Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 11:51, 11 lip 2019

TAR napisał(a)
te moje kousy i pagodowy sadzone w tym roku tez sie jesiennie przebarwiaja mimo, ze maja mokro. na tej samej rabacie mam kousa posadzonego rok temu i jest zieloniutko-limonkowy. zakladam, ze tylko pierwszy sezon taka krotka wegetacja bedzie. maja roslinny "jet lag"

A widzisz, to może rzeczywiście się ogarnie w przyszłym roku .
W tym roku sadzone w maju nabytki ledwo przędą - graby i klonik popalone słońcem, dereń w jesiennej szacie...
TAR 12:08, 11 lip 2019

na stówe sie ogarna, ostatnio wole kupowac mniejsze rosliny, bo jakos szybciej sie dopasowuja i przyjmuja. tak miałam z choinami, jedna malutka sadzonka i 4 olbrzymy, w 1,5 sezonu malutka dobiła do duzych. ciekawe jak bedzie dalej. te moje graby Lucas w bylym ogrodzie sadzilam z sadzonek malych takich z 160 cm, chudych, wiotkich. po 5 latach wielkie drzewa porosły. te same sytuacje widze przy iglakach, brzozach i jarzabach, niekoniecznie duze drzewo bedzie tak szybko rosło i sie rozwijało jak mniejsze sadzonki.

chociaz ostatnio zakupiony Formanek na wejsciową to jak na formanka spory gość zobaczymy czy sie przyjmie i czy wiosna beda przyrosty.
Brzozowadzie... 12:11, 11 lip 2019

Mam podobne obserwacje, co Tar. Omoriki sadzone duże chorują i wolną rosną, a takie małe sadzonki za grosze w przyszłym roku je dogonią, przyrosty mają ogromne.
Co nie przeszkodziło mi, żeby się wczoraj wkurzyć, po otrzymaniu przesyłki z sadzonkami A raczej wypierdkami
TAR 12:13, 11 lip 2019

tu dla porównania tegoroczny pagodowiec juz czerwonawy i kousa ubiegłoroczny zieloniutki, inne tegoroczne kousy tez czerwienieja

Brzozowadzie... 12:26, 11 lip 2019

Nie myślisz, że te tegoroczne pędzone są na maksa? Ja dokupiłam jedną hortensję Diamant Rouge i już kwitnie, a moje wieloletnie dopiero się zbierają.
mrokasia 12:42, 11 lip 2019

Ja też mam takie obserwacje, że młode sadzonki lepiej, szybciej się przyjmują niż duże. Choć człowiekowi przy takich maliznach to się wydaje, że będzie wielki czekał aż urosną .
Sadzonki na pewno są pędzone. W szkółkach zawsze wszystko szybciej kwitnie niż mi w ogrodzie. A jak pędzone i szybciej kwitnie to i szybciej przekwita/kończy wegetację. I z ta myślą optymistycznie patrzę w przyszłość i już widzę swoje piękne grabki w przyszłym sezonie .
TAR 13:00, 11 lip 2019

ale wezcie pod uwage, ze nie wszystko jest pedzone, ja zawsze zagladam po kątach i trafiam na sadzonki, ktore siedza od kilku lat i sa przesadzane tylko do wiekszej doniczki np. ten pagodowy czy ten zielony klonik z przerosnietym korzeniem schowany w ciemnym kacie. te nie moga byc podpędzane przeciez. A szybciej wegetuja.
Gosiek33 13:13, 11 lip 2019

Mam derenia kousa ze sporymi liśćmi, który od czterech lat zawsze pierwszy wchodzi w stan czerwienienia liści. W tym roku najmniej. Może mokra wiosna miała na to wpływ?
mrokasia 14:08, 11 lip 2019

TAR napisał(a)
ale wezcie pod uwage, ze nie wszystko jest pedzone, ja zawsze zagladam po kątach i trafiam na sadzonki, ktore siedza od kilku lat i sa przesadzane tylko do wiekszej doniczki np. ten pagodowy czy ten zielony klonik z przerosnietym korzeniem schowany w ciemnym kacie. te nie moga byc podpędzane przeciez. A szybciej wegetuja.

To podpędzanie w większości dotyczy bylin. Ale tak sobie myślę, że w przypadku krzewów czy drzewek też je pewnie nawożą. Poza tym w donicach rośliny chyba jednak zachowują się inaczej niż w gruncie... nie wiem...
mrokasia 14:08, 11 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
Mam derenia kousa ze sporymi liśćmi, który od czterech lat zawsze pierwszy wchodzi w stan czerwienienia liści. W tym roku najmniej. Może mokra wiosna miała na to wpływ?

W tym roku wszystko jakoś dziwnie rośnie...