Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 10:04, 16 sie 2023

Magara napisał(a)
Ja to się nie znam, ale tego solietera na tej rabatce bym mocno przemyślała. Gienka u mnie co roku łapie grzyba, pleśń albo inne badziewie

Mam dwie magnolie chyba trzeci sezon i nic im nie jest . Gienka i tak za duża. Myślę nad Henry Kern albo po prostu drugą Susan - podkrzesałabym ją jak Wiolka .

Kasya napisał(a)
Nie wiem czemu uważasz ze on wolno rosnie…. Ma chyba więcej niż 2,5
Ruszył jak się przekorzenil w gruncie ale jednak sadzony wrzesień 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6373-ogrodek-pachnacy-rozami-i-lawenda-w-budowie?page=498#post_0

Fajniutki ale straaaasznie chudziutki . Ale dobrze, że go pokazałaś - nie o taki efekt mi chodzi . Ale i tak zwrócę na niego uwagę.

April napisał(a)
Podziwiam że pod koniec sezonu, w taki upał, jeszcze dumasz o nowych rabatach
Szlag mnie trafia i złoszczę się na siebie że wiosną zawzięłam się na robienie rabat zamiast skupić na rozłożeniu podlewania. Teraz nic innego tylko latam z wężem po ogrodzie, który umiera w oczach. Fajna pogoda na urlop ale nie pielęgnację ogrodu.
Menhir super. Zdecydowanie bym na niego stawiała.

Kochana, ja w przeciwieństwie do Ciebie nie tworzyłam w tym sezonie nowych rabat, przerabiałam też niewiele .
Pewnie gdybym nie myślała o likwidacji ogniska to i o rabacie bym nie myślała. A dumanie nie jest szczególnie męczące, nawet w upały . Ewentualna realizacja i tak byłaby we wrześniu więc pogoda powinna być bardziej sprzyjająca. Zresztą, będę miała w sumie dwie mini rabatki do zrobienia - druga pod domem, przy kuchennym tarasie, bo przenieśliśmy stojaki z drewnem . Muszę tylko poczekać aż odmalujemy elewację co powinno mieć miejsce na początku września.
Kasya 10:05, 16 sie 2023

Jak nie menhir to flanrock
Tego sprzedają zazwyczaj dużego i bardzo wolniutko rosnie
Kasya 10:07, 16 sie 2023

mrokasia napisał(a)

Fajniutki ale straaaasznie chudziutki . Ale dobrze, że go pokazałaś - nie o taki efekt mi chodzi . Ale i tak zwrócę na niego uwagę.

Sugerujesz ze jeść nie daje ???
Jak poszedł w górę to nie miał czasu na boki
Kasya 10:08, 16 sie 2023

Poza tym zwykły miłorząb tez jest fajny
Cięty na kolumnę bardzo fajnie wyglada, gałęzie są luźno rozłożone
Anda 10:17, 16 sie 2023

Kasiu, a może Parrotia persica Persian Spire? Nie za gruba, nie za chuda, tak w sam raz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 10:48, 16 sie 2023

Dorzucę do puli ambrowca slender silhouette
mrokasia 12:56, 16 sie 2023

Kasya napisał(a)
Jak nie menhir to flanrock
Tego sprzedają zazwyczaj dużego i bardzo wolniutko rosnie

Jakoś jarząby do mnie nie przemawiają .

Kasya napisał(a)

Sugerujesz ze jeść nie daje ???
Jak poszedł w górę to nie miał czasu na boki

ja nic nie sugeruję

Kasya napisał(a)
Poza tym zwykły miłorząb tez jest fajny
Cięty na kolumnę bardzo fajnie wyglada, gałęzie są luźno rozłożone

Nie chcę czegoś co będzie wymagało systematycznego cięcia. Sąsiedzi mają takiego zwykłego. Wielkie drzewo.

Anda napisał(a)
Kasiu, a może Parrotia persica Persian Spire? Nie za gruba, nie za chuda, tak w sam raz

Mam już jedną Ewciu .

Agatorek napisał(a)
Dorzucę do puli ambrowca slender silhouette

Slendera też miałam na liście .

Prawdę powiedziawszy im dłużej myślę o tej rabatce, jej rozmiarze, umiejscowieniu i tym co dookoła tym bardziej jednak widzę tam coś co osiągnie max 2, no mooooże 3 metry... Chciałabym by ta rabatka była po prostu takim przerywnikiem w trawniku, urozmaiceniem. Żeby nasadzenia subtelnie przesłaniały widok na inne rabaty ale nie zasłaniały go. Chyba nie umiem tego wyrazić.
Ciągle wraca do mnie myśl o czymś na pniu i właśnie pomyślałam o wiązie Gejsza. Ona ma taki fajny, rozwichrzony pokrój korony. Tylko musiałaby być dość wysoko szczepiona.
No nic, jak zwykle muszę sobie pojechać do ogrodniczego, popatrzeć i podumać .
Kasya 13:50, 16 sie 2023

Slender jest duzą gubą i zwartą kolumną
Nie widzę go na srodku zupełnie

Tam cos lżejszego potrzebne

Miłorząb nie jest duzy… tzn bardzo bardzo długo jest lekkim niedużym drzewem
A flanrock jest śliczny
Pogooglaj go
TAR 13:56, 16 sie 2023

Gejsza na wysokim pniu bardzo fajna. Mam kilka u siebie i jestem zachwycona. Zobaczymy jak to dalej bedzie. Bo mam 3 szt. tej z drobnymi liscmi i tych kruchych galązkach i 2 szt. jakies podróbki ale z paszportem roslinnym wiec moze ok. ale maja spore listki i obecnie przeslicznie wybarwiaja sie na pomaranczowo czerwono. Gałazki sa bardziej elastyczne niz kruche. I wizualnie tez zupelnie inaczej. Nie w formie horyzontalnej penduli a czuprynki w góre
April 14:14, 16 sie 2023

mrokasia napisał(a)

Jakoś jarząby do mnie nie przemawiają .

ja nic nie sugeruję

Nie chcę czegoś co będzie wymagało systematycznego cięcia. Sąsiedzi mają takiego zwykłego. Wielkie drzewo.

Mam już jedną Ewciu .

Slendera też miałam na liście .

Prawdę powiedziawszy im dłużej myślę o tej rabatce, jej rozmiarze, umiejscowieniu i tym co dookoła tym bardziej jednak widzę tam coś co osiągnie max 2, no mooooże 3 metry... Chciałabym by ta rabatka była po prostu takim przerywnikiem w trawniku, urozmaiceniem. Żeby nasadzenia subtelnie przesłaniały widok na inne rabaty ale nie zasłaniały go. Chyba nie umiem tego wyrazić.
Ciągle wraca do mnie myśl o czymś na pniu i właśnie pomyślałam o wiązie Gejsza. Ona ma taki fajny, rozwichrzony pokrój korony. Tylko musiałaby być dość wysoko szczepiona.
No nic, jak zwykle muszę sobie pojechać do ogrodniczego, popatrzeć i podumać .

Geishę na wysokim pniu to możesz sobie u mnie obejrzeć. Ale jeszcze młodziak. Niestety w moim sklepie już ich nie będzie, bo pytałam. Nie mają z czego zaszczepić.