Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 10:31, 26 mar 2020

Dorota123 napisał(a)
Wspomnienia kolorowe, kwitnące i bajecznie wyglądające. Nigdy nie widziałam na żywo takiej ilości tulipanów.
Jesteś prawdziwym pracusiem, jeszcze na dobre wiosna się nie zaczęła a u Ciebie kanciki zrobione, wszędzie czyściutko. Podziwiam

W Keukenhoff najbardziej podoba mi się wkomponowanie cebulek w duży, stary park. Łany kolorowych roślin robią wrażenie. W tym roku ogród niestety nie będzie otwarty, ale już można odbywać wirtualne spacery.
Z tym wszędzie czyściutko to polemizowałabym Ale faktycznie to mój najszybszy start w nowy sezon, chyba dzięki pogodzie.
AngelikaX 10:58, 26 mar 2020

Hej Iwono, ale plany cudne... podoba mi się Twój pomysł na obsadzenie hortkami i trawami też wywaliłabym cyprysy i jałowce
mrokasia 11:42, 26 mar 2020

Tak myślę i myślę o tej Twojej rabacie i zdecydowanie nie wywalałabym tych dużych iglaków. One korespondują z innymi dużymi iglakami i liściakami w Twoim ogrodzie. Zostawiłabym sosnę (kilka dolnych gałęzi bym jej ciapnęła)i te dwa największe stożki obok sosny. Wywaliłabym te mniejsze. Dołem tak jak planujesz - trawy i hortki. Ale Sylwia ma rację - trzeba dodać coś co sprawi, że wiosną nie będzie tam łyso. Dołem rzuciłabym kilka kulek np. danicowych albo cisowych, może jakieś tawuły albo kuliste berberysy bo one wcześnie startują i dają kolor. Może zostawiłabym tego berberysa na pniu tylko może dałoby się go jakoś wyprostować?
Waclaw 15:34, 26 mar 2020

W Keukenhof byłem dwukrotnie. Przywołałaś wspomnienia z 2019 r. Pięknie tam jest i tak jak Sylwia pisze: morze ( a właściwie morza) cebulowych.
Synowie to kopie rodziców. Starszy - tato, młodszy - mama.
agata19762 21:26, 26 mar 2020

Ile głów tyle pomysłów.
Czekam na fotki po zmianach.
I tak zrobisz po swojemu
Anitka 09:37, 27 mar 2020

Śliczna rodzinka, a chłopaki to Wasze klony. Dopiero na tych zdjęcia widzę jacy chłopcy do Was podobni. Na żywo jakoś tego nie widziałam.

Ja nie mam ani jednego zdjęcia tych łanów, bo eM niechcący wszystkie mi skasowała. Zastanawia mnie jak to miejsce wygląda jak nie ma cebulowych.

Iwonko cały wczorajszy dzień za mną chodzi ta rabata. Widzisz spać nawet nie mogę
- kształt widziany z góry to najmniejszy problem, bo z dołu tego nie widać
- po pierwsze ważne jest czy likwidujesz pergole i te kamienne donice? Można wówczas popracować nad jej kształtem. Z autopsji wiem, że jak coś nas kole po oczach i po dłuższym czasie te odczucia się nie zmieniają to lepiej się tego pozbyć, ale oczywiście po przemyśleniach "za" i "przeciw". Tym bardziej, że wiem, że od dłuższego czasu nie masz pomysłu czym pergole obsadzić
- rabacie brakuje proporcji, równowagi, stara część jest ciężka, góruje masywnie i wygląda jakby zsuwała się z jednej strony.
Stanowią ją głównie iglaki, nie pozbywałabym się jednak wszystkich iglaków (usunęłabym tego małego niebieskiego od strony glediczji i tego jałowca od strony ławeczki - chyba to zarośnięty niwak). Ja wręcz dosadziłabym jakieś w tej części na wprost wykuszu w domu, nie będą te dwie części od siebie oderwane - "iglakowa" i "nieiglakowa" - iglakami też można osiągnąć równowagę
- na poszerzonej części to co zostało dosadzone jest za małe, nawet jak minie kilka lat nie poprawi sytuacji
- brak "pięter", już Ci kiedyś mówiłam, że sadzisz na brzegu rabatu miskanty a za nimi wewnątrz mniejsze rośliny lub te żółte trawki wewnątrz rabaty, można posadzić na brzegu rabatu coś wyższego, by zasłonić widok i zachęcić do zajrzenia dalej, ale nie w tym wypadku
- musisz dosadzić rośliny, które są większe, masywniejsze, by zrównoważyć proporcje, dobrym rozwiązaniem na tej rabacie będzie sadzenie roślin grupami by tworzyły plany lub rzędy niż pojedyncze sztuki na mijankę
- rabata jest duża i może być podzielona na części
- rozglądnęłam się wirtualnie dookoła i spróbowałam sobie przypomnieć rabaty obok. Na nich po rewolucjach pojawiały się bardziej regularne nasadzenia, żywopłociki, nasadzenia rzędowe, nawiąż do tego, może niskie żywopłociki od strony domu
- ja zamiast traw rosnących bardziej w górę pionowo jak miskanty użyłabym tam również większych traw takich o pokroju zwisającym w dół, jak rozplenice ( np. od strony rabaty z glediczją), też pasuje mi Hakonechloa ale taka zwykła zielona, tych żółtych trawek jest tam za dużo chaotycznie porozrzucanych, miskanty zgrupowałabym od strony ławeczki
- krzewy - derenia i klona trzeba czymś w nóżkach podsadzić, zimozielonym i trawami, momiędzy klonem a dereniem dałabym jakiegoś iglaka
- hortensja na pniu zupełnie mi tam nie pasuje, nie wiem czy jeszcze jest, te zielone kule zaznaczone zielonymi strzałkami są w tych miejscach za małe, tą sosnę/kosodrzewinę trzeba czym podsadzić, może cyprysikami groszkowymi w kolorze zielonym, one maja przewieszające się gałązki i dodały by lekkości, zasłonią tez dół sosny i będą tłem dla krzewów, może cisy ale o pokroju krzaczastym, np. Summergold

Pogrupować, porobić obwódki z traw, krótkich żywopłocików, nie wokół całej rabaty jednolite, obwódki czy żywopłoty ujednolicają, porządkują. Dodaj cebulowe koniecznie, nie musza być tulipany, przebiśniegi ładne kapy liści mają.

I dodaj cebulowe, np. żonkile czy inne na rabacie z glediczją, dałabym tam też 3 kulki zimozielone, np. cisowe te, których jest za dużo przy wykuszu.
A przy wykuszu masz dobry pomysł by dodać carexów. Tam przy wykuszu może zamiast miskantów dać cisy kolumnowe, ale nie pamiętam dokładnie tego miejsca.

I jeszcze apeluje byś wprowadziła do ogrodu więcej plam roślin zadarniających, np. bodziszki oraz paprocie. Grafika w altanie sugeruje
Tyle na szybko na ten moment, szkoda, że nie mogę wpaść na kawkę i w realu Ci tego pokazać, ale Jacek jakby nas posłuchał to bym dostała zakaz odwiedzin Mam nadziej, że Ci w głowie nie namieszałam
Waclaw 16:09, 27 mar 2020

Anitka napisał(a)

Iwonko cały wczorajszy dzień za mną chodzi ta rabata. Widzisz spać nawet nie mogę
- kształt widziany z góry to najmniejszy problem, bo z dołu tego nie widać
Mam nadziej, że Ci w głowie nie namieszałam

Anitko,
z wielkim zainteresowaniem przeczytałem.
kasiek 18:10, 27 mar 2020

Wo Anitka - szacun, ale fajne przemyslenia
sylwia_slomc... 21:01, 27 mar 2020

I jak ładnie zakomponowane, super podpowiedź
Iwonka 07:35, 28 mar 2020

AngelikaX napisał(a)
Hej Iwono, ale plany cudne... podoba mi się Twój pomysł na obsadzenie hortkami i trawami też wywaliłabym cyprysy i jałowce

Hortki i trawy - jak tu ich nie kochać No i brzózki - od ciebie się zaraziłam Cyprys pójdzie do innych cyprysów a jałowiec do siostry. Na szczęście mają małe systemy korzeniowe.