Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 09:31, 22 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Niezła kolekcja się uzbierała, lubią Cię te rośliny

Jakie to miłe co napisałaś Myślę, że rośliny odwdzięczają się za troskę i uwagę. Poza tym klimat jest łagodniejszy. Wiosną pikowałam mnóstwo siewek cyklamenów, nie byłoby to możliwe przy ostrzejszych zimach. Trzeba dużo cierpliwości, a jak się np. uda kiełkowanie jakiejś 'trudniejszej' byliny, ach jaka wtedy radość! Mam wiele udanych prób, ale też i porażek. Bardzo to lubię
vita 09:51, 22 lis 2020

Margo2 napisał(a)
Czytam, że posadziłaś hortensje ogrodowe.
Ja też. W zeszłym roku posadziłam kilka
Niestety marnie przetrwały, słabo kwitły.
Zostawiam jeszcze, ale jeśli w przyszłym roku znowu tak bedzie usunę.
Chociaż podobają mi sie niesamowicie.
Jesienny ogród przepiękny

Dzięki Małgoś Tak, zaczynam sadzić hortensje. Pierwsze ogrodowe mam z wymiany, od Mirki. Zachwyciłam się (nie ja pierwsza, he he) jej jedną hortensją NN. W tym roku szwendałam się trochę po Pomorzu i wszędzie, w najmniejszej nawet wsi uśmiechały się do mnie ogrodowe hortensje. Kiedyś odrzucałam pokusy, teraz przy łagodniejszych zimach...postanowiłam jeszcze raz spróbować. Też zauroczyły mnie niesamowicie Będę likwidować obwódki bukszpanowe, zamierzam w ich miejsce posadzić hortensje. Trochę to potrwa, bo namnażam z patyczków. Nie łudzę się, że dadzą radę bez mojej pomocy obficie kwitnąć. Podczytuję wątki o ogrodówkach i jestem gotowa na nową przygodę
Roocika 15:27, 22 lis 2020

Mam ogrodówki w donicach, kupiłam bo ładnie kwitły Poprzedniej zimy były zadołowane i przetrwały, mam nadzieję, że teraz też dadzą radę. Chociaż wydaje mi się, że one kwitły częściowo na nowych pędach, niestety nie znam odmian

Pozdrawiam serdecznie
anabuko1 17:01, 22 lis 2020

vita napisał(a)

Piórkówka jakaś, gubię się już odmianach traw. Nigdy nie były moją mocną stroną, wolę byliny cieniolubne.

Ja na trawach tak mocno też się nie znam.
I dopiero mniej więcej 3 - 4 lat bardzo mi się spodobały. A wcześniej wcale.
vita 09:40, 24 lis 2020

Roocika napisał(a)
Mam ogrodówki w donicach, kupiłam bo ładnie kwitły Poprzedniej zimy były zadołowane i przetrwały, mam nadzieję, że teraz też dadzą radę. Chociaż wydaje mi się, że one kwitły częściowo na nowych pędach, niestety nie znam odmian

Pozdrawiam serdecznie

Przeczytałam właśnie, że u Ciebie są jednak niskie zimowe temperatury.
U mnie w ostatnich latach zdecydowanie cieplej, ale niszczących pąki hortensji przymrozków, trudno uniknąć. Staram się o pozyskanie hortensji kwitnących na pędach jednorocznych, mam takie czekające na dorosłość patyczki, od Moni, od Ani, od Mirki, z Rzucewa Pozyskanych na zasadzie: ale mi się spodobały!
Hortki z Rzucewa, jeszcze ławka do skopiowania

vita 09:44, 24 lis 2020

anabuko1 napisał(a)

Ja na trawach tak mocno też się nie znam.
I dopiero mniej więcej 3 - 4 lat bardzo mi się spodobały. A wcześniej wcale.

Ja się ostatnimi laty tak nadwyrężyłam przy kopaniu i dzieleniu miskantów, że najchętniej bym z nich zrezygnowała. A tu przyrastają jak głupie
Ale niskie trawki lubię bardzo.
popcorn 10:07, 24 lis 2020

Podział wykopywanie miskantów ktore się zadomowiły to masakra... ale poddałam się przy kilkuletnim pigwowcu. Po prostu nie do ruszenia. Został gdzie był

a ostatnio sobie posadziłam bambusy hihihi

pozdrawiam Wiktorio!
Roocika 10:08, 24 lis 2020

vita napisał(a)

Przeczytałam właśnie, że u Ciebie są jednak niskie zimowe temperatury.
U mnie w ostatnich latach zdecydowanie cieplej, ale niszczących pąki hortensji przymrozków, trudno uniknąć. Staram się o pozyskanie hortensji kwitnących na pędach jednorocznych, mam takie czekające na dorosłość patyczki, od Moni, od Ani, od Mirki, z Rzucewa Pozyskanych na zasadzie: ale mi się spodobały!
Hortki z Rzucewa, jeszcze ławka do skopiowania

U nas lokalny biegun zimna (Wysoczyzna ), ale ostatnie dwie zimy rzeczywiście były ciepłe, wydaje się, że ta zima też taka będzie Rośliny się gubią...
Czasami coś kupujemy od czapy i rośnie, a innym razem wybieramy w męczarniach i nie chce rosnąć
Ławeczka romantyczna
darkowa 18:12, 25 lis 2020

Witaj Vita
Piękny masz ogród i widać jak bardzo kochasz rośliny
Z miłą chęcią poczytam o ogrodówkach co napiszesz i dziewczyny
Posiadam sztuk 3, w zacisznym miejscu 2 kwitną corocznie(ale nie spektakularnie) a jedna
na wygwizdowie wcale, ale zielonego ma tyle, że też mi to pasuje

pozdrawiam
vita 10:38, 06 gru 2020

popcorn napisał(a)
Podział wykopywanie miskantów ktore się zadomowiły to masakra... ale poddałam się przy kilkuletnim pigwowcu. Po prostu nie do ruszenia. Został gdzie był

a ostatnio sobie posadziłam bambusy hihihi

pozdrawiam Wiktorio!

Z pigwowcem też mam doświadczenia. Bambusy to jednak inna liga. Ach Karola!