Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

sylwia_slomc... 11:31, 21 lip 2021

Dragonka napisał(a)

..a na razie cieszę się (nawet) z dzisiejszych zakupów- udało mi się dokupić derenia Elegantissima- już nawet spory w dobrej cenie bo tylko 12 zł, więc chyba nieźle. Chcę żeby docelowo przesłonił trochę blaszaka.

Kupiłam też trzy powojniki- bo widuję w ogrodach tu i pięknie kwitną, a znów- cena była przystępna

I trzy trawki Red Baron, choć nie wiem gdzie je posadzić Oby nie skończyły w mojej poczekalni w tych doniczkach na wieki wieków

Czy powojniki dadzą radę się wspinać po betonowym płocie czy muszą mieć inna podporę?

Powojniki musza mieć jakąś konstrukcje z listewek lub linki( żyłki bo one listkami się łapią takich drobnych elementów , bezpośrednio po betonie do góry nie pójdą. Możesz w ten beton nakręcić haczyki i rozpiąć między nimi linki lub żyłkę mocną( na dużą rybę) tylko w miarę gęsto i po tym do góry pójdą zasłaniając beton
MartaCho 11:37, 21 lip 2021

Powojniki musza mieć jakąś konstrukcje z listewek lub linki( żyłki bo one listkami się łapią takich drobnych elementów , bezpośrednio po betonie do góry nie pójdą. Możesz w ten beton nakręcić haczyki i rozpiąć między nimi linki lub żyłkę mocną( na dużą rybę) tylko w miarę gęsto i po tym do góry pójdą zasłaniając beton

Z tej rady to i ja u siebie chętnie skorzystam.

A Red Baron może na przykład przed derenie?
sylwia_slomc... 11:45, 21 lip 2021

MartaCho napisał(a)
[/i]

Może tylko trzeba pilnować derenia by zbyt nisko gałązek nie miał, bo mają tendencje na puszczanie przy samej ziemi i szybkie ukorzenianie się w niej
Dragonka 16:36, 21 lip 2021

Kasia_CS napisał(a)
Ale jak za Marikena to chyba jednak nawet przyzwoita cena (popytaj jeszcze - np. Kasyi, bo ona w te klocki całkiem dobra). Miłorzęby raczej drogie są z zasady, nawet jak na krasnoludzkim pniu

Nowa12 napisał(a)
Jeżeli ten Mariken jest już ładną kulą to w sumie cena nawet nie jest zła. Marikeny raczej nie są zbyt wysoko szczepione. Ja mam mojego chyba jednak trochę wyżej szczepionego ale też więcej kosztował .

Kurczę, tylko gdzie tego krasnoluda posadzić? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić że czapkę będzie miał sporą a on tyci-tyci ledwo od ziemi odstaje.. Ale ładny był, ten co sobie wybrałam.

MiluniaB napisał(a)
Ładne te powojniki. Ja zaczęłam z nimi przygodę w zeszłym roku

Różowa jeżówka to chyba Magnus

To te bezodmianowe z torebki mogą mieć nazwy? Jak by im tam na imię nie było, uwielbiam je Powojniki widuję tylko na zdjęciach tutaj..i tez skusiłam się bo cena fajna

gogo napisał(a)
Basiu, o powojnikach napisałam u siebie.

Ja bym tego Marikena wzięła, jako piękną roślinę i na dodatek tanią.
A drzewo dodatkowo

Fajne zakupy, dorodne

No po Waszych radach odnośnie krasnoluda miłorzęba, mam ochotę po niego jechać A brzozę pendulę jeszcze oglądałam, ale wyższa ode mnie sporo, tak ok 2 m to może być pendula w ogóle? I tez cena jak za drzewko wydaje mi się niższa niż w innych szkółkach- 39 z. Warta rozważenia?

sylwia_slomczewska napisał(a)

Linki lub żyłki hmm, nie mam, a zwykły sznurek może być? Teraz ruski rok będę myślec jak je umocować, ot nie miała baba kłopotu- to kupiła sobie powojniki..

MartaCho napisał(a)
[/i]

Czerwony baron i elegantissima może faktycznie fajnie kontrastować, dzięki Marta

Od piatku urlopuję..będzie czas na ogrodowe wariacje. Chodzi mi po głowie zrobienie betonowych donic..dwa wiadra, cement z budowlanego..widziałam diy intruktaż, i mam ochotę się pobrudzić trochę

Magleska 16:39, 21 lip 2021

Basia fajne zakupy

i pobrudz się trochę -też bym chciała zrobić sobie takie donice ,ale jakoś nie mogę się za nie zabrać
hankaandrus_44 18:25, 21 lip 2021

Widzę ciekawe zakupy, i jak zawsze u wszystkich ogrodników, problem z instalacją ich w ogrodszie. Powodzenia,
gogo 19:37, 21 lip 2021

Basiu, bierz brzozę pendulę i to za taką cenę, mam i bardzo ją lubię, nie będzie gigantem i to pożyteczne drzewo.
Wstawiam Ci zdjęcie mojej, mam ją 1,5 roku i ma ok. 2 m /potem usunę/.
Pieniek trochę zdewastowały koty /te przychodzące/, mam nadzieję, że się zregeneruje.
Agatorek 19:37, 21 lip 2021

Dragonka napisał(a)
No to zmartwiłyście mnie Kasiu i Marto, bo jak ten patyk juz ani drgnie to po co takie lilipucie drzewko. Korona już właśnie przyzwoita w mały parasol się naturalnie układała, gęsta, ładna, ale ten kikucik..No szkoda , że nie mieli nic wyższego szczepionego te 59 zl to chyba duzo jak na metrowego smurfa.

Poszukiawania kandydata na drzewko trwają

Fajne zakupy . Powojniki są na mojej przyszłorocznej liście zakupów .

Mariken ma dobrą cenę, ja płaciłam chyba 80 zł za takiego smerfa . Fajnie wygląda, taki trochę dziwoląg.

Tu go trochę widać, daj znać, jak zobaczysz, to usunę zdjęcie

Kasia_CS 22:30, 21 lip 2021

a widzisz, bierz marikena, potem będziesz myślec gdzie wsadzić

A co do powojników... chyba bym powkręcała takie haczyki w beton i tak jak było sugerowane jakieś żyłki - sznurki mogą się rozlecieć z czasem. Inna sprawa - są takie kratki, które bys mogła zastosować

basia3012 00:34, 22 lip 2021

Basiu, na powojniki można postawić przy betonowym ogrodzeniu przęsło ogrodzeniowe z prętów, takie zwykłe z OBI, kiedyś były za około chyba 70 zł. Ja mam takie. Powojniki będą się owijały ogonkami liściowymi dookoła tych cienkich prętów. Można jakoś je przywiązać na górze aby wichura nie przewróciła.
Dereń jadalny jest ładnym drzewkiem, nie śmieci, owoce zjadają ptaki lub robi się nalewkę.
Kupiłaś piękne derenie, bardzo dobra cena za takie duże okazy. gratulacje.