Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

hankaandrus_44 09:34, 26 lis 2020

Bo generalnie lubimy uporządkowane życie, a chaos był potrzebny do urządzania świata. I tak wyciągam z tego wniosek, że ktoś poczuł się stwórcą i patrzy ile uda mu sie tego chaosu zrobić. Tylko wtedy była jedna para na świecie i w dodatku nieuświadomiona, dziś to się chyba nie sprawdzi. Za szybko zlikwidowano analfabetyzm.
UlaB 10:24, 26 lis 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
Bo generalnie lubimy uporządkowane życie, a chaos był potrzebny do urządzania świata. I tak wyciągam z tego wniosek, że ktoś poczuł się stwórcą i patrzy ile uda mu sie tego chaosu zrobić. Tylko wtedy była jedna para na świecie i w dodatku nieuświadomiona, dziś to się chyba nie sprawdzi. Za szybko zlikwidowano analfabetyzm.

pełna zgoda
dodam, że demokracja też za szybko gdzie niegdzie została wprowadzona

Karolcia, a mieszkałas kiedyś za granicą? Naprawde, wszystko fajnie sie ocenia z daleka. Jestem daleka od chwalenia rządu (zresztą nigdy żadnego nie chwaliłam ), niemniej to nie jest tak, że wszedzie jest cudowanie tylko u nas syf, kiła i mogiła. Ja tez na codzień kontaktuje sie z ludzmi z innych krajów - różowo jest do czasu... I to co mnie w nas Polakach denerwuje to latanie z jęzorem i krytykowanie wszem i wobec jak w tym kraju jest źle. W innych tez jest bardzo różnie, ale z tego co widze mieli sie to we własnych ścianach, a na zewnatrz robi sie dobry PR.
popcorn 10:54, 26 lis 2020

Haniu, zgadzam się!

Ula, masz rację. I u nas też tak powinno być, chociaz... wolę prawdę i mielenie ozorem niż udawanie że wszystko jest git i zamiatanie prawdy pod dywan. Nie mieszkałam nigdzie dłużej, część krajów lubię po podróżach po nich, w części nigdy nie chciałabym mieszkać.
Rozmawiam z ludźmi z różnych krajów z którymi pracuję. Jedne rzeczy rozwiązane mają lepiej, inne gorzej. Jestem daleka od twierdzenia że wszystko robimy źle i pewnie znajdujemy się gdzieś po środku, ale zamiast przeć naprzód tylko się cofamy na pewno w ciągu ostatnich dwóch lat. Wywalą nas z unii za brak praworządności i zobaczymy czy będzie tak różowo. Chyba że będziemy nadal drukować ale inflacja już jest masakryczna, wszystko kosztje sporo więcej, więc do czego to prowadzi?
Kasę wydałam na budowę ale jakbym ją miała to kupowałabym złoto i waluty... bo do naszej zaufania nie mam.
Chciałabym kochać ten kraj ale chyba się nie da???
inka74 11:13, 26 lis 2020

A ja gdziekolwiek jestem poza PL to mimo wszystko potem lubię tu wracać. Nie do tego co mamy obecnie w polityce ale do przyjaciół i miejsc, które kocham. Nasza mentalność jest nieciekawa ale każdy naród ma jakieś wady i zalety. Ogólnie daleka jestem od takiego uogólniania, wszędzie ludzie są różni, lepsi i gorsi i prawdziwe gnidy. Uwielbiam bawić się z Hiszpanami, Włochami, Chorwatami ale już w biznesie to inna bajka. I jak rozmawiam z ludźmi z całej Europy to nawet tam, gdzie wydawałoby się, że jest tak pięknie, że Państwo dba o obywateli to... nie jest tak różowo jak się przyjrzeć z bliska. PR mają dobry. I w wielu kwestiach są daleko przed nami ale też mają swoje problemy.

A PL - cóż, aby dobrze czymś zarządzać to trzeba mieć wiedzę i doświadczenie i to coś, co pozwala człowiekowi być liderem, za którym pójdą inni. Każda generacja jest inna, ma inne wartości. Niestety u władzy mamy teraz osoby starszej daty, nikogo nie obrażając. Mają też nadal większość wyborczą. A to co było dobre kiedyś - teraz nas pogrąża. Niestety czeka nas jeszcze kilka dobrych lat takiego chaosu do momentu aż znajdzie się inny Lider, za którym pójdą tłumy. Na razie takiego ja na naszej scenie nie widzę. Czy będzie lepszy? Trudno powiedzieć. Trzeba mieć nadzieję i kształcić nasze dzieci, walczyć o wolność, w różnym tego słowa znaczeniu.
UlaB 14:25, 26 lis 2020

Karolcia, absolutnie nie chodzi o zamiatanie pod dywan. Chodzi mi o załatwianie spraw we własnym gronie, co robią właśnie inni. I my tez powinniśmy. Przykłady widać co rusz, niemal z każdego zakątka świata (warto czytać serwisy informacyjne inne niż polskie). Naszym problemem jest to, że udało nam się przejść z jednego systemu w drugi bez realnego rozliczenia winnych (wystarczy spojrzeć najbliżej, na Czechy - zrobili to zanim weszli do EU).
Myślę, ze musimy przejść ten etap - przeszły go chyba wszystkie kraje, które przed nami dołączały do EU, a które stały niżej ekonomicznie. Złość na EU na półwyspie iberyjskim była przeogromna, teraz już mimo wszystko zaczynają czerpać profity z tego, że pojawiają się następcy i to oni są w grupie dzielącej torcik. Tylko jakim kosztem? A Włochy? Kraj założycielski - życie przez chwilę w tym kraju wiele mnie nauczyło. Nawet Niemcy narzekają (nie wyobrażam sobie by się przeprowadzać, bo moje dziecko jest jedynym mówiącym w ojczystym języku w klasie w szkole rejonowej, a jednak to się dzieje i wiem to od kuzynki mieszkającej w Berlinie i grona jej znajomych Niemców). Zwykłemu człowiekowi nigdzie nie żyje się lekko, a elity tylko drażnią. Wszędzie.

Inwestycja w dom nie jest zła Ja po szybkiej (mam nadzieję) budowie domu nad jeziorem ruszam z finansowaniem dzieci. Teraz tez finansuję, ale zaczną się studia jedno po drugim, zakładanie rodzin itd wiec to inny kaliber będzie Ale kury też sobie kiedyś kupie I więcej psów. Pewnie na emeryturze HAHAHA

Inka, zgadzam się z Tobą w 100%.
popcorn 14:50, 26 lis 2020

Też tu wracam. Do swojego kawałka ziemi. Ale to co dzieje się dookoła...
może to tak wkurza, że teoretycznie wiesz lepiej co zrobić w różnych przypadkach ale nie robisz bo jesteś tylko szarą mychą...

Dobry PR... oj nacięłam się na to i bolało głównie w życiu prywatnym. Ale już.
Wolę szczerość, na każdym kroku, brutalną szczerość. Ale większość ludzi na nią nie stać...

Włąśnie o to chodzi... zachód jest w wielu kwestiach daleko przed nami. A my zamiast go gonić to bawimy się w grzebanie w katastrofie smoleńskiej albo obwinianie jednych i drugich. Do roboty! Zamiast zająć się pracą, kombinowaniem jak zrobić żeby ludziom żyło się lepiej, kradną ile wlezie a szarym ludziom obiecują 13te emerytury, pięćsetplusy i udają że potem nie podniosą podatków. Albo nadrukują kolejne miliardy. Niedługo 100złotówkami można będzie sobie tyłek podetrzeć.

Kiedyś za zakupy za 100zł mogliśmy tydzień czy dwa mieć co jeść, teraz za to samo 200 przynajmniej, oficjalna inflacja to 3% serio?

Wszystko mi jedny czy sprawy załatwiane są we własnym groine czy szerzej, my ich nie załatwiamy! Jako państwo! Ani trochę!

Przeprowadzać się? Póki mam dobrą pracę to nigdzie nie jadę. Jak się skończy (a trwa od 18 lat buahahaha) to będę myśleć. Jak młoda pójdzie na studia to pewnie wyjadę. Albo i nie, bo może nie będzie mi się już chciało?
cholera wie, nie ma co planować.

Co do finansowania dzieci to mam jedno, chcę jej kupić mieszkanie w Krakowie w TBS-ie, idealnie na pół z jej ojcem. 2-3 pokojowe. Mogłaby mieszkać z jakimiś koleżankami. W 4,5 roku jakie zostały powinnam nazbierać

popcorn 14:57, 26 lis 2020

Połowa krokusów posadzona. Pół godziny (150 szt.) moja nowa sadzarka jest rewelacyjna

Clematis.pl ma black week i np jagody kamczackie za 3.6 zł, winorośle po 7 zł
szkoda że już mam, ale może się komuś przyda???
inka74 15:24, 26 lis 2020

W obecnej pracy jestem od 23 lat, mam znowu kryzys i wahanie czy zostać, walczyć o lepsze jutro, o ludzi czy iść dalej swoją drogą czy po prostu zwolnić, odpocząć. Standardowo co kilka lat jakoś mam nerwa na firmę ale nadal jestem. Trzymają mnie ludzie, razem łatwiej przetrwać zawieruchy.

Ja mam jedno marzenie, aby mój syn był w życiu szczęśliwy. Aby to co robi przynosiło mu satysfakcję i godne pieniądze pozwalające na normalne życie. Aby znalazł swoją drugą połówkę. Nieważne co będzie robił, czy pójdzie na studia czy nie. Będę pomagała na miarę naszych możliwości, wspierała w jego decyzjach ale nie zamierzam ich za niego podejmować. Na razie ma możliwość wyboru tego co go interesuje, z różnych dziedzin ale nie na siłę. Uwielbiam jeździć z nim po kraju i zwiedzać. Kiedyś ot tak po prostu w wyniku spontanicznej decyzji zrobiliśmy 1200 km w 5 dni. Samochodowe rozmowy bardzo były ciekawe. Brakuje mi tego. I tak jak ty przy nauce snowbordu z Młodą masz dużo zabawy tak i ja uwielbiam pokazywać Młodemu różne rzeczy. Czasami się buntuje - bo po co matka zabiera go przed świętami do opery na Dziadka do orzechów ale potem się chwali na wycieczkach, że tu to on już był i widział i że może opowiedzieć
popcorn 15:56, 26 lis 2020

23 lata, kupa czasu! Też się wkurzam czasem ale alternatywy nie mam a czy chce mi się szukać i zaczynać gdzieś od nowa?I udowadniać swoją wrtość? Nie chce mi się. Jak mnie nie będą już potrzebowali (raczej potrzebna jestem buahahaha) to będę się rozglądać ale wtedy to pewnie coś sama otworzę zamiast pracować dla kogoś.

Fajne marzenia. Powodzenia! I tak, skądś to znam, wiedza nabybta podczas podróży jest nie do pokonania, też się zawsze napokazuję i natłumaczę, jak ją ze sobą zabieram to zawsze z takim programem żeby miała co pamiętać
Niech życie normalnienie bo mam dość siedzenia w domu!

pozdrawiam!
inka74 16:11, 26 lis 2020

Za powrót do normalności z przyjemnością wypiję cokolwiek, nawet ciepłą herbatę ale lepiej lampkę wina lub grzańca bo zimno na dworzu. Miłego wieczoru