Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

April 11:46, 18 sie 2023

Kasia, ja takie kawałki trawnika po prostu szpadlem podcinałam i od razu przenosiłam. To ciężkie jest, dużych kawałków nie weźmiesz.
TAR 11:48, 18 sie 2023

A to przy okazji ja sie dopytam, jak kladlismy trawnik to on był wyhodowany na macie siatce na to ziemia i nasiona. Ciezko sie cieło i ukladało. Jak myslicie kret da sobie z tym rade czy raczej odpusci? Szpadel w trawe ciezko wbic.
Wiolka5_7 13:24, 18 sie 2023

mrokasia napisał(a)
No właśnie, nie mogę działać to chociaż się dopytam .
Pod nową rabatę będę zrywać trawnik z siatką na krety pod spodem. Chciałabym przeszczepić go w miejsce gdzie mam łyse miejsca. Jak się taki trawnik zrywa? Domyślam się, że tnę w pasy np. nożem kuchennym albo szpadelkiem do trawy. A jak go odciąć od spodu? Też kuchennym nożem podcinać?

Ja jak zrywałam trawnik to cięłam go właśnie na pasy szpadelkiem do kancików i potem nim podważałam.Szło w miarę sprawnie. A potem wydzierałam siatkę
inka74 14:01, 18 sie 2023

OOO, kupiłaś Red Force - mam go od 2020 na dawnej owalnej. Będziesz zadowolona. Pancerny na suszę i słońce. Trochę podmarza ale potem ładnie odbija. Bardzo dobrze znosi cięcie i formowanie (sznurkiem ogrodniczym trochę mu nadawałam inny kształt korony). On pięknie się przebarwia i kwitnie. W sumie ma 3 różne kolorystyki w sezonie - wiosną bordo, potem na lato zielenieje a na jesieni dostaje mocniejszego koloru ale nie bardzo jakiegoś jaskrawego. Lubię dziada

Trawnik szpadlem przenosiłam ale nie mam siatki. Tylko teraz bym tego nie robiła a na jesieni, we wrześniu lub jak się ochłodzi mocniej. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie gorąc okropny. Rośliny się gotują. Nawet jak mocno podlejesz - podeschnie.
mrokasia 14:17, 18 sie 2023

April, fakt, ta trawa może być ciężka, nie przyszło mi do głowy.

Tarcia, no jak szpadel trudno wbić to kret też będzie miał ciężko... Ja mam tylko siatkę na krety i nie przebija się Wyłazi na rabatach...

Wiola, chyba nie będę wydzierać tej siatki. Spróbuję szpadelkiem i nożem.

Iwonka, nie, nie, teraz nawet nie mam zamiaru tego tykać, trawnik jak trawnik ale ja bym umarła z pewnością . Planuję za jakieś 2 tygodnie jeśli pogoda pozwoli.

Pokaż swojego Red Force'a!!!
Wiolka5_7 14:22, 18 sie 2023

Dasz radę,tylko nie tnij dużych kawałków.

No to wydzieranie siatki było przerąbane
Agatorek 16:35, 18 sie 2023

inka74 napisał(a)
W sumie ma 3 różne kolorystyki w sezonie - wiosną bordo, potem na lato zielenieje a na jesieni dostaje mocniejszego koloru ale nie bardzo jakiegoś jaskrawego. Lubię dziada :.

Z tego wynika, że mój nn może być red force

Kasia, wrzucę u siebie jego fotkę.
mrokasia 18:03, 18 sie 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Dasz radę,tylko nie tnij dużych kawałków.

No to wydzieranie siatki było przerąbane

Dzięki .
mrokasia 18:29, 18 sie 2023

Agatorek napisał(a)

Z tego wynika, że mój nn może być red force

Kasia, wrzucę u siebie jego fotkę.

Byłam, widziałam, cmok!
mrokasia 18:32, 18 sie 2023

A tu przymiarka .
Widok od strony domu

Widok z ławeczki

Widok od strony altanki

Dużo nie widać ale nie mogłam sobie odmówić .