Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Basieksp 08:55, 13 kwi 2022

Bardzo ładna ta magnolia mocno się wyróżnia na tle tej zieleni za nią ja u siebie nie mam magnli do podziwiania, jedna ma jakieś tam pąki, ale ona niewielka i nie wiem czy da z tego kwiaty, dlatego podziwiam u innych
DariaB 10:46, 13 kwi 2022

mrokasia napisał(a)

To magnolia kjueńska Wada's Memory, właśnie taka kolumnowa odmiana. Na fotkach starsze egzemplarze mają kształt wąskiego stożka.

Fajnie wygląda taka kolumna, ja mam wersję wielopienną, taką rozczochraną
Na klonach się zupełnie nie znam, ale kiedyś przejeżdżając koło dworca u siebie w mieście odkryłam, że rośnie u nas piękny okaz i mimo naszych często srogich zim dobrze sobie radzi.

Jak będzie trzeba skasować zdjęcie to daj znać
mrokasia 11:15, 13 kwi 2022

Basieksp napisał(a)
Bardzo ładna ta magnolia mocno się wyróżnia na tle tej zieleni za nią ja u siebie nie mam magnli do podziwiania, jedna ma jakieś tam pąki, ale ona niewielka i nie wiem czy da z tego kwiaty, dlatego podziwiam u innych

Bardzo lubię tę magnolię choć teraz pewnie bym się trzy razy zastanowiła czy ją kupić albo może posadziłabym ją w innym miejscu, nie tak centralnie. Dlaczego? Bo jest w z tych wcześnie kwitnących i w dodatku biała - białe kwiaty liźnięte mrozem wyglądają bardzo nieciekawie. Gdyby była np. różowa nie byłoby tak bardzo widać uszkodzeń mrozowych. Więc teraz trzymam kciuki by jej mróz nie ściął . W razie czego mam tez drugą magnolię - Susan i ta kwitnie później i na ciemny róż .

DariaB napisał(a)

Fajnie wygląda taka kolumna, ja mam wersję wielopienną, taką rozczochraną
Na klonach się zupełnie nie znam, ale kiedyś przejeżdżając koło dworca u siebie w mieście odkryłam, że rośnie u nas piękny okaz i mimo naszych często srogich zim dobrze sobie radzi.

Jak będzie trzeba skasować zdjęcie to daj znać

Mam też taką krzaczastą choć na razie rośnie dość wąsko .
Faktycznie piękny ten klonik - nie usuwaj zdjęcia. To tylko potwierdza, że z tymi klonami to loteria.
mrokasia 11:17, 13 kwi 2022

April napisał(a)

A jak twoje gaury? Bo w swojej wypatrzyłam wczoraj malusią oznakę życia. No chyba że to jakich chwast się przytulił

Poszłam dziś rano zajrzeć. Dojrzałam jakieś dwa zielone cosie w środku kępy i tak jak piszesz - nie wiem czy to gaura czy jakaś obca forma życia .
Kasya 18:46, 13 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Magnolia zaczyna świecić. Mam nadzieję, że przymrozki ją oszczędzą.

Fajnie wyglada
A ty nie miałaś dzisiaj przymrozków ? U mnie było -3 i ostatnio co noc
Dobrze ze magnolie w pąkach
nicol21 22:10, 13 kwi 2022

Ehhhh szkoda wielka klonów. Oby to był mróz a nie jakiś podły wirus!
Magnolia wygląda pięknie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Agatorek 22:44, 13 kwi 2022

mrokasia napisał(a)

To magnolia kjueńska Wada's Memory, właśnie taka kolumnowa odmiana. Na fotkach starsze egzemplarze mają kształt wąskiego stożka.

Mnie się bardzo klony podobają a ponieważ u wielu dziewczyn na Mazowszu rosną bezproblemowo to myślałam, że i u mnie dadzą radę. No cóż, nie można mieć wszystkiego. Za to magnolie rosną bez problemu .

Piękna jest ta Twoja latarnia . Faktycznie swieci z daleka.

A właśnie, u mnie magnolie (raczej mniejsze niż większe) rosną i żyją…, ale żeby miały jakieś mega przyrosty, to już niekoniecznie. Jedynie u jednej (Lennei alba) zauważyłam więcej pąków kwiatowych niż w zeszłym roku.
LIDKA 22:46, 13 kwi 2022

Asia magnolia widoczna z daleka. Pięknisia
Magara 01:04, 14 kwi 2022

Też dziś szukałam śladu po gaurach i nie znalazłam, dziwne. Poprzednia zima była znacznie gorsza a one przeżyły.
Ciemierniki masz tak ładne, że właśnie wygrzebałam z kompostowej miski skorupki od jajek - jutro trafią pod ciemierniki Tylko nie wiem czy je rozłożyć przy ciemiernikach wystarczy czy zakopać????
mrokasia 08:00, 14 kwi 2022

Kasya napisał(a)

Fajnie wyglada
A ty nie miałaś dzisiaj przymrozków ? U mnie było -3 i ostatnio co noc
Dobrze ze magnolie w pąkach

Wiesz co, ja jakoś nie mam nawyku sprawdzania temperatury... . I tak niczego nie okrywam, będzie co ma być a ja będę zdrowsza .

nicol21 napisał(a)
Ehhhh szkoda wielka klonów. Oby to był mróz a nie jakiś podły wirus!
Magnolia wygląda pięknie.

Weź mnie nie strasz!
Magnolia dziękuje

Agatorek napisał(a)

Piękna jest ta Twoja latarnia . Faktycznie swieci z daleka.

A właśnie, u mnie magnolie (raczej mniejsze niż większe) rosną i żyją…, ale żeby miały jakieś mega przyrosty, to już niekoniecznie. Jedynie u jednej (Lennei alba) zauważyłam więcej pąków kwiatowych niż w zeszłym roku.

Moje magnolie rosną, odpukać, ładnie. Ta biała w zeszłym sezonie część przyrostów miała takich po 30cm . Twoje też się rozbujają.

LIDKA napisał(a)
Asia magnolia widoczna z daleka. Pięknisia

Widzę ją z okien salonu i kuchni. Niech świeci .

Magara napisał(a)
Też dziś szukałam śladu po gaurach i nie znalazłam, dziwne. Poprzednia zima była znacznie gorsza a one przeżyły.
Ciemierniki masz tak ładne, że właśnie wygrzebałam z kompostowej miski skorupki od jajek - jutro trafią pod ciemierniki Tylko nie wiem czy je rozłożyć przy ciemiernikach wystarczy czy zakopać????

Gaury gaurami ale u mnie na frontowej zniknęły chyba wszystkie kępy szałwii... . Śladu po nich nie ma. Jeżówki wyłażą, rozchodniki też, zawilce wiosenne to już w ogóle oszalały a szałwii niet. A miałam tam z 5 czy 6 kęp. Na podkuchenej też ich nie widzę. Przedziwne. Nie wyobrażam sobie frontu bez szałwii, chyba będę musiała dokupić...

Ciemiernikom podsypywałam rozgniecione skorupki lekko mieszając je z ziemią.