Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 10:54, 10 maj 2013

Bogdziu, gdzież bym śmiała! Nawet nie mam 100% pewności że tam robią gniazdo, ale tam wskoczyły więc jest to bardzo prawdopodobne, bo przecież tymi patyczkami mi świerka nie upiększają
Myślę, że więcej takich par u mnie w ogrodzie jest, tylko nie mam czasu na podpatrywanie, bo z nosem w ziemi siedzę. To przypadkiem uchwyciłam. Mam jakiegoś strasznie rozdartego śpiewaka w ogrodzie. Drze się w niebogłosy! Dosłownie, nie śpiewa tylko się drze! Najwięcej rano i wieczorem tuż po zmierzchu.
Wieloszka 11:02, 10 maj 2013

Pooglądałam cudnie kwitnącą czereśnię i tulipki i kaczeńce - pięknie u Ciebie i dookoła Na pocieszenie powiem, ze nie tylko Ty jesteś w tym roku spóźniona z pracami ogrodowymi... Nadrabiam i nadrabiam, ale i tak się nie wyrabiam i końca nie widać
Buziaki Aguś
edit: Czy ja dobrze widziałam, że u Ciebie kocimiętka zbiera się już do kwitnienia???
Przetacznik 11:09, 10 maj 2013

Szukałam na Mazurach takiego widoku dzikiej czereśni na horyzincie i nie było bo tam jeszcze owocowe nie kwitły. Znalazłam u Ciebie i to mnie zaspokoiło. Bardzo lubię Twoje zdjęcia.
popcorn 11:40, 10 maj 2013

Cudne zdjęcia, taki mały świerk i tam gniazdo? U nas u sąsiada kot, ptaszki omijają okolicę
pozdrawiam!!
Mala_Mi 13:51, 10 maj 2013

U mnie kiedyś też miały w conice gniazdo i młode..... tylko pokazałam z daleko koleżance i dla jej syna gdzie makolągwy maja gniazdo... młody potem poszedł i tam zajrzał.. młode wypadły z gniazda

Teraz maja gniazdo gdzieś w cyprysach, bo Pana widzę jak przylatuje do wodopoju

Od malakologów zaczęło się nasze obserwowanie ptaków
agniecha973 15:30, 10 maj 2013

Wieloszka napisał(a)
Pooglądałam cudnie kwitnącą czereśnię i tulipki i kaczeńce - pięknie u Ciebie i dookoła Na pocieszenie powiem, ze nie tylko Ty jesteś w tym roku spóźniona z pracami ogrodowymi... Nadrabiam i nadrabiam, ale i tak się nie wyrabiam i końca nie widać
Buziaki Aguś
edit: Czy ja dobrze widziałam, że u Ciebie kocimiętka zbiera się już do kwitnienia???

Dokoła pięknie, ale też fragmentami. Całościowo pozostaje wiele do życzenia. Tulipki wyjątkowo w tym roku zapunktowały, bo kwitną w dalszym ciągu, to bardzo długo jak na tulipany. Ale doczytałam, że te z grupy Virdiflora (mam nadzieję, że nie pomieszałam nazwy z czymś innym) kwitną najdłużej z tulipanów.
Opóźnienie w tym roku fatalne. Nie da się wyrobić choćby nie wiem co. Dopiero dziś kupiłam surfinie na balkon, a co roku przed majowym weekendem już są w skrzynkach. To świadczy o dużym opóźnieniu
Kocimiętka już niczego sobie, rzeczywiście zaczęła kwitnienie.
agniecha973 15:31, 10 maj 2013

Przetacznik napisał(a)
Szukałam na Mazurach takiego widoku dzikiej czereśni na horyzincie i nie było bo tam jeszcze owocowe nie kwitły. Znalazłam u Ciebie i to mnie zaspokoiło. Bardzo lubię Twoje zdjęcia.

Weroniko, dziękuję. Wiesz, ja to lubię Twoje zdjęcia. Bardziej niż swoje
agniecha973 15:33, 10 maj 2013

popcarol napisał(a)
Cudne zdjęcia, taki mały świerk i tam gniazdo? U nas u sąsiada kot, ptaszki omijają okolicę
pozdrawiam!!

No taki mały to on już nie jest. Jak miał 30 cm to był mały, teraz już do pasa sięga, hi hi. U nas psy, kotów brak. Pozdrówka.
agniecha973 15:39, 10 maj 2013

asc napisał(a)
U mnie kiedyś też miały w conice gniazdo i młode..... tylko pokazałam z daleko koleżance i dla jej syna gdzie makolągwy maja gniazdo... młody potem poszedł i tam zajrzał.. młode wypadły z gniazda

Teraz maja gniazdo gdzieś w cyprysach, bo Pana widzę jak przylatuje do wodopoju

Od malakologów zaczęło się nasze obserwowanie ptaków

Niestety, okrutna jest przyroda i świat. U nas w ub roku pies wyciągnął jedno gnizado z młodymi z krzaka i też było po ptaszkach. Strasznie mi było szkoda, ale nic się nie dało zrobić. Nie podchodzę tam, żeby psy nie zbliżały się do tego miejsca, bo tamto gniazdo wyczuły jak plewiłam na rabacie obok jałowca, w którym siedziały ptaki. Usłyszały, że coś się rusza, jeden wsadził nos i po sprawie. Normalnie tylko przebiegały obok i nic. Wolę nie widzieć takich rzeczy jeśli już muszą się wydarzyć. Wiem jeszcze gdzie jest jedno gniazdo, ale tak się staram nie niepokoić ptaków, że nawet nie wiem jakie tam gniazdują. A wybrały tuję na trasie do kompostownika i sadu, więc przechodzimy obok codziennie, ale chyba są do tego przyzwyczajone.
jotka 16:30, 10 maj 2013

agniecha973 napisał(a)

Opóźnienie w tym roku fatalne. Nie da się wyrobić choćby nie wiem co. Dopiero dziś kupiłam surfinie na balkon, a co roku przed majowym weekendem już są w skrzynkach. To świadczy o dużym opóźnieniu
Kocimiętka już niczego sobie, rzeczywiście zaczęła kwitnienie.

Też borykam się z opóźnieniem - dziś dopiero kupiłam kwiaty do skrzynek balkonowych. Zdecydowałam się znowu po latach na pelargonie
Teraz będę sobie powtarzała : surfinie miałaś niedawno, surfinie miałaś niedawno, ...