Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

LIDKA 23:30, 05 paź 2025

Magarko nawiązując jeszcze do Twoich słów to ludzie po prostu nie zdają sobie sprawy jak wygladała Warszawa po wojnie. Była dosłownie ZRÓWNANA Z ZIEMIĄ.

Byłam teraz w stolicy kilka dni i min w Muzeum Powstania Warszawskiego. Na końcu zwiedzania widziałam film skompilowany ze zdjęc lotniczych zrobionych przez Rosjan od stycznia do maja 1945. Popłakałam się.

A Praga też zrobiła na mnie duże wrażenie.
Eupraksja 21:50, 10 paź 2025

Magara napisał(a)
Usiłujemy (razem ze Sfochowaną) coś dłubać przy Rabacie Jubileuszowej
Staramy się, ale słabo nam idzie, weny brak

Ale bosko przygotowane miejsce! Podziwiam wytrwałość w usunięciu darni od razu z całości, mnie się zawsze za bardzo spieszyło do sadzenia, przygotowywałam tylko kółka, potem gdzieś między roślinami musiałam dorabiać resztę, ale to partactwo w sumie w porównaniu do tego, co pokazałaś.

Dużo było w wątku o usuwaniu kwadracików darni, a ja chciałam dopytać, jak robisz na początek zarys? Ostatnio za Ogrodowiskowym przykładem próbowałam wytyczyć właśnie od razu cały kształt. Skorzystałam z rady z ułożeniem węża ogrodowego, ale jak próbowałam wzdłuż niego kopać potem szpadlem, to mi się za każdym razem przesuwał - ciekawa jestem, czy macie jakieś lepsze sposoby? Do tego podważany fragment darni trudno było oderwać od całości, ale tu już wiem, że ponacinanie najpierw w poprzek węża powinno pomóc.
Kordina 21:58, 11 paź 2025

Magarku, jak tam postępy robót? Ciekawam
vita 13:40, 12 paź 2025

Przyglądam się przygotowanej do obsadzenia Jubileuszowej i mam pewne wątpliwości, czy jest to rabata na glinie? Moja glina wyglądałaby zupełnie inaczej, he he
Mamy połowę października, nie musisz się spieszyć z posadzeniem róż. Czytałam o ciekawych, bogatych pomysłach i jetem bardzo ciekawa jak będzie ta rabata wyglądała.
Mnie ostatnio wpadły w oko jednorodne nasadzenia, same róże, większe pomiędzy krzewami odległości i gleba wokół wysypana korą. Jesienią widać rysunek pędów i w całej okazałości piękno jesiennych kwiatów. Tak wspominam, bo nie planuję raczej różanej rabaty