Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Dorii 18:32, 18 sie 2023

Przeszczepiałam nie raz trawnik.
Wycinam kwadraty i boku odpowiadającym wielkości szpadelka do kantów, niby mogły by być większe ale tej wielkości mi się nie rozpadają i nie są za ciężkie. Ewentualnie wielkości potrzebnej do wypełnienia dziury w trawniku.
Spód też wycinam szpadelkiem do kantów. Najczęściej spód nie jest równy więc przycinam tak na grubość 10cm. U mnie glina więc dobrze się trzymają takie kwadraty. Układam na docelowym miejscu podsypując ziemią jak najbliżej siebie. Na koniec zasypuję piaskiem delikatnie rozgrabiam i obficie podlewam. Jak nie przesuszę to trawa wygląda jakby nie zauważyła przeprowadzki :⁠-⁠D
Sporo z tym roboty ale lepiej mi to wychodzi niż sianie nowej trawy i efekt natychmiastowy.
Agatorek 21:12, 18 sie 2023

Widać, widać. Będzie gwiazdą ❤️
darkowa 21:30, 18 sie 2023

witaj Kasiu
jak czytałam rozkminki o drzewkach i po twoich zdjęciach pomyślałam ze wsadziła bym tam drzewo o bordowych liściach

reasumując + bardzo dobry wybór
Anda 22:01, 18 sie 2023

Patrząc na przymiarki będzie pasować jak ta lala
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margo2 23:45, 18 sie 2023

Widzę, że nie możesz usiedzieć.
Mnie też nosi, żeby zrobić nową mini rabatkę.
Ale drzewka nie posadzę. mam według mnie i tak za dużo cienia.
Ale taki cersis piękny jest i ciągle myślę, gdzie mogłabym go upchnąć.
Chociaż patrząc na to miejsce pasowałby mi tam klon. Wiem, pisałaś, że u Ciebie nie rosną.
Szkoda, bo właśnie taka ażurowa korona wyglądałaby tam pięknie
Urszulla 10:27, 19 sie 2023

Zatrzymałam się wczoraj w Twoim wątku przy drzewach. Czy byłby to duży kłopot gdybyś zrobiła do fotek opisy,gdzie jest jakie drzewo. Masz ich trochę a nie robią wrażenia ciężkości ogrodu. Fajne też padały ostatnie propozycje drzew
Z Madzią naliczyłyśmy u niej ok.60 drzew. U mnie liczba nie przekracza 20. Myślę bez pośpiechu jeszcze o małym zacienieniu patelni, głównie na lato i Wypełnieniu rabat czymś niekłopotliwym.
Kasya 21:29, 19 sie 2023

U ciebie to na pewno będzie ładnie rósł
Judith 10:50, 20 sie 2023

Aż się dziwię, ze taka wielka połać trawnika jest w miejscu planowanej rabatki . Rabatka tu to mus!
Gdzie przeniesiesz miejsce na ognisko?

mrokasia 11:46, 21 sie 2023

Dorii napisał(a)
Przeszczepiałam nie raz trawnik.
Wycinam kwadraty i boku odpowiadającym wielkości szpadelka do kantów, niby mogły by być większe ale tej wielkości mi się nie rozpadają i nie są za ciężkie. Ewentualnie wielkości potrzebnej do wypełnienia dziury w trawniku.
Spód też wycinam szpadelkiem do kantów. Najczęściej spód nie jest równy więc przycinam tak na grubość 10cm. U mnie glina więc dobrze się trzymają takie kwadraty. Układam na docelowym miejscu podsypując ziemią jak najbliżej siebie. Na koniec zasypuję piaskiem delikatnie rozgrabiam i obficie podlewam. Jak nie przesuszę to trawa wygląda jakby nie zauważyła przeprowadzki :⁠-⁠D
Sporo z tym roboty ale lepiej mi to wychodzi niż sianie nowej trawy i efekt natychmiastowy.

O widzisz, ten nierówny spód mnie jakoś męczył, a trzeba po prostu wyrównać. Proste a genialne . Dzięki .

Agatorek napisał(a)
Widać, widać. Będzie gwiazdą ❤️

darkowa napisał(a)
witaj Kasiu
jak czytałam rozkminki o drzewkach i po twoich zdjęciach pomyślałam ze wsadziła bym tam drzewo o bordowych liściach

reasumując + bardzo dobry wybór

Witaj Krysiu . Dzięki .

Anda napisał(a)
Patrząc na przymiarki będzie pasować jak ta lala

Ewcia, cmok!

Margo2 napisał(a)
Widzę, że nie możesz usiedzieć.
Mnie też nosi, żeby zrobić nową mini rabatkę.
Ale drzewka nie posadzę. mam według mnie i tak za dużo cienia.
Ale taki cersis piękny jest i ciągle myślę, gdzie mogłabym go upchnąć.
Chociaż patrząc na to miejsce pasowałby mi tam klon. Wiem, pisałaś, że u Ciebie nie rosną.
Szkoda, bo właśnie taka ażurowa korona wyglądałaby tam pięknie

No nie mogę . Właśnie rozkminiam co jeszcze kupić na tę rabatkę . Na pewno chcę ze trzy cisy i wychodzi mi, że fajnie by wyglądały cisy kolumnowe, takie wykrzykniki.
No niestety, klonów żałuję, ale dwa straciłam i nie będę więcej próbować.

Kasya napisał(a)
U ciebie to na pewno będzie ładnie rósł

Judith napisał(a)
Aż się dziwię, ze taka wielka połać trawnika jest w miejscu planowanej rabatki . Rabatka tu to mus!
Gdzie przeniesiesz miejsce na ognisko?

Zdjęcia przekłamują odległości . Az taka wielka ta połać nie jest ale rabatka się zmieści .
Ognisko likwiduję całkiem. Ewentualnie kupię przenośne palenisko i już.
mrokasia 12:11, 21 sie 2023

Urszulla napisał(a)
Zatrzymałam się wczoraj w Twoim wątku przy drzewach. Czy byłby to duży kłopot gdybyś zrobiła do fotek opisy,gdzie jest jakie drzewo. Masz ich trochę a nie robią wrażenia ciężkości ogrodu. Fajne też padały ostatnie propozycje drzew
Z Madzią naliczyłyśmy u niej ok.60 drzew. U mnie liczba nie przekracza 20. Myślę bez pośpiechu jeszcze o małym zacienieniu patelni, głównie na lato i Wypełnieniu rabat czymś niekłopotliwym.

Hej Ula, bardzo miło mi, że do mniej zajrzałaś.
Drzew mam trochę, choć większość to takie, które dorastają do maks 10m.
Mam 5 brzóz Dorenbos, 3 wiśnie Kanzan, 2 śliwy wiśniowe Pissardi, 2 wiśnie Amanogawy, 1 grujecznika, 1 klona Royal Red, 1 buczka Cockleshel, 2 graby Fastigiata. Z niższych mam 2 świdośliwy i magnolię kolumnową Wada's Memory. Więc 20 drzew.
Co do fotek to albo muszę poszukać albo po prostu cyknąć tak by było widać gdzie rosną więc proszę o chwilkę cierpliwości .