorom, na nadmierny rozrost, na choroby
Dałam się ponieść wizji własnych winogron
Nie wiem jaki będzie efekt, ale sadzonki już mam na pokładzie. Posadzę, będę forumowo asertywna , bo i tak innego miejsca na nie obecnie nie mam Trzymam się myśli, że ludzie "stąd" wiedzą co robią - klimat u nas jednak jest mocno mikroklimatyczny
Jak coś mi nie przypasuje - będę kminić

Magara 00:06, 29 maj 2025

Ania-Makao - dzięki Sadzonki dziś przyszły. Nie wiem czy są fajne czy nie. Jutro zrobię zdjęcia.
Generalnie wizję mam taką:

Zielone to miejsce posadzenia i podpięcia pod profil przy ścianie. Mam już tam zamontowane nawet specjalistyczne kółeczka. W innej wersji - czerwonej - puszczenie jeszcze wyżej.
Szklarnia ma 2,5 metra w najwyższym punkcie. Miejsce moim zdaniem jest
Chciałabym się douczyć sama, a nie za każdym razem pytać sąsiada "co mam robić". Stąd prośba o wiarygodne polecajki

Zuza - od kiedy nie mam telewizora to nie mam pojęcia co u MD Czasu brak na internetowe śledzenie... A odnośnie cieniowania. Nie myślałam o tym jakoś specjalnie, chociaż Asia Rojo temat poruszyła jakiś czas temu. W foliaku nie cieniowałam. Jak będzie z nasłonecznieniem w szklarni z poliwęglanu - zobaczę. Ten rok traktuję i tak jako mocno doświadczalny

Judith - wczoraj się tak utyrałam, że zdjęć nie zrobiłam Dziś byłam poza domem. Foty zrobię i wstawię, a jakże
Pomysł z winoroślą może i ekscentryczny Masz rację, że winorośl owocuje w "naszym" klimacie, ale "mój" klimat jest nieco inny niż "nasz" klimat 200 metrów ode mnie, w centrum wsi, czuję się jak w ogrodzie botanicznym Tam już piwonie kwitną

TARcia, Polon, Basia - w poprzednim poście już napisałam co i jak Będę próbować Jak nie spróbuję to się nie dowiem

Patrycja - dzięki, zaraz zerknę Wybrałam Aloszenkin i Muscat Bleu
Magara 00:13, 29 maj 2025

Zostawiam Wam kwiatka

Powojnik się obudził Dwa tygodnie później niż zawsze - tyle w temacie klimatu u mnie
antracyt 05:43, 29 maj 2025

Też kojarzę takie uprawy wśród starszego pokolenia ogrodników. Dobierali się odpowiednie odmiany do uprawy szklarniowej. Jako dziecko zajadałam się takimi winogronami.
Ja bym zamęczała sąsiada pytaniami bez skrupułów. Potem nam tą wiedzę "sprzedasz"
Makao 07:08, 29 maj 2025

Magara napisał(a)
Ania-Makao - dzięki Sadzonki dziś przyszły. Nie wiem czy są fajne czy nie. Jutro zrobię zdjęcia.
Generalnie wizję mam taką:

Zielone to miejsce posadzenia i podpięcia pod profil przy ścianie. Mam już tam zamontowane nawet specjalistyczne kółeczka. W innej wersji - czerwonej - puszczenie jeszcze wyżej.
Szklarnia ma 2,5 metra w najwyższym punkcie. Miejsce moim zdaniem jest
Chciałabym się douczyć sama, a nie za każdym razem pytać sąsiada "co mam robić". Stąd prośba o wiarygodne polecajki

Osz Tyyy….
A to tak chcesz to prowadzić. Hmm, o tym nie pomyślałam. Dobre miejsce Daga. Muszę przesadzić swoje fasolnik chińskie bo ja myślałam że będziesz sadzić przy niskiej ściance i prowadzić do czubka ale faktycznie Twój pomysł zdecydowanie lepszy.
Ja Cię dopinguję.
Ten pomysł rzuciłaś już dawno temu i dał mi do myślenia.
Gosialuk 08:10, 29 maj 2025

Ja też dopinguję.
Faktycznie dużo zależy od odmiany i cięcia winorośli. Ja posadziłam 4 krzaczki i tylko jedna rośnie jak wściekła. U mnie rosną na słońcu, ale są narażone na zimne wiatry. Pożytku na razie z nich niewiele, ale też nie dbałam o nie za bardzo.
Kasya 08:20, 29 maj 2025

Temat winorośli bede śledzić z zainteresowaniem chociaz nic madrego tu nie dorzuce
Patrycja_KG_Lu 09:08, 29 maj 2025

Zerknij na te:
FOTO 1
na tym pierwszym zobacz jaki stelaż jest pod sufitem.
FOTO 2
mam nadzieje, że się wyświetlą, bo to z grupy "Mam szklarnię" na Facebooku. Sporo osób sobie chwali ten duet pomidorowo winoroślowy.

Nie umiem sobie wyobrazić jak przy foliaku nie musiałaś cieniować. U mnie przy dwóch drzwiach otwartych na oścież dwa dni temu było 32 stopnie, a co będzie w środku lata?
April 09:09, 29 maj 2025

Temat szklarni i winorośli mogę tylko podglądać, bo nie moja bajka z racji odmiennych warunków ogrodowych. Ale pamiętam że Monty Don miał winorośl w szklarni. Owocowała silnie. Jedyny problem to były osy w szklarni, wyjadające owoce.
Judith 09:14, 29 maj 2025

W tej sytuacji sprawa jasna - przykład i doświadczenie sąsiadów odbierają pomysłowi ekscentryczność .
Zatem czekamy na fotki .