Dziękuję Ci bardzo za zdjęcie. Ładne sadzonki.Ja niedawno dostałam od nich bardzo ładne funkie. W takim razie zamawiam te Penstemony.
Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych poczynań . To niesamowite ,żeby tak szybko zrobić taki teren. Podoba mi się ,że masz tak wszystko fajnie przemyślane. Ja zawsze długo się zastanawiam zanim coś wymyślę ogrodowo. A to jest dla mnie najbardziej męczące.
Ależ cudny spacerniak Wam wyszedł. Czy placyk basenowy będzie miał już w tym roku inaugurację, czy zaczekacie na wykończenie ścieżek?
Mieczyki abisyńskie pewnie kiedyś trafią do mojego ogrodu bo rzeczywiście są urocze .
Informacja o potrzebach wodnych hibiskusów nieco mnie zmartwiła... Zobaczymy jak to będzie u mnie.
Dzięki Daga . Rzeczywiście sporo udało nam się zrobić przy czym są to działania nakierowane na strukturę ogrodu. Zarys rabat, warzywnik, placyki pod basen i altanę oraz szkielet roślinny czyli drzewa i krzewy (większość kupowana jako duże rośliny) sprawia, że ogród nabiera konkretnego wymiaru. Większość prac wykonujemy sami (mój syn popołudniami pomaga nam przy układaniu płyt oraz przy cięższym kopaniu). Oboje pracujemy na "swoim" więc możemy trochę manewrować czasem (zdarza mi się obrabiać sprawy firmowe wieczorami albo wczesnym rankiem). No i covid podarował nam dodatkowy czas choć odebrał niestety część dochodów .
Ten teren został dokupiony późnym latem zeszłego roku. To była nieużywana od dawna działka, porośnięta chaszczami. Usunęliśmy stare ogrodzenie, murowany kibelek, eycięliśmy kilka akacji i ogromną kępę bzu. W sumie wyjechały 4 wywrotki śmieci. Potem było oranie, czyszczenie, równanie, nawiezienie obornikiem i mączką bazaltową . To tak w skrócie .
Ja i tak uważam, że tego trawnika jest bardzo dużo .
A poszerzanie rabat to zawsze zabawa w przesadzanie .
Miejsce pod placyk basenowy zostało wyrównane, ubite walcem i wypoziomowane.
Płyty ułożone po prostu na piasku. Zobaczymy jak to się będzie sprawdzać.
Dzięki Helen . Buszu to tak szybko nie będzie bo mam na razie bardzo mało bylin. Ale krzewy robią dobrą robotę .
Ta LadyU jest faktycznie spora. Nie wiem jakie są odmiany pośrednie między nią i Hameln. Zresztą Hamelny u mnie też są niczego sobie . Spokojnie mają z 80 cm średnicy.
Dzięki Madziu za miłe słowa. Ja nie mogę się doczekać trawnika.
Dzięki Iwona. Ja miałam sporo czasu na przemyślenia zanim zakup został sfinalizowany. Poza tym dobrze wiedziałam czego chcemy i jakie są nasze potrzeby. To wg mnie kluczowa kwestia .
A co do tempa - wiesz, my już nie jesteśmy najmłodsi, chcemy jak najszybciej wykonać te najcięższe, techniczne prace i zacząć cieszyć się ogrodem. Obsadzanie rabat to sama przyjemność i będę to robić przez następne lata .
Haniu kochana, trawnika możemy nie mieć ale basen będzie na pewno. Mój eM nie odpuści . W razie potrzeby do basenu dostaniemy się skacząc po rabatach .
Kasia, działania mam nakierowane na taką samą jak Wy stronę, ale jakoś mi gorzej idzie U mnie brakuje doświadczenia, za to jest nadmiar pomysłów, a do tego nadmiar zmian koncepcji etc.
Pełen szacun dla Was, będę dalej obserwować z zazdrością
P.S. podzielone "nicolasy" żyją