Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

MartaCho 10:00, 25 kwi 2022

Udało się, udało, tylko ściemniamy, że nie widzimy

Szczepione drzewko na pniu i jakieś derenie? Czy berberysy?
I rurki od nawodnienia
tulucy 10:01, 25 kwi 2022

Noszzz jakie ciapki??? się zapytowuję!!
mrokasia 10:07, 25 kwi 2022

Weekend był wystarczająco ładny by udało się trochę pogrzebać w ziemi . W efekcie mam ogarnięte (poczyszczone w 100% i odchwaszone) dwie rabaty - małą środkową i tę wzdłuż żywopłotu sąsiadów, gdzie w sobotę posadziłam Amanogawę . Tak przy okazji dzięki Łucji (cmok!) wiem, że pąki Amanogawy, które brałam za liściowe są jednak kwiatowe więc mam na co czekać .

Z małej środkowej wywaliłam jedną kępę seslerii skalnej - wsiała mi się w nią jakaś trawa, no nie do usunięcia. Szkoda ale co zrobić. Do uzupełnienia. Muszę też przesadzić (poprzesuwać o jakieś 30cm) dwie kaliny - Ann Rusell i Kilimandżaro Sunrise. I nie wiem czy robić to jeszcze teraz czy poczekać aż przekwitną. Ale jak one przekwitną to będzie kwitło albo szykowało się do kwitnienia coś innego co też będę musiała przesadzić... Tylko to już będą byliny. Co radzicie???
Roocika 10:20, 25 kwi 2022

Kasiu, a na tych zdjęciach co pokazałaś to nie jest więcej roślinek i czy są poprzesuwane? Bo ja w telefonie czasami nie ogarniam szczegółów
Gosiek33 10:23, 25 kwi 2022

Podziwiam aż tak szybkie ogarnięcie nowego terenu, pełna perfekcja. Teraz czekam by w końcu wszystko się zazieleniło
Mgduska 10:41, 25 kwi 2022

mrokasia napisał(a)

Z małej środkowej wywaliłam jedną kępę seslerii skalnej - wsiała mi się w nią jakaś trawa, no nie do usunięcia. Szkoda ale co zrobić. Do uzupełnienia. Muszę też przesadzić (poprzesuwać o jakieś 30cm) dwie kaliny - Ann Rusell i Kilimandżaro Sunrise. I nie wiem czy robić to jeszcze teraz czy poczekać aż przekwitną. Ale jak one przekwitną to będzie kwitło albo szykowało się do kwitnienia coś innego co też będę musiała przesadzić... Tylko to już będą byliny. Co radzicie???

Duże są? O te parę centymetrów to może nie poczują, przy dobrym podlewaniu...Matko, jakie to jest okropne, że te 30 cm nie daje człowiekowi spać.
mrokasia 11:17, 25 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Noszzz jakie ciapki??? się zapytowuję!!

Na jednym ze zdjęć są jak w pysk dał, he he he. A w opisie "Wąskie, długie, lancetowate liście, początkowo nakrapiane, tuż po kwitnieniu stają się niemal całkowicie srebrzyste i pozostają ozdobne przez cały sezon" .
Znaczy mają ciapki. Nie chcę.
mrokasia 11:18, 25 kwi 2022

MartaCho napisał(a)
Udało się, udało, tylko ściemniamy, że nie widzimy

Szczepione drzewko na pniu i jakieś derenie? Czy berberysy?
I rurki od nawodnienia

No, przynajmniej Ty się zlitowałaś .
mrokasia 11:19, 25 kwi 2022

Roocika napisał(a)
Kasiu, a na tych zdjęciach co pokazałaś to nie jest więcej roślinek i czy są poprzesuwane? Bo ja w telefonie czasami nie ogarniam szczegółów

TAK, TAK, TAK!!!!
mrokasia 11:19, 25 kwi 2022

Gosiek33 napisał(a)
Podziwiam aż tak szybkie ogarnięcie nowego terenu, pełna perfekcja. Teraz czekam by w końcu wszystko się zazieleniło

Ja też czekam . Na żywo aż tak łyso nie jest .