Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mrokasia 12:16, 11 lut 2025

Judith napisał(a)

Ania, pocieszę Cię . Jestem dokładnie w połowie między 50 a 60 i nie zauważam .

O pani , myślałam żeś sporo młodsza!!!
Jestem w Twoim wieku i niestety, pewne sygnały do mnie docierają…
TAR 12:16, 11 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Ja codziennie maszeruję 2-4km podczas spaceru z psami. Staram się chodzić szybko i angażować ręce. Ale to za mało a przede wszystkim to nie ten rodzaj ruchu. Muszę zacząć ćwiczyć siłowo (najpierw z ciężarem własnego ciała, potem z hantelkami) oraz rozciągać ciało by je uelastycznić i zwiększyć zakres ruchu. A to już wymaga samozaparcia. Wiem, że dość szybko wchodzi się rutynę i to bardzo pomaga. Tylko trzeba zacząć...

Tez chodze z psiakami, niestety one szybko sie mecza, sa malutkie. Powrot czasem odbywa sie z psem na rekach Wiec rowerek zostal.
Tez sobie kupilam leginsy, niby wyszczuplajace i podnoszace pośladki. Nie powiem fajne ale przez to nie mam motywacji do cwiczen skoro tylek w nich wyglada modelowo

Pierwszy tydzien mialam jak Aprilka - odkurzanie sprzetu. Ale teraz juz jezdze i sie mecze. Dobrze, ze mozna serial zapuscic, to jakos zleci. Jezdzenie na stacjonarnym jest takie nudne
Gruszka_na_w... 12:22, 11 lut 2025

Judith napisał(a)

W tym wieku byłam w trakcie budowy domu i zakładania ogrodu. Ręcznie rozplantowywałam hałdy humusu, na głębokość dwóch szpadli też ręcznie przekopałam cały ogród. Świat leżał u mych stóp. Nie potrzebowałam żadnych dodatkowych ćwiczeń. Miałam siły na wszystko. Gdzieś około 60-tki to się zaczęło zmieniać. Niespiesznie, jak to u mnie, ale w dłuższym okresie czasowym w stopniu zauważalnym. Biologię można trochę oszukać, ale pesel jest na ogół bezlitosny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 12:25, 11 lut 2025

Moje psy latają luzem, są młode i żywotne więc bez problemu da się utrzymać szybkie tempo. Ewentualne postoje wykorzystuję na wymachy rękami, skłony lub przysiady. No ale my chodzimy po polach i łąkach . Czasem tylko napotykani ludzie dziwnie na mnie patrzą ale mam to kompletnie w nosie .
Gruszka_na_w... 12:29, 11 lut 2025

TAR napisał(a)

Jezdzenie na stacjonarnym jest takie nudne

Ojciec partnerki mojego syna ma stacjonarny rower podłączony do telewizora z zainstalowanym programem, który umożliwia ściganie się w różnych tourach. Odczuwa podjazdy i zjazdy, zakręty, omijanie, wyprzedzanie i różne takie. Jazda na stacjonarnym rowerku wznosi go na szczyty emocjonalne i wysiłkowe.
W moim przypadku serial musi być z tych bardzo dobrych. Ostatnio bardzo wciągnął mnie Silos. Przestaję myśleć o monotonnym pedałowaniu, bo moją uwagę pochłania akcja.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:30, 11 lut 2025

mrokasia napisał(a)
Czasem tylko napotykani ludzie dziwnie na mnie patrzą ale mam to kompletnie w nosie .

I słusznie. To oni są raczej odstający od normy, skoro jeszcze sami nie ćwiczą.
Gruszka_na_w... 12:34, 11 lut 2025

Dziewczyny, bardzo dziękuję za udział w dyskusji. Jak zwykle sporo się uśmiałam, rozszerzyłam swoje horyzonty myślowe i mam tematy do nowych przemyśleń. Kupić te leginsy podnoszące pośladki, czy też nie? Nie wiedziałam, że takie istnieją.
Judith 12:51, 11 lut 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dziewczyny, bardzo dziękuję za udział w dyskusji. Jak zwykle sporo się uśmiałam, rozszerzyłam swoje horyzonty myślowe i mam tematy do nowych przemyśleń. Kupić te leginsy podnoszące pośladki, czy też nie? Nie wiedziałam, że takie istnieją.

Są też takie rajstopy . Kupiłam kiedyś przypadkowo (naprawdę przypadkowo - złapałam będąc w potrzebie pierwsze z brzegu, płacąc zdziwiłam się tylko, że takie drogie ). Nie wiedziałam ocokaman, gdy wdziałam je pod wąską spódnicę . Efekt spory .
Makao 13:01, 11 lut 2025

Judith napisał(a)

Pocieszaj tak dalej
Gruszka_na_w... 13:11, 11 lut 2025

Judith napisał(a)

Są też takie rajstopy . Kupiłam kiedyś przypadkowo (naprawdę przypadkowo - złapałam będąc w potrzebie pierwsze z brzegu, płacąc zdziwiłam się tylko, że takie drogie ). Nie wiedziałam ocokaman, gdy wdziałam je pod wąską spódnicę . Efekt spory .

Z chwilą przejścia na emeryturę wyrzuciłam z szafy wszystkie spódnice, marynarki i garsonki. Stały się zbędnym elementem garderoby. Zastanawiam się teraz, gdzie mogłabym te podniesione pośladki wykorzystać? Na plażę i na basen głupio chodzić w rajstopach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies