Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Bog 09:25, 07 lut 2020

Karola trzymaj się ciepło zdrowie jest najważniejsze.
popcorn 12:03, 07 lut 2020

Dziękuję!

Czas sobie leci. Pracownicy mnie ignorują. Myślę że pracują na zewnątrz zamiast kończyć łazienki.
Przyjechały materace, przynajmniej będziemy miały na czym spać. Gość od kuchni ani elektryk się nie odzywają, boję się spytać szczerze mówiąc.
Mam nadzieję że montują i zrobią ile mogą. Po pracy jadę zobaczyć i sprzątać.
Jestem przerażona szczerze mówiąc, choć powinnam sprawę olać. I się nie zamartwiać.

Nikt nie umiera, nic strasznego się nie dzieje???
Kasya 12:10, 07 lut 2020

popcorn napisał(a)
Dziękuję!

Czas sobie leci. Pracownicy mnie ignorują. Myślę że pracują na zewnątrz zamiast kończyć łazienki.
Przyjechały materace, przynajmniej będziemy miały na czym spać. Gość od kuchni ani elektryk się nie odzywają, boję się spytać szczerze mówiąc.
Mam nadzieję że montują i zrobią ile mogą. Po pracy jadę zobaczyć i sprzątać.
Jestem przerażona szczerze mówiąc, choć powinnam sprawę olać. I się nie zamartwiać.

Nikt nie umiera, nic strasznego się nie dzieje???

Karola, ogrzewanie jest ? Woda jest ?
Z resztą sobie poradzisz
Ustawiłaś napięte terminy no to tak jest, trudno
Anda 12:10, 07 lut 2020

Normalnie przykro czytać. Czy Polacy tylko za granica potrafią dobrze pracować? Takie uogólnienie na temat fachowców rzemieślników, które mi się nasuwa po czytaniu tych wszystkich Twoich przygód budowlanych.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
BKosimkArt 12:12, 07 lut 2020

Będzie dobrze Karola, myśl pozytywnie, już bliżej niż dalej, i pomyśleć że dopiero co zaczęłaś... zobacz ile osiągnęłaś...
Co nas nie zabije, to... sama wiesz co.
popcorn 12:16, 07 lut 2020

Wszystko jest. Po co mówią że zrobią skoro nie robią? Zajmuje im wszystko 2x tyle czasu ile zakładają. Bo o 2giej fajrant. Mają mnie totalnie w dupie. Gość z pralką jedzie i pewnie postawi ją na asfalcie bo nie będzie komu odebrać zanim dojedzie z Krakowa...

Nie wiem Anda. Mam bardzo słabe zdanie na temat rodaków. Bardzo słabe. Pewnie dlatego że całe życie pracuję dla Niemców i taka postawa byłaby po prostu nie do przełknięcia dla nikogo. Może gdybym była do tego przyzwyczajona to łykałabym to jakoś lepiej?

Nie chcę narzekać, ale serio nie mam słów.

Chętnie dałabym sobie spokój. Wiele razy chciałam. Ale niech robią i znikają, bo serio... nikomu ich nie polecę. Jedyna normalna firma to hydraulik. Cała reszta szkoda słów a przewinęło się ich trochę.
Poppy 12:44, 07 lut 2020

Karola, bedzie dobrze, wdech i wydech.
Postawili Ci fajny dom, wykonczeniowke tez uda sie zakonczyc.

A co do budowlancow z Polski (w ogole z europy tzw wschodniej), to na zachodzie sa cenieni. Sprzataja po sobie, pracuja bez 1001 przerw na kawe/herbate/telefon co 5-10minut. NIe wiem, jak pracuja niemieccy wykonawcy, ale jak sobie porownam z brytyjskimi...
Generalnie to trzeba nad nimi stac (bo jak tylko wyjdziesz np zmienic dziecku pieluche, to powyciagaja ich zdaniem nadmiar srub i srubek z montowanego wlasnie mebla), palcem pokazac to i owo, przelknac kilkanascie/kilkadziesiat 'niedasie' i samemu pokazac, ze sie da, kupic samemu lepsze materialy, bo wcisna najtanszy kit, jak rowniez przebolec fakt, ze gdybys byla facetem, to latwiej by ci bylo. Juz nie wspomne o horrorze w oczach, kiedy poprosisz o zakafelkowanie podlogi pod meblami kuchennymi, albo o pomalowaniu za nimi (bo przeciez nie bedzie tego widac, jak sie postawi meble). I zawsze zalozyc, ze jak mowia tydzien, to praca potrwa dwa Conajmniej. Wypadki w rodzinie, smierc i pogrzeby tego samego ojca i owszem, tez sie zdarzaja temu samemu osobnikowi na przestrzeni kilku miesiecy.
Mam nadzieje,ze Cie troche rozbawilam, chociaz mi wcale nie do smiechu bylo, i zadnego bylego budowlanca nie polece nikomu. Chociaz wiekszosc byla z polecania
Wiekszosc rzeczy robimy sami, ale nie wszystko sie da
popcorn 12:54, 07 lut 2020

Hehe

Mam wrażenie że byłoby lepiej i taniej gdybym wzięła pół roku urlopu bezpłatnego i z nimi stała i robiła. A najlepiej nauczyła się wszystkiego osobiście. Podejrzewam że prostsze ściany by mi wyszły z bloczków które miały tolerancję wielkości do dziesiątej milimetra, za które dopłacałam bo jakaś tam wyśrubowana klasa. A ściany krzywe, potem tynkarz narzekał, potem tynki i tak krzywe, potem płytki na nich krzywe i na końcu i tak są karton gipsy żeby wszystko wyprostować i tona gładzi szpachlowej.
MASAKRA

Staram się pamiętać że wypadałoby oddychać. Ale serio. Nie polecam nikomu. Wrogowi nawet.

pozdrawiam
Basilikum 13:16, 07 lut 2020

Karola juz za kilka dni, za dni pare wezme plecak swoj i gitare i niech sie wszyscy budowlancy pocaluja na najciemniejsza czesc ciala

Ewa no w Niemczech pracuja Ci Polacy co potrafia a Ci co nie potrafia zostali w kraju
Ja nie moge nic powiedziec w temycie, bo moj Emus sam robi i tylko elektryk byl podlczyc do skrzynki, pracowal godzine i wyslal mega rachunek ale zrobil wszystko jak trzeba
popcorn 13:26, 07 lut 2020

Elektryk właśnie dzwonił. Pozakładał prawie wszystkie lampy, brakuje mi kinkietów, po cholerę tyle kinkietów to ja serio nie wiem. Wg projektu

No nic. Nie mogłam się zdecydować, nie wiem czy w sypialni nie będzie szafy na całą ścianę. Jak nie będzie 6 kinkietów założonych to świat się nie zawali myślę. (Po dwa na sypialnię).

Internet podłączony. Zobaczymy trzeba przetestować. Oby wszystko śmigało.

Heh. Wdech wydech. Jeszcze na zewnątrz prac trochę, podłączenie rynien do kupy żeby woda się zbierała w zbiorniku. Krawężniki się robią. A potem niech się wszyscy odpatyczkują. Heh

Pozdrawiam!