Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 10:58, 11 lut 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Fakt, profilaktyka jest bardzo istotna. O starości trzeba zacząć myśleć ok. 45 roku życia.
Aktywność jest wskazana, badania profilaktyczne również.

To ja jestem w tym wieku i myślenie o starości akurat mam na tapecie. Wszystko się zgadza bo teraz jeszcze człowiek może zadbać o formę fizyczną na przyszłość i o robienie regularnych badań. Po 50 pewnie zacznę zauważać pierwsze objawy zbliżającej się starości. To mnie przeraża i jednocześnie mobilizuje.
April 11:15, 11 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Tiaaaa… tylko weź rusz dupsko z kanapy i zacznij ćwiczyć…
To nie żarcik. Właśnie zaczynam walkę o lepszą kondycję i ciężko to idzie. Ale kupiłam sobie ładne legginsy to może to mnie zmotywuje .

Gdyby takie leginsy pomagały to już byłabym laska z okładki, a nie zmęczony hipopotam
Orbitrek na razie odkurzam, co planuję na niego wejść to jakaś przeszkoda nie do przejścia się pojawia
mrokasia 11:22, 11 lut 2025

April napisał(a)

Gdyby takie leginsy pomagały to już byłabym laska z okładki, a nie zmęczony hipopotam
Orbitrek na razie odkurzam, co planuję na niego wejść to jakaś przeszkoda nie do przejścia się pojawia

No weeeeż, nie pozbawiaj mnie złudzeń!
mrokasia 11:30, 11 lut 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jazdę na tym rowerze wprowadziłam jako stały punkt rozkładu dnia. Odpalam film i zaczynam pedałować. Mam ten komfort, że mój rozkład dnia nie jest narażony na zawirowania.

Ja codziennie maszeruję 2-4km podczas spaceru z psami. Staram się chodzić szybko i angażować ręce. Ale to za mało a przede wszystkim to nie ten rodzaj ruchu. Muszę zacząć ćwiczyć siłowo (najpierw z ciężarem własnego ciała, potem z hantelkami) oraz rozciągać ciało by je uelastycznić i zwiększyć zakres ruchu. A to już wymaga samozaparcia. Wiem, że dość szybko wchodzi się rutynę i to bardzo pomaga. Tylko trzeba zacząć...
April 11:36, 11 lut 2025

mrokasia napisał(a)

No weeeeż, nie pozbawiaj mnie złudzeń!

Nie pozbawiam cię złudzeń, opisuję swój przypadek
A dla ciebie magiczne leginsy zbędne, jesteś laska i nic nie potrzebujesz poza poprawieniem sobie nastroju
Gosialuk 11:50, 11 lut 2025

Warto zacząć ćwiczyć nawet po kilkanaście minut dziennie i stopniowo sobie czas ćwiczeń wydłużać. U mnie podziałało i teraz regularnie ćwiczę. Jeszcze basen raz w tygodniu.
Najgorzej ruszyć z miejsca.
Tematy życiowe u mnie też na czasie. Na razie wzięłam się za siebie.
Judith 11:50, 11 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Ja codziennie maszeruję 2-4km podczas spaceru z psami. Staram się chodzić szybko i angażować ręce. Ale to za mało a przede wszystkim to nie ten rodzaj ruchu. Muszę zacząć ćwiczyć siłowo (najpierw z ciężarem własnego ciała, potem z hantelkami) oraz rozciągać ciało by je uelastycznić i zwiększyć zakres ruchu. A to już wymaga samozaparcia. Wiem, że dość szybko wchodzi się rutynę i to bardzo pomaga. Tylko trzeba zacząć...

Do zaczęcia potrzebna motywacja. To może być absolutnie wszystko, cokolwiek, dla każdego coś innego. Także fajowe legginsy, warto sprawdzić .
Mój dzieć dostał w prezencie drążek do podciągania się, drążek ma kilka różnych uchwytów. Świetna rzecz i na kręgosłup, i na różne partie mięśni. Ja sobie na ten przykład ćwiczę mięśnie brzucha poprzez podciąganie kolan. Jest moc! Polecam - niezbyt drogie, zawsze dostępne i całkiem nieźle wygląda na ścianie .

EDIT: z psem nie umiem poćwiczyć. Nieustanne postoje na niuchanie nie sprzyjają u mnie porządnemu wysiłkowi.
Judith 11:53, 11 lut 2025

April napisał(a)

A dla ciebie magiczne leginsy zbędne, jesteś laska i nic nie potrzebujesz poza poprawieniem sobie nastroju

Ćwiczenia nie tylko dla wyimaginowanej urody (dostosowywaniu się do jakiegoś narzuconego wzorca mówię nie), ale przede wszystkim dla zdrowia .
mrokasia 12:00, 11 lut 2025

April napisał(a)

Z tą laską to przesadziłaś . Ale nawet gdyś nie przesadziła to ta laska nie powinna się ruszać jakby miała 80 lat, nieprawdaż?

Kiedyś motywacją dla mnie było wylaszczenie się, teraz zdecydowanie zdrowie - zachowanie a w zasadzie uzyskanie sprawności i kondycji bym nawet jako 80latka była "na chodzie".
Judith 12:02, 11 lut 2025

Makao napisał(a)

To ja jestem w tym wieku i myślenie o starości akurat mam na tapecie. Wszystko się zgadza bo teraz jeszcze człowiek może zadbać o formę fizyczną na przyszłość i o robienie regularnych badań. Po 50 pewnie zacznę zauważać pierwsze objawy zbliżającej się starości. To mnie przeraża i jednocześnie mobilizuje.

Ania, pocieszę Cię . Jestem dokładnie w połowie między 50 a 60 i nie zauważam .