Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 11:10, 16 lut 2013

Skoro o korzeniach mowa. Kupiłam kolejną cebulę Cardiocrinum giganteum. Kupuję je w sprawdzonym miejscu, mogę wybrać z kilku, dokładnie je obejrzeć i są to cebule balotowane.

Tak wyglądało po rozpakowaniu. Widoczny wierzchołek wzrostu, zdrowe, jędrne korzenie.

Na tej fotce (żałuję bardzo, że kiepska) kryje się niespodzianka. Prawdopodobnie jest to cebula, która może w tym roku zakwitnąć. W łusce, na samym dole jest taka wypustka, którą podejrzewam o to, że jest zaczątkiem cebulki przybyszowej. Jeśli cebulki przybyszowe, to roślina szykuje się do kwitnienia.
Mogę się oczywiście mylić, ale każdy krok rozwoju tej cebuli będe miała pod kontrolą. W gruncie, pod grubą warstwą kory zimuje Cardiocrinum ubiegłoroczne. Może pora rozgrzebać nieco ściółkę i zobaczyć co tam nowego? Oby optymistycznego
vita 11:48, 16 lut 2013

Jest jeszcze jedna optymistyczna wiadomość. Schnie, przed wypaleniem klosz, który zamówiłam kilka tygodni temu. Tylko jeden, bo do końca nie było wiadomo, czy da się taki wytoczć na kole. Nie bardzo się dało, trzeba było ostatnie fragmenty doklejać wałkami, ręcznie. Jak wrócę, pod koniec marca klosz będzie do odebrania.
Kupiłam też, oprócz nasion kilka książek. Mam z tego powodu, od najbliższych, tęgie pranie mózgu. Po co? Drogie! Mam ich zdecydowanie za dużo! Leżą i rzadko się przydają!
Tak, tak, to są nawet argumenty, ale ja jestem wzrokowcem (poniekąd sprzeczne z kobiecością) i muszę, po prostu muszę zimą oglądać zdjęcia. Przez lata nauczyłam się już wybierać pozycje. Te, które są tylko do oglądania odpuszczam. Te, które oferują mi poznanie kolejnych tajników wiedzy, zawsze wylądują u mnie na półce! Tak było z tą książką:

Znalazłam w niej opisy warzyw, o których od dawna szukałam informacji, na przykład o koprze morskim, głąbigroszku, kolokazji. No i nasiona groszku w fioletowych łupinach udało mi się dopaść.
Jak bieli się modraka morskiego, same fascynujące informacje. I pachną farbą drukarską!

Madzenka 12:01, 16 lut 2013

Podczytuję cichutko i się uczę
KasiaWB 12:04, 16 lut 2013

Cześć Vita fajna książka jestem strasznie ciekawa Twoich kloszy
Wczoraj w przelocie kupiłam 23 torebki różnych nasionek, głównie dlatego, że w ramach aktywizacji przedszkolnej rodziców postanowiłam z maluchami wysiać trochę nasion
Ostatnio brak mi czasu na wszystko, ale najbardziej pasują mi weekendy, a na tygodniu to najlepiej po 16.00 )
Pozdrawiam
Milka 12:23, 16 lut 2013

No proszę i u ciebie świetna lektura i bardzo fachowo pokazana i opisana cebula
Vito pozdrawiam i posyłam wiosnę
gusiarz 21:29, 18 lut 2013

vita napisał(a)

Nie mam pewności, Agnieszko, czy jeszcze moje rady Ci się na coś przydadadzą, ale gdyby, to namocz nasiona czosnku na kilka godzin, wysiej w doniczce z ziemią do siewu, przykryj szybką (talerzykiem) i wystaw na działanie mrozu. Pamiętaj, aby później nie przesuszyć wysiewów, powinny skiełkować wiosną.
Ja wysiałam po raz kolejny czosnek niedźwiedzi (ciągle mi go mało), w zeszłym roku jednak nie wzeszedł i podejrzewam, że przez niedopilnowanie wilgotności zasiewu. Powodzenia

Witam
Vito -czekałam na Twoje rady . Pisałam wcześniej ale zjadło mi wiadomość.... zapytam teraz. Wystawiłam nasionka na działanie mrozu w pudełeczku plastikowym ale bez ziemi i chciałam wysiać je dopiero wiosną. Czy myślisz, że takie działanie jest prawidłowe? Wykiełkują?
barbara_kraj... 21:34, 18 lut 2013

vita napisał(a)

Znalazłam w niej opisy warzyw, o których od dawna szukałam informacji, na przykład o koprze morskim, głąbigroszku, kolokazji. No i nasiona groszku w fioletowych łupinach udało mi się dopaść.
Jak bieli się modraka morskiego, same fascynujące informacje. I pachną farbą drukarską!

Vivo, czy mnie oczy mylą, czy dobrze widzę, że i przepisy kulinarne w niej znajdziesz?
popcorn 08:28, 19 lut 2013

Ale fajna książka! Też - zimą właśnie - sporo czytam i oglądam obrazki A w sezonie nie ma czasu
Fajny ten groszek w fioletowych strąkach, ciekawe czy smaczny?

Ciekawa jestem czy ta zimująca cebula ładnie przezimuje?

A masz chyba lilie martagony, jak one u Ciebie zimują, przesadzasz je co jakiś czas? Coś je lubi ze szkodników?

pozdrawiam!!
Urszulla 15:19, 19 lut 2013

Dziękuję Ci serdecznie za tak wyczerpujące informacje o agapantach Ja też lubię widzieć, a to zimowanie w piwniczce świetnie pokazałaś i wytłumaczyłaś. Czyli cierpliwie zakładam że mój w tym roku może nie kwitnąć Dobrze że dałam do donicy produkcyjnej

Doczytałam co za okaz lilii kupiłaś. Gratuluję

A propos książek - dobrze jak w nich znajdujemy interesujące nas rzeczy a nie leżą całkiem bezwartościowe. Mnie ostatnio kilka pochłonęło trochę z nadmiaru czasu a trochę z chęci poszukiwania
Pozdrawiam Cię,
Mala_Mi 23:54, 19 lut 2013

Poczytałam i tyle ciekawostek.. ozar kwitnie..bomba... mój ma pojedyncze kwiatki.. , zakupiłaś kolejną lilie himalajska.... wooow.. będę kibicować.. i jedziesz do Krynicy...... to po drodze chyba Może na kwusię postój ?????