Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

mrokasia 21:32, 06 mar 2024

Zajrzałam wreszcie do moich dereni Siberian Pearls. Bordowe . One u mnie są wciśnięte pod płot więc nie za bardzo widać ich urodę. Jesienne przebarwienia są bardzo ładne.
Kontonaogrod 09:14, 07 mar 2024

Dwa dni słońca i krokusy zakwitną U nas się mocno ochłodziło, jest szaroburo i pada... heh

Fajne te skrzynie, dobry pomysł! Na pewno przetrwają dłużej niż drewniane.
Mała ogrodniczka z konewką PRZE-SŁOD-KA

pozdrawiam!
Yenna 10:18, 08 mar 2024

Też jestem ciekawa, jak Ci się betonowe grządki sprawdzą.

My zrobiliśmy z sosenki daję im jeszcze z 2 lata. Chociaż od środka są opalone, żeby się lepiej trzymały.
Patrycja_KG_Lu 19:57, 09 mar 2024

Kolejne postępy w warzywniku - grządki dostały kompost niemal pod sam brzeg. Sporo pewnie opadnie i się uleży. Na jedną wchodziło 16 taczek materiału.

Wczoraj przywitał mnie rano taki widok trawy z mikrokoniczyną.

Z uwagi, że przy tego typu trawnikach nie można wykonywać oprysków, aby nie pozbyć się wraz z chwastami tej koniczyny to piątkowy dzień spędziłam na ich wyrywaniu jakimś wynalazkiem kupionym przez męża. Super się sprawdzał, nie trzeba się było schylać. Niemal tylko ten chwast był do wyrywania, reszta ładnie zanikła w poprzednim sezonie dzięki koszeniu.

Kolor trawy jest już coraz lepszy.

Przypomnę jeszcze co Toszka pisała o niezbędnych pracach przy tego rodzaju trawniku:
Toszka napisał(a)
[…]
- nawożenie jednorazowe Azofoską tylko na start, wiosną
[…]
Dodam jeszcze, jako ciekawostkę, że nigdy przez te lata nie było aeracji i wertykulacji. Jedynie wiosenne wygrabienie, ale bez zbędnego zacięcia
Gleba macierzysta ciężka, zbita. Podczas przygotowania gleby został dodany piasek w sporej ilości.
Raz na dwa lata trawniki zostają obsypane mieszanką kompostu i dobrze przekompostowanego końskiego obornika.
LIDKA 20:04, 09 mar 2024

Też mam tego chwasta w rabatach i do dzis nie wiem co to jest.

Patrycja skrzynie masz świetne. Ziemia zapewne opadnie. Będzie to widać po deszczu.
Patrycja_KG_Lu 20:19, 09 mar 2024

Może ktoś się zna na domowych. Mam taką palmę Areka jeśli dobrze pamiętam nazwę.

Na najstarszych liściach pojawiło się od spodu coś takiego - jaśniejsze przebarwienia.

Na jednym liściu natomiast coś innego - taka plama sucha, bordowo-brunatna.

Oprócz podlewania dostaje czasem taki nawóz w patyczkach. Co jej dolega i jak jej pomóc?
Makao 22:00, 09 mar 2024

Mam jedną palmę i kompletnie nie chce rosnąć więc nie pomogę bo sama muszę ją rozgryźć. Co jeden liść wyrośnie to inny uschnie i bardziej straszy niż zdobi.
Kordina 23:22, 09 mar 2024

Patrycjo, a trafiłaś na ten wątek?
https://www.ogrodowisko.pl/forum/28-domowe?page=2

myślę, że draceny i palmy mają podobne choroby, więc....
Margo2 23:23, 09 mar 2024

Jestem bardzo ciekawa jak ten trawnik sie sprawdzi.
Jakoś nie mogłam się na taki zdecydowac.
Jeśli chodzi o palmę, też za bardzo się nie znam, ale wygląda mi to na jakiś grzyb. Jesli tylko na niektórych liściach tak masz, to je obetnij i koniecznie przesadź do innej ziemi, bo prawdopodobnie przelałaś doniczkę.
Palmy lubią ciepło i słońce. Teraz tego wszystkiego im brak. Trzeba zmniejszyć ilość lanej wody na rzecz większej wilgotności powietrza. Możesz ustawić doniczke na podstawce wypełnionej kamykami i wodą, tylko tak, żeby woda nie dotykała doniczki.
Patrycja_KG_Lu 14:11, 11 mar 2024

Co polecacie taniego na obrzeże oddzielające grządkę z borówkami i jagodami kamczackimi? Chce tam wysypać zrębki/trociny i nie chce by mieszały się z trawą. Pomiędzy grządkami podwyższonymi damy trociny jak u Agnieszki. Dojście do warzywnika z ogrodu poprzez trawiaste przejście pod pergolą. Patrzyłam jakieś obrzeża z plastiku bez wkopywania, gdzie wbija się szpilkami to niskie kosztują około 50 zł za 20 metrów.