Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 16:51, 10 lip 2019

TAR napisał(a)

u mnie maz sie przyznał, ze zostalo mu florowitu jak trawnik nawozil i rozsypał mi go w rabatach. normalnie kiedys go udusze ale stwierdzil, ze jak trawie pomaga to sie nic nie stanie. rece mi opadły.

gajowe sa slicznosci, troche mniejsze od wielkokwiatowych, takie drobinki. uwielbiam je w lesie ogladac

Trafił Ci się ogrodowo-zaangażowany mąż .
Nad tymi gajowymi dumam czy im pod tym moim garażem nie będzie za ciemno... na razie wsadzę tam hakonki All Gold .
TAR 19:49, 10 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Trafił Ci się ogrodowo-zaangażowany mąż .
Nad tymi gajowymi dumam czy im pod tym moim garażem nie będzie za ciemno... na razie wsadzę tam hakonki All Gold .

czasem az za bardzo zaangazowany, tych czosnkow nie moge mu darowac, cale pole "odchwascił"

Kasiu gajowe naturalnie rosna w lasach, parkach, czesciej w cieniu niz w sloncu, jak slonce to tyko przeswietla drzewa. w trojmiejskim parku krajobrazowym jest ich mnostwo, uwielbiam polany z gajowymi. sucho tez nie maja. znam jeszcze kilka miejsc w poblizu domu, gdzie sporo rosnie zawilcow i przylaszczek. moze kiedys uszczkne kawalatek tylko mam obawy czy tak mozna z lasu zabrac.
Gruszka_na_w... 21:32, 10 lip 2019

U mnie też jest w lasach bukowych zagłębie zawilców gajowych. Miałam jedną sadzonkę. Dokonała chyba samosiewów, bo znajduję je teraz w kilku miejscach przy żywopłocie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 21:53, 10 lip 2019

Ja mam gajowe z gaju od cioci ze wsi prawdziwnej one się dzielą przed podział korzonka. Wiem bo kiedyś wykopałam kawałek i przerzuciłam gdzieś dalej, teraz mam w paru miejscach. nawet głęboko zakopany kawałek korzenia daje roślinkę
mrokasia 22:55, 10 lip 2019

Bardzo plenne te zawilce gajowe .
Zana 23:00, 10 lip 2019

mrokasia napisał(a)
No to trochę koloru w ten pochmurny dzień

Jak można tyle o zawilcach jak tu taki widoczek jest, no po prostu MNIAM.
Na tej fotce perowskia ma identyczny kolor jak latarenka, no niesamowicie się nawzajem uzupełniły.
Johanka77 23:03, 10 lip 2019

One nie o zawilcu, tylko o gajowym tyle...
Zana 23:05, 10 lip 2019

Johanka77 napisał(a)
One nie o zawilcu, tylko o gajowym tyle...

Oszszsz kurka wodna, ależ ja nie kumata jestem.
mrokasia 23:09, 10 lip 2019

Dziś zamiast sadzić jeżówki na podokiennej wzięliśmy się z eMem za cięcie w pionie szpaleru tujowego wzdłuż wejścia do ogrodu za domem. Skończyliśmy o zmroku. Teraz zostało nam tylko wyrównanie czubów czyli znów skakanie po drabinie mnie czeka. Tuje z boku wyglądają znacznie kepiej, gorzej en face . Mam nadzieję, że w ciągu 2 lat się odbudują. Albo... kupimy tę działkę obok i wtedy je wywalimy . Szczerze mówiąc opcja drugz bardziej mi się podoba .

Wycięłam też dziś kwiatostany juk i usunęłam zbędne rozety. Trochę pusto się zrobiło na rabacie... a rozlazła lawenda ukazała się w pełnej krasie .
Gruszka_na_w... 06:17, 11 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Wycięłam też dziś kwiatostany juk i usunęłam zbędne rozety. Trochę pusto się zrobiło na rabacie... a rozlazła lawenda ukazała się w pełnej krasie .

Z tego powodu bardziej lubię odsłonę ogrodu w maju oraz w czerwcu. Od lipca zaczyna dominować proces przemijania i ubywania zamiast radosnego wzrostu. Ogród robi się jakiś taki umęczony życiem.
Dopiero jesień mnie koi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies