Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

JoannA 20:28, 01 wrz 2019

inka74 napisał(a)
Uruchomiłam. Jest cichy ale niestety nie dał rady wierzbowym gałązkom i co teraz zrobić?

Ionko,
a wierzbowe gałązki suche czy mokre?
mrokasia 20:53, 01 wrz 2019

Nowa12 napisał(a)
Nie będą ci się chwasty nasiewały z łąk i ślimaki przechodziły .

Myślisz?

Helen napisał(a)

Kasia, miejsce do sadzenia to pas około 1 m szerokości. Świerki chyba będą za duże...

Hmmm, metr to rzeczywiście nie za dużo... jeśli korona mogłaby wystawać na drugą stronę to może coś na pniu?
mrokasia 20:59, 01 wrz 2019

Nowa12 napisał(a)
Nie będą ci się chwasty nasiewały z łąk i ślimaki przechodziły .

Myślisz?

Helen napisał(a)

Kasia, miejsce do sadzenia to pas około 1 m szerokości. Świerki chyba będą za duże...

Hmmm, metr to rzeczywiście nie za dużo... jeśli korona mogłaby wystawać na drugą stronę to może coś na pniu?

sarenka napisał(a)
Kasia, zerkniesz do mnie? Drzewa sobie wymyśliłam i bym chciała burzę mózgów zrobić

Zaraz idę

MirellaB napisał(a)
Rozumię, lepiej bez bliskości sąsiadów. Jednak ludzie też chcą gdzieś mieszkać. Nie jedna osoba by chciała mieć tak jak Ty. Będzie dobrze

Mam nadzieję, że będzie dobrze. Zdaję sobie sprawę, że można mieć gorzej. Ale to nie znaczy, że muszę być zachwycona .

galgAsia napisał(a)
Rany, Kasia, faktycznie można doła załapać . Chyba naprawdę idź w te baobaby

Na doła to może trochę za wcześnie, na razie się trochę zmartwiłam . Ale zamierzam sobie zapewnić tyle prywatności ile dam radę .
mrokasia 21:03, 01 wrz 2019

inka74 napisał(a)
Uruchomiłam. Jest cichy ale niestety nie dał rady wierzbowym gałązkom i co teraz zrobić?

Kurka, no my też uruchomiliśmy. Faktycznie cichy ale cienkiej gałązki nie pociął. Chyba za wiotkie. W tym tygodniu będziemy usuwać lilakowe kłębowisko, mam nadzieję, że rozgryzę sprzęt.
mrokasia 21:05, 01 wrz 2019

JoannA napisał(a)

Ionko,
a wierzbowe gałązki suche czy mokre?

A myślisz, że może mielić tylko suche?
JoannA 21:10, 01 wrz 2019

mrokasia napisał(a)

A myślisz, że może mielić tylko suche?

Lepiej tnie jak gałązki są przesuszone trochę. Takie świeże i wiotkie okręcają się wokół noży tnących przez co rębak się zapycha. Z mokrych i wiotkich gałązek wychodzą takie długie wióry.
jolanka 21:12, 01 wrz 2019

też myślałam o tym rozdrabniaczu ale... chyba się zatrzymam w zapędach, poczekam na Wasze próby
Kasia, myśl pozytywnie, bedą nowi sąsiedzi a tuje urosną
galgAsia 21:13, 01 wrz 2019

Ja mam z o...i rozdrabniacz. Radzi sobie dobrze, ale witki wierzbowe są zbyt cienkie i wiotkie. U mnie też ich nie rozdrabnia. Albo je wysusz, albo przemiel takie mokre. W kompostowniku powinny się rozłożyć, zwłaszcza po moczniku.
inka74 21:29, 01 wrz 2019

Gałązki takie 3-dniowe były. Gdzieś mi się o uszy obiło, że suchego nie można ciąć. Że tylko świeże. Muszę doczytać.

U mnie z lekkiego przycięcia jednej wierzby 3 worki gałęzi są. I tak po kolei z każdym drzewem mam, sporo zielonego jest niestety. A jeszcze przecinka za płotem czeka. Myślałam, że może to za płotem potnę i będzie ściółka tam na ziemię coby pokrzywy nie rosły.
mrokasia 21:33, 01 wrz 2019

galgAsia napisał(a)
Ja mam z o...i rozdrabniacz. Radzi sobie dobrze, ale witki wierzbowe są zbyt cienkie i wiotkie. U mnie też ich nie rozdrabnia. Albo je wysusz, albo przemiel takie mokre. W kompostowniku powinny się rozłożyć, zwłaszcza po moczniku.

inka74 napisał(a)
Gałązki takie 3-dniowe były. Gdzieś mi się o uszy obiło, że suchego nie można ciąć. Że tylko świeże. Muszę doczytać.

U mnie z lekkiego przycięcia jednej wierzby 3 worki gałęzi są. I tak po kolei z każdym drzewem mam, sporo zielonego jest niestety. A jeszcze przecinka za płotem czeka. Myślałam, że może to za płotem potnę i będzie ściółka tam na ziemię coby pokrzywy nie rosły.

3-dniowe to raczej zwiędnięte niż przesuszone chyba.
Ja mam zawsze na wiosnę dużo gałęzi ale w sezonie też.
Mam nadzieję, ze ten rozdrabniacz jednak się przyda.