Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

mrokasia 14:12, 01 mar 2024

Ja też z frakcji kolankowej. I też jestem ciekawa jak wygląda praca z takiego siedziska.
pestka56 15:49, 01 mar 2024

I ja kolankowa, ale ponad miesiąc temu skacząc rozpaczliwcem z przewracającej się drabiny uszkodziłam kolano. Ciężko klęczeć, a jeszcze ciężej wstać z kolan.
Agatorek 17:13, 01 mar 2024

Bożenko, ale masz fajne siedzisko!
Muszę pomyśleć nad czymś takim . Na razie łażę albo z płaską poduszką/podkładką, albo ze starą poduszką od jakiegoś łóżka .

Kordina 23:44, 01 mar 2024

Jestem po złamasach, mam problem z kolanem prawym, więc odpada klęczenie. I niepełnosprawną stopę, a klęcząc trzeba również i stopę zaangażować ale tego po mnie wcale nie widać jak chodzę. Parę lat temu spadłam ze strychu na dół rozbierając z synem stary komin przed przeprowadzką tu gdzie jestem, czyli z 1 p i to cud, że nie uszkodziłam kręgosłupa. Bogaty życiorys pozostało siedzisko na kółkach, jestem wysoka i siedząc opieram na nogach połowę ciała, dla mnie ta pozycja jest wygodna, albo nogi szeroko rozstawione, zaparte piętami i działam Najlepiej jak pielę wzdłuż ścieżek, jadę sobie bokiem, nie muszę co chwilę jak z klęczek wstawać i zmieniać miejsce
Zanim zdecydujesz się na kupno, sprawdź na zwykłym stołeczku, czy taka pozycja pracy Ci odpowiada Byłam młodsza to klęczałam
Aniu dzięki, że napisałaś o podziale czosnków, w takim razie nabieram odwagi
Ewa w swoim wątku napisała o Balerinie informacje, może komuś też się przydadzą
Basieksp 10:31, 02 mar 2024

Kordina napisał(a)
Może ktoś wie?
W zeszłym roku posadziłam 5x czosnek ozdobny Purple Rain i ze zdziwieniem widzę, że szaleńczo cebulki się podzieliły, z jednej 6-7 przybyszowych się zrodziło. Czy można je teraz rozdzielić?
Jakie doświadczenia? Nie chciałabym ich zmarnować

Jeśli to jeste ten ,który ja mam u siebie, to on rozrasta się jak "głupi", ja już go u siebie wyrzucałam a mam go ,nie pamiętam ale może 3-4 sezony Alle muszę pochwalić siedzisko, super jest
Kordina 21:32, 02 mar 2024

Purple Rain podzieliłam jednak dzisiaj, posadziłam w nowe miejsca. Basiu nawet mnie to cieszy, że on się tak rozrasta
Znowu się rzuciłam (nie wiem czy nie bez sensu..) na ziarnopłony, będę się na nie rzucać co 2-3 dni aż troszkę podrosną, żeby nie zostawiać w ziemi tych bulwek korzeniowych. Rzuciłam się również na migdałka na pniu - kilkunastoletnie małe drzewko, czyli wykopałam i zmieniłam mu miejscówkę, mam nadzieję, że się przyjmie
A nad głową przeloty tysięcy gęsi jesteśmy w ich korytarzu powietrznym, bo lecą na żerowiska nad J.Drużno, ach jak lubię i te głosy

AgaBoso 21:46, 02 mar 2024

U mnie też dziś jakieś klucze leciały, ale nie było ich widać. Ostatnio myślałam, że leci klucz żurawi a to auto sąsiada się popsuło i wydawało podobny dźwięk.

Basiu, gdybyś wyrzucała nadmiar cebulek to ja chętnie przygarnę.
anabuko1 16:21, 04 mar 2024

Kordina napisał(a)
Tak zmieniłam sobie a kto bogatemu zabroni??
Moja akwarelkowa mandala kosmiczno-ogrodowa (40/40 cm)
- okrąg z listkami
- okrąg z motylami - ulotność symbolizuje
- gałązka czereśni w 4 porach roku - symbolicznie ukazuje cykliczność i przepływ,
- w środku symbol tzw tarcza algizowa runa ochrony przed światem widzialnym i niewidzialnym.
Powiększę tutaj bo w avatarku nie widać szczegółów:

Pochwalę się moim nowo zakupionym pojazdem ogrodowym, poprzedni chyba po 5-6 latach połamał się, dzisiaj odbył po złożeniu dziewiczy wjazd do ogrodu. Ja nie klękam ani się nie schylam, ja jeżdżę Fajny, na dole miejsce na narzędzia. 123 zł na Allegro jakby ktoś była zainteresowany to pełna nazwa brzmi - Siedzisko Ogrodowe Na Kółkach Taboret Warsztatowy Krzesło Robocze Z Półką

Bardzo, ciekawy i piękny obraz. Brawo !!
Pozajd suuper. To teraz będziesz śmigać na wysokich biegach w ogrodzie
Kordina 12:15, 05 mar 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
U mnie też dziś jakieś klucze leciały, ale nie było ich widać. Ostatnio myślałam, że leci klucz żurawi a to auto sąsiada się popsuło i wydawało podobny dźwięk...

Ha, ha, Agnieszko dobre wieczorami za to słyszę dźwięki uszatek, są u nas z kilkanaście lat, mam zdjęcia na str 69, tak wyglądają:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=69

Aniu dziękuję
A teraz nie będę oryginalna i będę powtarzać po innych, bo krokusiki dopiero u mnie kwitną, białe i jasne są malutkie, ale fioletowe, to moje ulubione, mają po 18 cm:

Bogate wnętrza:

Kordina 12:30, 05 mar 2024

A teraz mały cykl pszczelarski, jak szalone się uwijają, że trudno zrobić im ostre zdjęcie, w jednym fioleciku potrafiło na raz siedzieć 5, zbierają pyłek do koszyczków przy odnóżach, przynajmniej wiadomo będzie, z jakich kwiatów pyłek jaskrawo-pomarańczowy Teraz piję dwa miesiące pyłek i zauważyłam, że są różne (kolory to wiadomo, ale chodzi o konsystencje), jeden rozpuszcza się w wodzie a inne w formie bardziej twardej kuleczki, zależy od pory kwitnienia różnych gatunków kwiatów. O pyłku pisałam tu jakby ktoś był zainteresowany
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=50
i wyjaśnienie 2 strony dalej (qrcze, jakoś mi nie wychodzi zaznaczanie strony na "tutaj")