Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 17:41, 01 lut 2022

vita napisał(a)
Skarbnica wiedzy z Ciebie Gdybym miała tak wspaniałe różaneczniki, to bym rozkładała na noc koło nich śpiwór A picie kawy w ogrodzie jakie byłoby przyjemne....
Dałaś mi do myślenia z tym okrywaniem hortensji, ale coś wymyślę

Koc powiadasz.. może gdybym wpadła na ten pomysł 10 lat wcześniej
Jak wymyślisz to poproszę też o ten pomysł
Joku 18:01, 01 lut 2022

Odpowiedziałam u Vity ale napiszę też u ciebie. Dziękuję za chęć obdarowania mnie sadzonką hortensji ale ja już jedną zmarnowałam. Może kiedyś jak bardziej mój ogród a zwłaszcza sąsiednie zarosną i będzie zaciszniej. Póki co dojrzewam do nabycia jakiegoś egzemplarza i hodowania go w donicy.
Wiolka5_7 18:18, 01 lut 2022

Mirko ,ale masz przepiękne rabaty z rodkami i azaliami
Moje rodki widzę, że mają chlorozę mimo podsypywania nawozem i podlewania deszczówką. Trzeba będzie oprysk zrobić
sylwia_slomc... 20:05, 01 lut 2022

Czytam o rodkach i myślę jak moim poprawić byt
zawitka 10:33, 02 lut 2022

Co to za piękna trawa gwiazdorzy na tych cudnych zdjęciach nie mogłam znalezc nazwy dzięki

jeszcze pytanie jak podsypujesz pod rodki igliwie ot odkopujesz trochę ziemię czy je tak rozsypujesz????
Sonka 10:44, 03 lut 2022

Nazwę trawki też chciałabym poznać, bardzo fajnie rozświetla rabatę. Moje rododendrony są zdrowe, tak mi się wydaje, bo mają ładne ciemne liście i ogólnie dosyć duże przyrosty. Przesadzam ciągle i nie ma opcji by się któryś nie przyjął albo chorował czy słabo rósł, odwrotnie dostaje takiego wigoru,ze mnie wprawia w zdumienie.Mam jednak jeden problem od ubiegłego roku ze skoczkiem różanecznikowym, musiałam go przywlec z którymś ze szkółki. Trochę zrobiłam oprysku, ale nie trzymałam terminu albo w ogóle nie zrobiłam oprysku, bo przy takiej ilości jak u mnie trochę schodzi a ja w ubiegłym roku miałam jakąś niechęć do ogrodu.Mam obawy co to będzie w bieżącym roku.
Powiem Wam, jak ja przygotowuję ziemie do rododendronów, to mój i sprawdzony sposób, przekazałam go też koleżance ale ona ma taką ziemię i warunki jak ja, sprawdza się doskonale i wszystkie słabeusze wyciągnęła.
Kopię dół , dość głęboki, u mnie piasek, na sam dół daję liście dębowe, tak pisała kiedyś Magia ( chyba nie pomyliłam ), że przekompostowane liście dębu są bardzo dobre, miałam sprawdziłam i to ph było zbyt wysokie ale posadziłam do takiej wskazanej przez nią mieszanki kilka sztuk, rosną wyśmienicie, są zdrowe.Jednak z obawy o to pH już tych liści nie daję do ziemii ale na spód dołka, nawet jeszcze dokładam nawet nie przekompostowanych. Następnie mieszam w głębokiej taczce ziemię rodzimą z kwaśnym torfem, lub nawet lepiej z ziemią do borówki amerykańskiej, do tego dodaję w ilości- duże wiadro igliwia spod pnia starej sosny i z pół worka kory mielonej, albo drobnej jak innej nie mam, ile weźmie ziemia. Do tego rozcieram siarkę granulowaną, bo taką kiedyś kupiłam, pomiędzy dwoma kamieniami, tak ok, dwie garści w dłoni. Jest roztarta nierówno jest pył i są drobne rozbite ale widoczne granulki, wszystko mieszam. Posadzone na lekkim wzgórku po 3, 4 latach ziemie trochę opada, bo widać liście igliwie czy kora ulegają rozłożeniu. Tak ja sadzę swoje rodo.Jesienią sprawdzałam pH i było w granicach ok.5 , trochę więcej, 5,5 lub mniej nawet niż 5. Pracy dużo, taka wielka taczka na 1 sztukę, ale chyba się opłaca. Ja moje sadziłam w 2012 roku chyba, teraz niektóre już częstuję sekatorem, jak rosną nieporządnie albo zbyt szerokie są. Uf takiego długiego posta to ja dawno nie pisałam. Pozdrawiam miłośników tych pięknych roślin.
mirkaka 11:47, 03 lut 2022

Jolu, To próbuj w donicy

Wiolu, Sylwio Dbajcie o nie, warto mieć kolosy, szczególnie Sylwia ma warunki żeby były u niej wielkie

Halinko Ta trawki to Elata
Tak tylko po wierzchu posypuję

Krysiu trawka to Elata.
Masz ziemię piaszczystą, a ona jest z reguły kwaśna, więc możesz mieszać z rodzimą, tak jak Basia, ona też ma piach. Generalnie oprócz tych dębowych liści to prawie tak samo robimy. Najważniejsze żeby utrzymać niskie ph.
Ja muszę w tym roku zmierzyć moim ph, dawno torfem i korą nie podsypywałam
antracyt 14:24, 03 lut 2022

Mirko, jak dużo światła mają Twoje azalie?
mirkaka 14:56, 03 lut 2022

antracyt napisał(a)
Mirko, jak dużo światła mają Twoje azalie?

Wielkokwiatowe prawie cały dzień słońce
Sonka 15:18, 03 lut 2022

To ja zapytam, w jakiej odległości są od siebie posadzone? No, bo zadałaś mi klina z tymi kolorami, teraz znów dumam jak je posadzić.