Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Judith 09:16, 28 maj 2025

antracyt napisał(a)
Daga, teraz będziesz jak Monty Don

Wydaje mi się, że jak masz szklarnię z poliwęglanu to cieniować nie musisz (on powinien mieć filtr UV).

Filtr uv chroni tylko przed promieniowaniem uv .
Magaro, nie mogę się doczekać zdjęć z lokatorami roślinnymi .
antracyt 09:30, 28 maj 2025

Ok, doczytałam
Ale sam poliwęglan komorowy dość dobrze izoluje termicznie i taka szklarnia się mniej nagrzewa niż szklana. Czy nie o to chodzi w cieniowaniu, żeby temperaturę obniżyć? Jakoś nigdy nie pomyślałam o cieniowaniu mojej(temperatura jest ok nawet w upały), ale jeden bok mam zabudowany i to ma prawdopodobnie duże znaczenie.
Makao 09:34, 28 maj 2025

Tak one mają UV ale po swoich widzę że to co mam osłonięte agrowłókniną zimową to mniej przesycha i nie mdleje tak. Może tylko ta agrowłókniną by wystarczyła bez straty miejsca na winorośl ale spróbować warto. To może być ciekawa lekcja.
Ja posadzę fasolnik chiński jako osłonę przed słońcem.
Judith 09:35, 28 maj 2025

antracyt napisał(a)
Ok, doczytałam
Ale sam poliwęglan komorowy dość dobrze izoluje termicznie i taka szklarnia się mniej nagrzewa niż szklana. Czy nie o to chodzi w cieniowaniu, żeby temperaturę obniżyć? Jakoś nigdy nie pomyślałam o cieniowaniu mojej(temperatura jest ok nawet w upały), ale jeden bok mam zabudowany i to ma prawdopodobnie duże znaczenie.

O to, jak najbardziej .
A potrzeba (lub jej brak) cieniowania wyjdzie w trakcie użytkowania (nawet nie czuję, kiedy rymuje ).
TAR 09:44, 28 maj 2025

Bede niepopularna i pewnie znowu sie naraże. Nigdy nie zrobilabym winorosli w szklarni, mialam u siebie w poprzednim domu na zewnatrz, widze co jest u mojej mamy na dzialce i widze winorosle wieloletnie u sasiadow. Wprowadzanie ich do szklarni to za kilka lat katastrofa. Male to nie jest, rosnie jak szatan.
U mnie po 3 latach owocowanie z 2 sadzonek siegneło do 2 wiader owocow. A same pnacza zarastaly co sezon cały domek śmietnikowy, polowe ogrodzenia, do tego po latach ogromne korzenie i pędy zdrewnialy tak, ze tylko siekiera pomoze. Nie wiem tez jak to bedzie z wilgocia.
Teraz mam pnacze przy panelach od smietnika, chce by zaroslo. Nawet beda owoce.
TAR 09:46, 28 maj 2025

Makao napisał(a)
Z chęcią pomogę z winoroślami. Skoro mój mężaty ogarnia je od lat z sukcesem to Ty na luzie dasz radę. A tak na serio to jeździł na winobrania do Niemiec przez kilka sezonów i tam wszystkiego się nauczył. No i poza tym masz sąsiada.
Na początek znajdź główne pędy i je przymocuj rozkładając na boki. One stworzą bazę winorośli. A tniesz tylko to co z nich będzie wyrastać.
Jak przyjdą to pokarz. Będziemy myśleć później

Korzystałam Aniu z twoich rad, kiedys wrzucilas zdjecia, moje winorosle na siatce ładnie rosna
Patrycja_KG_Lu 10:08, 28 maj 2025

Magara napisał(a)
Zdecydowałam się na posadzenie winorośli w szklarni... Pod wpływem sąsiada i jego zapewnień, że będzie ok Będę miała wionogrona i lekkie zacienienie dla pomidorów
No to zaszalałam
Jutro albo pojutrze przyjdą sadzonki - jestem totalnie goła i wesoła jeżeli chodzi o uprawę winorośli Oglądam na wariata teraz filmiki na YT ale wiem, że im bardziej oglądam, tym bardziej, nic nie wiem

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie albo polecajki filmowe - to bardzo poproszę

Zerknij u mnie na ten post pisałyśmy wtedy i Ania Makao też zdjęcia wklejała. Jakie odmiany wybrałaś?
Polon 16:54, 28 maj 2025

Podpisuję się pod opinią Tar. Miałam kiedyś ROD, tak na kilka lat jak dzieci były małe, żeby w mieście kawałek swojej trawy mieć. Tam poza trawą była zastana winorośl. Rosła jak wściekła, korzenie i konary solidne, do szklarni bym nie zaryzykowała takiej rośliny wprowadzić.
Judith 19:08, 28 maj 2025

Tez przyznam, ze ten pomysł wydał mi się ekscentryczny . Przede wszystkim pojawiło mi się pytanie: po co winogronom szklarnia? Wszak owocują normalnie w naszym klimacie.
No i intensywność wzrostu, o czym piszą dziewczyny - dwóch moich sąsiadów ma winogrona rosnące normalnie w gruncie. Jeden nie interesuje się nim w ogóle - winogrono pożarło mu już wielkie drzewo czereśni i zabrało się za nasza brzozę. Co roku z grabiami w dłoni na drabinie odrywam przyczepione do brzozy gałęzie winogrona. Kojarzy mi się z rośliną z filmu z lat 60.
Drugi sąsiad pilnie przycina, a i tak zarasta mu całą ścianę kanciapy .
Basieksp 20:51, 28 maj 2025

Ja nie sądziłabym winogron w szklarni z jeszcze jednego powodu. Mamy winogrona u siebie na dworze. Tylko jedno rosło jak szalone od mojej mamy, nieznana odmiana wyrzuciliśmy je. Pozostałe tniemy na wiosnę i jest ok, jeśli chodzi o wzrost. Ale trzeba uważać i je pilnować, bo przynajmniej u nas, lubią łapać mączniaka. Jak jest mokry rok, musimy tego pilnować i za wczasu robimy oprysk. Nie wiem jak by to się miało do pomidorów?