Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Rojodziejowa 18:00, 08 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Ciemiernikami jestem zachwycona

O jakie dorodne!! A u nas jeszcze ciemierniki nie dotarły w tym roku do ogrodniczych. Ja nie wiem... Tak samo z trawami było, jakieś opóżnienie dwuletnie z wszystkimi fajnymi roślinami Takiego białego to bym chętnie upolowała. Masz kupionego stacjonarnie czy internetowo?
anuska2507 18:20, 08 kwi 2022

Ja jeszcze pociągnę śmierdzący temat i dodam, że mój kot na kupie kupy zrobił sobie punkt obserwacyjny
A ciemierniki cudowne!
antracyt 19:31, 08 kwi 2022

Pięknie Ci się te ciemierniki rozrosły
Jeżeli moje zaczną tak kiedyś przyrastać, to wszystkie będę musiała przesadzać. Niby człowiek wie, że nie zostaną wiecznie tak małe jak w czasie zakupu, ale przy sadzeniu jakoś o tym zapomina
Rojodziejowa 20:49, 08 kwi 2022

Mrokasiu, jeszcze mam takie pytanko, czy Ty przypadkiem nie masz doświadczenia w sadzeniu tulipanów wiosną
mrokasia 21:39, 08 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Niezły przyrost zaliczyły, ale one faktycznie bardzo łase są na skorupki jajek. W wapiennej glebie czują się jak ryba w wodzie.
Obornik może być nieco zubożały w składniki pokarmowe. Deszcze pewnie wypłukały część dobroci, a część się ulotniła. Takie pryzmy obornikowe widziałam nakrywane folią albo starymi dywanami.

Ciemiernikom chyba faktycznie te skorupki posmakowały . Teraz muszę utuczyć zeszłoroczne mikrusy. Skorupki mam .
Obornik tak czy inaczej wykorzystam, nawet jeśli będzie uboższy w składniki odżywcze to poprawi strukturę gleby.

April napisał(a)
No to musiałaś z nimi nieźle gadać i tuczyć

Trochę im tych skorupek podsypałam, nie przeczę .

Rojodziejowa napisał(a)

O jakie dorodne!! A u nas jeszcze ciemierniki nie dotarły w tym roku do ogrodniczych. Ja nie wiem... Tak samo z trawami było, jakieś opóżnienie dwuletnie z wszystkimi fajnymi roślinami Takiego białego to bym chętnie upolowała. Masz kupionego stacjonarnie czy internetowo?

Te ciemierniki kupowałam stacjonarnie, w LM bodajże, dwa lata temu. Ale w tym roku u nas w ogrodniczych też są, tylko te ceny... Szkoda, że u Ciebie tak kiepsko z zaopatrzeniem...

anuska2507 napisał(a)
Ja jeszcze pociągnę śmierdzący temat i dodam, że mój kot na kupie kupy zrobił sobie punkt obserwacyjny
A ciemierniki cudowne!

He he he, niezłe .
Ciemierniki dziękują.

antracyt napisał(a)
Pięknie Ci się te ciemierniki rozrosły
Jeżeli moje zaczną tak kiedyś przyrastać, to wszystkie będę musiała przesadzać. Niby człowiek wie, że nie zostaną wiecznie tak małe jak w czasie zakupu, ale przy sadzeniu jakoś o tym zapomina

Tiaaa, znam to baaardzo dobrze .

Rojodziejowa napisał(a)
Mrokasiu, jeszcze mam takie pytanko, czy Ty przypadkiem nie masz doświadczenia w sadzeniu tulipanów wiosną

Mam . Sadziłam kiedyś tulipany Exotic Emperor w marcu . Wyrosły i zakwitły z jakieś dwa tygodnie później niż reszta. No i trochę mniejsze były . I sadziłam też inne odmiany do donic, też wiosną.
Martka 22:05, 08 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Ciemiernikami jestem zachwycona

Ciemierniki na suplach jadą??? Zachwycam się i ja
Mrokasiu, kiedyś pisałaś chyba o swoim Sango Kaku, że po zimie go mocno ubyło. Jaki był c.d.? Przybyło go po tym ubyciu?

mrokasia 12:14, 11 kwi 2022

Martka napisał(a)

Ciemierniki na suplach jadą??? Zachwycam się i ja
Mrokasiu, kiedyś pisałaś chyba o swoim Sango Kaku, że po zimie go mocno ubyło. Jaki był c.d.? Przybyło go po tym ubyciu?

Ciemierniki na skorupkowych dopalaczach .
Mój Sango Kaku... tak, rzeczywiście, po poprzedniej zimie zdecydowałam się go mocno przyciąć, został mu taki 20 cm kikut. I on z tego kikuta w ciągu sezonu wypuścił chyba z 4 czy 5 długich pędów. Ale jak ostatnio go oglądałam to te pędy wyglądały tak sobie, jeden na pewno czarny - do wycięcia, nie wiem jak reszta. Podobnie zresztą sytuacja się ma z moim drugim klonikiem - Oridono. I powiem szczerze, że nie wiem czy ich obu nie wyciepię... Chyba klony mi nie pisane...
antracyt 12:42, 11 kwi 2022

Mój zeszłoroczny klon też kiepsko wygląda. Jak się w tym roku za siebie nie weźmie, to będzie jego koniec, a mój pierwszy i ostatni klonowy eksperyment.
tulucy 13:25, 11 kwi 2022

I dlatego ja klonów nie kupuję... Choć oglądałam już parę razy i byłam bliska poddania się.
mrokasia 13:31, 11 kwi 2022

I dlatego ja już więcej też nie kupię choć bardzo mi się podobają. Ale niestety, u mnie chyba im za zimno. Choć akurat Sango Kaku po przesadzeniu miał zaciszną miejscówkę. No cóż.