Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

TAR 11:21, 04 paź 2019

mrokasia napisał(a)

Mnie tuje nie przeszkadzają, sama mam ich sporo . I teraz też pomiędzy tymi trzema a domkiem ogrodnika dosadzę kilka, żeby się osłonić. A przed nimi muszę wsadzić jakiegoś sporego klona, żeby dawał cień w okolicach tarasu. Gdyby za to wycinanie zabrali się dwa dni temu to wczoraj w Pęchcinie kupiłabym ładne drzewo a tak?

ale nie masz samych tujek i boiska, wiesz o co mi chodzi?
mrokasia 12:11, 04 paź 2019

TAR napisał(a)
a zmieniajac temat, dziewczyny kupowałyscie cos w szkolkach Konieczko? maja klona, ktory mnie interesuje i sie zastanawiam czy by nie zamowic.

Ja nic, ale widze, z dziewczyny już sie podzieliły doswiadczeniem

inka74 napisał(a)
Z zakupami to wiedzałam, że tak będzie, że na brzozach się nie skończy

Wiąza szkoda. Ale jak takie porządki robią to może oznaczać, że w tym roku fundamanty będą lać

Żałuję tylko, że nie dokupiłam jakiegoś porządnego klona w zamian za tego wyciętego wiąza .
Niestety, myślę za masz racje i zanim się obejrzę wjedzie tam ciężki sprzęt. Na szczęście granica działek a co za tym umiejscowienie tego bliźniaka wypada za karaganą więc trochę osłony tam mam. To ważne i w czasie budowy, mniej kurzu będzie.

makadamia napisał(a)

W Szwecji

Kasiu - ja nic nie piszę, ale to nie znaczy, że nie śledzę z wypiekami na twarzy. Idziecie jak burza!

Dobrze wiedzieć, że śledzisz .
mrokasia 12:12, 04 paź 2019

TAR napisał(a)

ale nie masz samych tujek i boiska, wiesz o co mi chodzi?

No wiem .
Ale wiesz, od developera trudno wymagać by Ci ogród urządził .
Brzozowadzie... 12:31, 04 paź 2019

Ty Kaśka, Ty się tak rozpędziłaś, Ty zostaw sobie coś na przyszły rok i nie wpędzaj mnie w poczucie winy, że ja nic nie robię Pięknie, zakupy super, a drzewa za płotem żal, serce ściska. Ale zaraz będziesz miała swoje, których nikt nie wytnie!
Toszka 12:46, 04 paź 2019

Popieram Agatę. I przez to poparcie wpis zostawiam, bo tez czytam na bieżąco i na bieżąco do drzew się ślinię
Gosiek33 13:24, 04 paź 2019

TAR napisał(a)

swietna rada, nie mogla kolezanka jej dac kiedy ja zakladałam ogrodek?

Nie pytałaś

A to jak napisała GalgAsia na osiedlach skandynawskich miast tak robili. To były lata 80 a ja wściekałam się, że na nowym osiedlu kładą chodniki a ludzie i tak wydeptują sobie swoje ścieżki. Do dziś są takie miejsca
Gosiek33 13:30, 04 paź 2019

Widziałaś plan zabudowy? Czy przy Twoim ogrodzeniu będą od razu działki czy może droga? Jak działki to muszą chyba swoje ogrodzenie robić? A jak droga to drzewo przeszkadzało
mrokasia 14:02, 04 paź 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ty Kaśka, Ty się tak rozpędziłaś, Ty zostaw sobie coś na przyszły rok i nie wpędzaj mnie w poczucie winy, że ja nic nie robię Pięknie, zakupy super, a drzewa za płotem żal, serce ściska. Ale zaraz będziesz miała swoje, których nikt nie wytnie!

To nie ja, to eM . A Ty co - te góry obornika i tony kompostu to kto sobie załatwił???
Drzewa żal bardzo. Było naparwdę ładne i dawało fajny, rozporoszony cień. Obok rósł jeszcze klon i akacje - tych mi nie żal, tym bardziej ze klon rósł dosłownie 15cm od naszej granicy i musieliśmy mu korzenie naruszyć, by ogrodzenie zbudować więc istniało prawdopodobieństwo, ze i tak padnie.
Drzewa swoje posadzę ale na drzewo tej wysokości co ten wiąz poczekam jednak kilka lat. Na razie w istotny sposób zmieniły mi się warunki świetle na tarasie i w okolicach. Zamiast miłego cienia będę miała patelnię... dobrze, że taras zadaszony i markizę dodatkową mam.

Toszka napisał(a)
Popieram Agatę. I przez to poparcie wpis zostawiam, bo tez czytam na bieżąco i na bieżąco do drzew się ślinię

Dziękuję, sama się do nich ślinię .

Gosiek33 napisał(a)
Widziałaś plan zabudowy? Czy przy Twoim ogrodzeniu będą od razu działki czy może droga? Jak działki to muszą chyba swoje ogrodzenie robić? A jak droga to drzewo przeszkadzało

Widziałam plan zagospodarowania przestrzennego - za moim ogrodzeniem są od razu działki. Działki mają po 500m co pozwala na zabudowę bliźniaczą i granica pomiędzy tymi działkami przebiega mniej więcej tam gdzie rośnie moja karagana w donicy. Mam nadzieję, że domy będą usytuowane bliżej drogi czyli dalej od mojego ogrodzenia, jednak przy działce o głębokości 19m trudno się spodziewać, że odsuną się od mojej granicy więcej niż 5m...
TAR 15:46, 04 paź 2019

przez Ciebie zamiast spedzac sobote na nicnierobieniu i DAL-owaniu jede do ogrodniczego moze coś ladnego upoluje, mam lekkiego dola po tych ciagłych deszczach a wczoraj w radio klepali ze kolejny tydzien tez ma byc deszczowy. normalniue zgnilizne bede miec nie ogrod.
mrokasia 17:25, 04 paź 2019

TAR napisał(a)
przez Ciebie zamiast spedzac sobote na nicnierobieniu i DAL-owaniu jede do ogrodniczego moze coś ladnego upoluje, mam lekkiego dola po tych ciagłych deszczach a wczoraj w radio klepali ze kolejny tydzien tez ma byc deszczowy. normalniue zgnilizne bede miec nie ogrod.

Wiesz co, zobacz czego możesz mi pozazdrościć. To aktualny widok z tarasu .

Jutro przyjeżdżają tuje na żywopłot - od tych tuj z lewej strony do domku ogrodnika i klon Royal Red - tych zakupów nie miałam w planie na ten rok .