Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

TAR 22:58, 05 paź 2019

Kasiu a co to za drzewko, bardzo ładnie sie prezentuje
Mary 23:25, 05 paź 2019

mrokasia napisał(a)

Drzewa żal bardzo. Było naparwdę ładne i dawało fajny, rozporoszony cień. Obok rósł jeszcze klon i akacje - tych mi nie żal, tym bardziej ze klon rósł dosłownie 15cm od naszej granicy i musieliśmy mu korzenie naruszyć, by ogrodzenie zbudować więc istniało prawdopodobieństwo, ze i tak padnie.

Kasiu,

Jeżeli wycięta akacja rosła kilka metrów od Twojego płotu to w przyszłym roku ta wycinka może skutkować pojawieniem się akacji u Ciebie. Akacja ma bardzo długie odrosty korzeniowe i po ścięciu drzewa z tych odrostów wyrastają nowe egzemplarze.
Ja długo walczyłam z takimi odrostami u siebie. Najpierw wykopywałam pojedyncze małe egzemplarze, ale to nic nie dawało. Musiałam odkopać metry ciągnących się w ziemi korzeni. Zobacz przykładowe zdjęcie na drugiej stronie mojego wątku.
W tym roku znowu pojawiły się u mnie akacje i to w zupełnie innym miejscu. Nie wiem czy sąsiad coś wyciął czy długi korzeń urósł z małego kawałki przeniesionego w inne miejsca.

Ja się trochę cofnęłam to przeczytałam, że miałaś też akacje u siebie. Jeżeli nie usunęłaś starannie odrastających korzeni to niestety w przyszłym roku może Cię czekać kopanie rowów jak na moich zdjęciach.
Gosiek33 07:41, 06 paź 2019

Miałam krótko robinię akacjową Twisty Baby, w pół roku wyrosła na monstrum więc ją oddałam. W nowym ogrodzie pięknie rośnie, a u mnie ciągle wyrastają z ziemi nowe rośliny

Może trzeba by poszukać tych korzeni, dopóki nie masz tam jeszcze gęstych nasadzeń i potraktować je mocznikiem i solą Epsom na zmianę (tak chyba Toszka radziła?)
Będę ten zestaw sprawdzać na sumakach za płotem
Gosiek33 07:46, 06 paź 2019

Zapomniałam pochwalić postępy prac. Co to za klon słusznych rozmiarów? Przy domku ogrodnika świdośliwa obelisk?
mrokasia 08:16, 06 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne zakończenie smutnej historii o wycince drzewa.

Powiem Ci Haniu, to to był szok - tak nagle za płotem pojawiła się kompletna pustka... Pomijając żal po ściętym bez sensu pięknym drzewie to nie odczulibyśmy tak mocno tej wycinki gdybyśmy nie mieli tej nowej części. Na starej osłonięci byliśmy szpalerem tych tuj gigantów a w samym rogu stał domek ogrodnika. Ale nasze drzewo już posadzone a teraz niech szybko rośnie i godnie zastąpi wiąza .

Wiolka5_7 napisał(a)
Ale piękne wielkie drzewo idziecie jak burza, brawo Wy !

Dzięki Wiolu . Tego kawałka nie mieliśmy w planach, ale zostaliśmy nagle postawienie pod ścianą. A teraz ciągle wyglądam przez okno, tak mi się ten zakątek podoba, mimo że wciąż rozgrzebany i w połowie pusty .

TAR napisał(a)
Kasiu a co to za drzewko, bardzo ładnie się prezentuje

Tar, to klon Royal Red .
Właśnie się zorientowałam, że rzuca mi cień na małym kawałku ściany na tarasie .
jolanka 08:17, 06 paź 2019

Nasze jeszcze stoją przywiązane do słupów przy tarasie.
mrokasia 08:21, 06 paź 2019

Mary napisał(a)

Kasiu,

Jeżeli wycięta akacja rosła kilka metrów od Twojego płotu to w przyszłym roku ta wycinka może skutkować pojawieniem się akacji u Ciebie. Akacja ma bardzo długie odrosty korzeniowe i po ścięciu drzewa z tych odrostów wyrastają nowe egzemplarze.
Ja długo walczyłam z takimi odrostami u siebie. Najpierw wykopywałam pojedyncze małe egzemplarze, ale to nic nie dawało. Musiałam odkopać metry ciągnących się w ziemi korzeni. Zobacz przykładowe zdjęcie na drugiej stronie mojego wątku.
W tym roku znowu pojawiły się u mnie akacje i to w zupełnie innym miejscu. Nie wiem czy sąsiad coś wyciął czy długi korzeń urósł z małego kawałki przeniesionego w inne miejsca.

Ja się trochę cofnęłam to przeczytałam, że miałaś też akacje u siebie. Jeżeli nie usunęłaś starannie odrastających korzeni to niestety w przyszłym roku może Cię czekać kopanie rowów jak na moich zdjęciach.

Marysiu, mam nadzieję, że czarny scenariusz się nie sprawdzi choć mam świadomość, że i akacje i lilaki mogą dać mi w kość. Trudno mi powiedzieć czy usunęliśmy wszystkie korzenie. Pewnie nie. Były usuwane karpy i te korzenie, na które udało nam się natrafić. Czas pokaże... ale bardzo Ci dziękuję za czujność i ten wpis. Lepiej spodziewać się złego .

Gosiek33 napisał(a)
Miałam krótko robinię akacjową Twisty Baby, w pół roku wyrosła na monstrum więc ją oddałam. W nowym ogrodzie pięknie rośnie, a u mnie ciągle wyrastają z ziemi nowe rośliny

Może trzeba by poszukać tych korzeni, dopóki nie masz tam jeszcze gęstych nasadzeń i potraktować je mocznikiem i solą Epsom na zmianę (tak chyba Toszka radziła?)
Będę ten zestaw sprawdzać na sumakach za płotem

Gosiu, tak jak napisałam wcześniej - staraliśmy się usunąć korzenie na tyle ile było to możliwe. Pan koparkowy wykopał naprawdę spore rowy. Zobaczymy wiosną. Ale moczniki i sól sobie zapiszę, dzięki. No i będę podglądać efekty Twojej walki z sumakami.
mrokasia 08:29, 06 paź 2019

Gosiek33 napisał(a)
Zapomniałam pochwalić postępy prac. Co to za klon słusznych rozmiarów? Przy domku ogrodnika świdośliwa obelisk?

Dziękujemy, eM puchnie z dumy i słusznie .
Klon to Royal Red. Jest śliczny .
A przy domku ogrodnika to grujecznik .

jolanka napisał(a)
Nasze jeszcze stoją przywiązane do słupów przy tarasie.

Ale wiesz już, gdzie posadzisz swoje piękności???
mrokasia 08:36, 06 paź 2019

Robocza fota moich brzóz .
Gosiek33 08:42, 06 paź 2019

mrokasia napisał(a)
Robocza fota moich brzóz .

Royal Red dobry wybór, to najstabilniejszy z moich 10-letnich klonów. Ciekawa jest jak będzie grujecznik przyrastał

Brzózki znakomite, posadzone docelowo?