Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

monteverde 00:02, 20 lut 2013

vita napisał(a)
Skoro o korzeniach mowa. Kupiłam kolejną cebulę Cardiocrinum giganteum. Kupuję je w sprawdzonym miejscu, mogę wybrać z kilku, dokładnie je obejrzeć i są to cebule balotowane.

Tak wyglądało po rozpakowaniu. Widoczny wierzchołek wzrostu, zdrowe, jędrne korzenie.

Na tej fotce (żałuję bardzo, że kiepska) kryje się niespodzianka. Prawdopodobnie jest to cebula, która może w tym roku zakwitnąć. W łusce, na samym dole jest taka wypustka, którą podejrzewam o to, że jest zaczątkiem cebulki przybyszowej. Jeśli cebulki przybyszowe, to roślina szykuje się do kwitnienia.
Mogę się oczywiście mylić, ale każdy krok rozwoju tej cebuli będe miała pod kontrolą. W gruncie, pod grubą warstwą kory zimuje Cardiocrinum ubiegłoroczne. Może pora rozgrzebać nieco ściółkę i zobaczyć co tam nowego? Oby optymistycznego

Książka super a himalajska jak wyda przybyszowe cebulki to zamiera a one kwitną, to może faktycznie w tym roku będziesz miała z niej kwiaty
aldonaz 00:25, 20 lut 2013

Vito, mam pytanie odnośnie czosnku słoniowego - dostałaś nasiona czy ząbki? Moja koleżanka ze Stanów zaoferowała mi wysłanie nasion i właściwie nie wiem, o co mogłabym poprosić. Ten czosnek na pewno.
Magda70 12:53, 20 lut 2013

zaglądam, podpatruje, kusi mnie cały czas ten czosnek z nasion...czy jeszcze mogę działać z nasionkami?
Pszczelarnia 17:21, 20 lut 2013

vita napisał(a)

Ula, zimy znów, to Ci nie zazdroszczę, ale agapanta to i owszem. Sama oglądałam niedawno takie wypasione kłącza do kupienia. Ja muszę zbastować, nie mam już miejsca na kolejne doniczki.

Tak u mnie zimują agapanty. To zadziwiająco twarde rośliny. Ale też nieprzewidywalne. Trzymam je od kilku lat w małych doniczkach, podobno muszą mieć w nich ciasno, aby zakwitły. Dwa z nich postanowiłam przesadzić. Aż mi się serce krajało, kiedy zobaczyłam w jakim stanie są korzenie. Właściwie były tylko one, ziemi śladowe ilości.

Ten, wedle prawideł uprawy, po przesadzeniu nie zakwitnie. Zobaczymy. Mam niecny plan, aby wszystkie agapanty (kilkanaście sztuk) wysadzić w tym roku do gruntu. Zobaczę czy zakwitną, jesienią wykopię, mocno przytnę korzenie i wepchnę do ciasnych doniczek. Oczywiście zapewnię im niską temperaturę i umiarkowane podlewanie. Reszta to zdobywanie doświadczeń, czego i Tobie życzę. Nie poddaj się, kiedy w pierwszych latach agapant Ci nie zakwitnie. Potem może być już tylko lepiej

Vito, miło Cię "widzieć". I od razu z obrazami (oczar) i poradami (agapant). Mam i ja; lada moment zakupione kłącze wsadzę do doniczki ciasnej. Czy - jak potem wystawiasz swoje agapanty w ogrodzie - wstawiasz po prostu te plastikowe doniczki do innych ozdobnych?
alinak 17:52, 20 lut 2013

Vita i ciebie nic nie można ominąć , bo wiadomości tylko przydatne i ciekawe .będę śledzic przygody z liliami himalajskimi
popcorn 19:09, 20 lut 2013

Ile agapantów!! Moje gorzej wyglądają, w piwnicy dość ciemno, żółto-białe i takie wyciągnięte..
pozdrawiam!!
barbara_kraj... 19:28, 20 lut 2013

popcarol napisał(a)
Ile agapantów!! Moje gorzej wyglądają, w piwnicy dość ciemno, żółto-białe i takie wyciągnięte..
pozdrawiam!!

Jak swoje przyniosłam z piwnicy, to były całkiem białe. Na parapecie zzieleniały w ciagu trzech dni
AniaDS 21:10, 23 lut 2013

Pozdrowienia zostawiam
justi 15:38, 26 lut 2013

Wpadłam dziś Vito do Ciebie przypomnieć sobie Twój ogród. No i przy okazji wklejam Ci link do tego co pisałam na 7 stronie

znalazłam przypadkiem i to właśnie mialam na myśli, może juz znasz ten ogród?

http://bi.gazeta.pl/im/8/10054/z10054278Q,Aranzacje-ogrodow--Ogrod-w-stylu-francuskim-W-tym.jpg

Mala_Mi 20:01, 26 lut 2013