Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 18:44, 12 mar 2024

Pati nie kupuj teraz borówek. Borówki kupuje się w czasie owocowania ponieważ masz wtedy pewność że będzie już owocować co roku. Jeśli miałaś szczęście i trafiłaś na ślepo w takie krzaki to super ale jeśli te krzaczki jeszcze nie owocują to od momentu wsadzenia do gruntu poczekasz na owoce nawet 5 lat.
Patrycja_KG_Lu 20:39, 12 mar 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Fajne zakupy Dzięki za tipy, poczytam o tych odmianach

U mnie na stronie 110 dałam linka do fajnego artykułu o porzeczkach. Stamtąd wybrałam właśnie odmianę Tihope. Mam też starszą odmianę Titania u siebie.
Patrycja_KG_Lu 20:59, 12 mar 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Warzywnik z drona wygląda ekstra Bryła domu i zieloniutki trawnik też!

Super działacie 16 taczek do jednej trumienki mnie pokonała ale z drugiej strony bedziemy rozwozić wiórki pewnie ileśtam weekendów, więc to to samo wolę nie liczyć ilości kursów

Mój plan to wycięcie darni z chwastownika i jej zabranie - tym sposobem rabata pod borówki jest niżej. Wsypię tam ze 2-3 worki torfu, wymieszam i posadzę. Na wierzch wiórki. Nawet jak jest sucho to nie latają. Potem co jakiś czas trzeba poprawić "kanciki", ale raz w roku wystarczy. Obrzeży nie kupuję - miałam te ekobordy, może za niskie bo mi się wysypywało i tak...

Trawa już jest porządnie zielona. Jestem jak na razie zadowolona z wybranej mieszanki. Cieszę się, że dostałam tutaj podpowiedz o mikrokoniczynie od dobrych duszyczek.

Patent z obniżeniem rabaty borówkowej podoba mi się najbardziej. Proste i bez dodatkowych kosztów. Wiórki już czekają na lepszą pogodę by podziałać. Jeszcze tylko wycieczka do pobliskiego sklepu po recyklingowe kartony, które pójdą pod nie.
Yenna 21:03, 12 mar 2024

Moje borówki tak samo wsadzone. Zdjęłam darń i wyszła obniżona grządki. Sciółkuję korą, najdrobniejszą. Wysypuję tam również fusy po kawie.
Patrycja_KG_Lu 21:20, 12 mar 2024

Makao napisał(a)
Pati nie kupuj teraz borówek. Borówki kupuje się w czasie owocowania ponieważ masz wtedy pewność że będzie już owocować co roku. Jeśli miałaś szczęście i trafiłaś na ślepo w takie krzaki to super ale jeśli te krzaczki jeszcze nie owocują to od momentu wsadzenia do gruntu poczekasz na owoce nawet 5 lat.

Już kupione haha do tej pory miałam szczęście, moje 3 krzaki z Biedronki lub Lidla sadzone w 2020 roku miały już kilka owoców w 2021 roku. W zeszłym roku dały już większy plon dzięki odpowiedniemu cięciu i nawozowi. Jesienią dosadziłam kolejnego Chandlera oraz 5 jagód kamczackich (Zojka i Wojtek) z lepszym przygotowaniem ziemi.
Makao 21:28, 12 mar 2024

To dobrze. Ja nie miałam tyle szczęścia i czekałam chyba 3 sezony

Jaki nawóz dajesz?
Patrycja_KG_Lu 22:33, 12 mar 2024

Makao napisał(a)
To dobrze. Ja nie miałam tyle szczęścia i czekałam chyba 3 sezony

Jaki nawóz dajesz?

Siarczan amonu
Makao 06:36, 13 mar 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Siarczan amonu

Czyli konkret. U nas ciężko dostępny i z reguły musimy kupować nawóz do borówek i rododendronów.
anuska2507 09:30, 13 mar 2024

Aniu, a skąd taka teoria, że borówki nie będą owocować? Twoje nie kwitły czy kwitły, ale nie zawiązały owoców? Pytam, bo teoretycznie nawet wczesną wiosną, patrząc na pąki, można stwierdzić, czy borówka będzie kwitła, bo pąki kwiatowe są większe niż liściowe. Wg mnie kupując borówkę trzeba patrzeć czy ma pędy w różnym wieku, a przede wszystkim czy ma jednoroczne pędy, bo na nich w kolejnych latach będą owoce. Jeśli kupi się krzew, który ma tylko mocno rozgałęzione stare pędy, bez grubych pąków kwiatowych, to taki faktycznie nie będzie owocować w kolejnych latach dopóki nie wypuści nowych gałązek.
Kontonaogrod 12:09, 13 mar 2024

Zgadzam się, można kupić borówki teraz od razu i widać czy będą kwitły czy nie- mają takie fajne okrągłe pączki - to będą kwiatki. Z podłużnych będą liście.

Nie słyszałam tej teorii, wszystkie borówki które kupowałam kwitły prawie od razu, wyjątkiem była pink lemonade która dopiero po 3-4 latach dała owoce - nie wiem czy druga taka sama obok pomogła czy nie - do zapylenia.

Co do obrzeży... myślę że czasem rozwiązania najprostsze są najlepsze, a biznes ogrodniczy żyje z tego że nam wmawia że ma nowe lepsze rozwiązania czasem tak, czasem nie...

dom z lotu ptaka wygląda ekstra

Na porzeczkę zapoluję stacjonarnie, bo znalazłam mnóstwo sprzedających w necie ale minimalne zamówienie 500 sztobrów/sadzonek mnie pokonało
pojedynczo nikt nie sprzedaje
Titanię też mam

Kibicuję i ciągle trzymam kciuki