Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W zgodzie z lasem

W zgodzie z lasem

Agatorek 22:28, 29 mar 2026

Eupraksja napisał(a)
Ooo, Agnieszka, nie zarejestrowałam jak dotąd, że czeka Cię również taka zmiana warunków glebowych w ogrodzie. Po trzech latach (chociaż początki bardzo powolne) przyznaję, że to naprawdę wyzwanie. I nauka pokory. Bo wcześniej dość nonszalancko chlubiłam się, jak to praktycznie nie podlewam ogrodu (z wyjątkiem okresu naprawdę tuż po posadzeniu roślin i warzywnika ewentualnie czasem), a wszystko tak pięknie samo rośnie, jak to kompost wystarczy jako panaceum na wszystko.

Na pocieszenie dostałam możliwość uprawy dla odmiany roślin kwasolubnych, bo moja glina była dodatkowo wyraźnie zasadowa. Wiesz już może, czy i u Ciebie podobnie?

Muszę poczytać raport glebowy, który robiłam pod pozwolenie na budowę, ale w sumie to się tym za bardzo nie przejmuję. Nie planuję typowo kwasolubnych roślin typu różaneczniki czy wrzosy.

Odnośnie podlewania, to będę sadzić rośliny z hydrożelem. I planuje kilka ujęć wody w różnych miejsca, żeby węza nie ciągnąć za daleko (tak jak tutaj, gdzie teraz jestem ).

A po wczorajszym i dzisiejszym cięciu róź, przez głowę przebiegały mi różne myśli, nawet takie, że w ogóle nie będę robić ogrodu . To oczywiście było krótkotrwałe . Ale na pewno, na milion procent nie będę miała tylu róź, co mam tu.
Gosialuk 19:40, 30 mar 2026

A ile egzemplarzy masz do przycinania? Może powinnaś sadzić róże okrywowe, które można ciachać na równo nożycami do żywopłotu.