Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Gruszka_na_w... 21:13, 24 maj 2021

mrokasia napisał(a)

Krzewuszki trochę chyba niesłusznie mają opinię rozwichrzonych krzaczorów a umiejętnie cięte są i ładne i ładnie kwitną .

Mrokasiu, miej litość nad nieobytymi roślinnie ogrodnikami i podpisuj zdjęcia.
Pięknie się wszystko rozrasta. Aż trudno uwierzyć, że te rabaty to młodziaki.
A krzewuszki, z tych pierwszych odmian, to rzeczywiście rozwichrzone potwory bez walorów w postaci jesiennych przebarwień. Atrakcyjne tylko w okresie kwitnienia. Później hodowcy się postarali i powstały odmiany bardziej kompaktowe, wręcz miniaturowe, które są atrakcyjne nie tylko z powodu kwiatów, ale również liści. Trzeba uważnie doczytać, co się kupuje. Popełniłam błąd z niewiedzy i potem musiałam walczyć z karczowaniem sześciu potężnych krzaczorów, które nie miały żadnej zalety poza tworzeniem kilkunastodniowej plamy kolorystycznej. Resztę roku straszyły.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 22:00, 24 maj 2021

mrokasia napisał(a)

Właśnie chciałam sobie dokupić jeszcze takie karłowe bordowe. Jakie masz u siebie odmiany?

nie mam, oddalam kolezance, bo mi wtedy nie pasowaly ale mialam: Minor Black, Alexandra, oddalam tez zieloną Bristol Ruby i Newport Red. Jedna sobie tylko zostawilam. W sumie i tak na nie juz miejscowy nie mam ale moglabym podmienic ja z barbula Summer sorbet
TAR 22:02, 24 maj 2021

jolanka napisał(a)
U mnie rutewki jakoś nie chcą rosnąć, tylko Elin daje radę. Te mniejsze, albo przemarzły albo zaniknęła, a miałam 3 różne. Może za sucho miały? Oj, jeszcze orlikolistna mi rośnie dobrze. Ta Twoja piękna

to jest mozliwe, ze maja za sucho. u mnie rutewki rosna w najbardziej mokrym miejscu w ogrodzie, czasem tam az chlupie i wilgoc w ziemi jest caly sezon. co roku pieknie kwitna. nawet Delavaya wylazla
Gosiek33 05:40, 25 maj 2021

TAR napisał(a)

to jest mozliwe, ze maja za sucho. u mnie rutewki rosna w najbardziej mokrym miejscu w ogrodzie, czasem tam az chlupie i wilgoc w ziemi jest caly sezon. co roku pieknie kwitna. nawet Delavaya wylazla

U mnie te małe evening star rosną w suchym, w półcieniu. I bądź tu mądry
Margerytka40 06:15, 25 maj 2021

mrokasia napisał(a)

Tak, to rutewka Black Stocking. Nowy nabytek, bardzo jestem jej ciekawa.

Śliczna jest ta rutewka, mam ją. Będzie pani zadowolona
mrokasia 07:48, 25 maj 2021

Judith napisał(a)
Wrzucę zdjęcie, gdy pojawia sie kwiaty. Moja w fazie kwitnienia jest w istocie rozwichrzona, a to dlatego, ze tnę ja (dość mocno) zaraz po kwitnieniu, a potem już nie. Potem przyrasta sporo, ale dla mnie to zaleta, bo w tym konkretnym przypadku krzewuszka jest taką ażurową przesloną tarasu.
Dla karłowej miałabym miejscówkę, w której musiałaby być grzeczniejsza czyli częściej przycinana .

No tak, każdy krzew można utrzymać w ryzach ale wtedy często kosztem kwitnienia .
Zobaczę jak ta moja będzie się sprawować .

Agatorek napisał(a)

Ależ piękne te fotki

Na rabatach coraz ciaśniej, lubię to

inka74 napisał(a)
Bardzo ładnie się rabatka wypelnia

Z basenową nie mam problemu, zaczynam ją "widzieć". Ale ciągle nie jestem zadowolona z nasadzeń na małej środkowej, szczególnie w okolicach buczka. Wciąż mi tam coś nie pasuje...

jolanka napisał(a)
U mnie rutewki jakoś nie chcą rosnąć, tylko Elin daje radę. Te mniejsze, albo przemarzły albo zaniknęła, a miałam 3 różne. Może za sucho miały? Oj, jeszcze orlikolistna mi rośnie dobrze. Ta Twoja piękna

Black Stocking to właśnie orlikolistna . Mam nadzieję, że jej się u mnie spodoba, zobaczymy .

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mrokasiu, miej litość nad nieobytymi roślinnie ogrodnikami i podpisuj zdjęcia.
Pięknie się wszystko rozrasta. Aż trudno uwierzyć, że te rabaty to młodziaki.
A krzewuszki, z tych pierwszych odmian, to rzeczywiście rozwichrzone potwory bez walorów w postaci jesiennych przebarwień. Atrakcyjne tylko w okresie kwitnienia. Później hodowcy się postarali i powstały odmiany bardziej kompaktowe, wręcz miniaturowe, które są atrakcyjne nie tylko z powodu kwiatów, ale również liści. Trzeba uważnie doczytać, co się kupuje. Popełniłam błąd z niewiedzy i potem musiałam walczyć z karczowaniem sześciu potężnych krzaczorów, które nie miały żadnej zalety poza tworzeniem kilkunastodniowej plamy kolorystycznej. Resztę roku straszyły.

Haniu, u mnie tak mało roślinnych smaczków, że wydawało mi się, że nie mam czego podpisywać . Ale już się poprawiłam, dziękuję za uwagę .
Masz rację z tymi krzewuszkami, te starsze odmiany były takie jak piszesz. Zobaczymy jak te małe będą się spisywać .
Rabatki dziękują .

TAR napisał(a)

nie mam, oddalam kolezance, bo mi wtedy nie pasowaly ale mialam: Minor Black, Alexandra, oddalam tez zieloną Bristol Ruby i Newport Red. Jedna sobie tylko zostawilam. W sumie i tak na nie juz miejscowy nie mam ale moglabym podmienic ja z barbula Summer sorbet

Patrzyłam właśnie na Minor Black, ale w necie głównie zdjęcia kwitnących (wyglądają cudnie) a muszę się jeszcze przyjrzeć kolorowi liści bo one są chyba zielono-brązowe a nie bordowe.

Margerytka40 napisał(a)

Śliczna jest ta rutewka, mam ją. Będzie pani zadowolona

Bardzo bym chciała, na zdjęciach wygląda bajecznie .
Kasya 07:52, 25 maj 2021

Wszystkie chyba bordowe listki zielenieją w cieniu
Kawa 09:38, 25 maj 2021

ja mam trzy krzewuszki
potworzaste
ale jeszcze jakoś ie mam sumienia ich wywalić
wiosną "robią robotę" później przycianm i jakoś giną wśród innych roślin - no w oczy może się nie rzucają

u ciebie Mrokaśka to już nie nadążam, masz neisamowitą ilość rabat i roślin
pięnie ci się wszystko rozrasta wiesz?!
Roocika 13:00, 25 maj 2021

Kasia, przyjemne widoki i Ciebie
Małe krzewuszki nie są złe, ja mam nie lubię. Listki mają brązowo zielone.
mrokasia 16:19, 25 maj 2021

Kasya napisał(a)
Wszystkie chyba bordowe listki zielenieją w cieniu

W cieniu tak, ale ja miałabym dla nich słoneczną miejscówkę .

Kawa napisał(a)
ja mam trzy krzewuszki
potworzaste
ale jeszcze jakoś ie mam sumienia ich wywalić
wiosną "robią robotę" później przycianm i jakoś giną wśród innych roślin - no w oczy może się nie rzucają

u ciebie Mrokaśka to już nie nadążam, masz neisamowitą ilość rabat i roślin
pięnie ci się wszystko rozrasta wiesz?!

Ja też mam trzy, karłowe .
Kami, no mam więcej tych rabat niż kiedyś ale nie tak znowu dużo .
Dzięki!

Roocika napisał(a)
Kasia, przyjemne widoki i Ciebie
Małe krzewuszki nie są złe, ja mam nie lubię. Listki mają brązowo zielone.

Dzięki Asiu .
Jaką masz odmianę? Pokażesz?