Elu, dopiero dzisiaj do Ciebie dotarłam, wczoraj byłam padnięta, chce wykorzystać ciepłe dni i ciągle coś grzebię.
Po pierwsze nazwa rabatki już jest... patelnia u Elfika

, po drugie zagwozdka też jest z powodu tej patelni, ale krążymy wokół tego samego, bo pytając Cię o polepszacz gleby miałam na myśli właśnie kulki z tui, one nie gardzą wilgocią, ale u mnie dają radę. Myślałam o Danice, ma bardzo ciepły kolor, Hoseri na żywo nie widziałam, ale jak podaje literatura nie rośnie silnie i miałabyś z nią mniej roboty.
Między te kule mogłyby być seslerie jesienne, ciepła zieleń, ale mogłyby być trawy jeszcze wyższe, może pennisetum, niestety w tym miejscu wymagajace więcej uwagi.
Widziałabym jeszcze takie wyjście, tuje i seslerie a za nimi rozchodniki, takie o kremowych kwiatach, wtedy masz niekłopotliwą rabatę praktycznie całoroczną, bo wiesz jak rozchodniki szybko starują wiosną i szybko rosną. Za tujami dałyby też radę chyba proso, ale trzebaby rozważyć jaka odmiana, bo większość ma niebieskawe liście i nie wiem czy lubisz prosa?.
Dzisiejsze zdjęcia są bardzo poglądowe

Elu na zdjęciu u mnie, tym z sesleriami są widoczne kuleczki z tui (małe w tym roku sadzone), to jest jakaś odmiana z żółtawych (sprzdawca niewiarygodny więc nie wiem dokładnie jaka), kolor z sesleria bardzo współgra.
Tyle moich wypocin, może coś Ci pomoże zdecydować