Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Anda 16:36, 11 lis 2024

Ładna warstwa humusu. Gleba przypuszczalna. Gdyby nie to zimno zimą u Ciebie to mogłabyś wypróbować całą masę egzotycznych bylin.
Baptyzje mogłabyś w sumie już wypróbować.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 16:38, 11 lis 2024

Baptysja rośnie w mojej glinie. Juz 2 sezony.
Judith 16:43, 11 lis 2024

LIDKA napisał(a)
Ło matko. Zajedziesz tego Pana. Wykopy jak po bombie

A za drzewko trzymam kciuki.

Mężu od ponad roku pracuje nad kondycją, zatem poszło mu sprawnie, a dzisiejsze prace potraktował jak część treningu .
Za kciukasy dziękuję, bardzo się przydadzą
Judith 16:46, 11 lis 2024

antracyt napisał(a)
Piasek zupełnie jak na moim wakacyjnym, tylko dużo grubsza warstwa porządnej ziemi powyżej.
Ciekawa jestem na jakie drzewo ostatecznie się skusisz. Heptakodium bardzo lubię, oczara też(chociaż on najmniej mi się z różami kojarzy). Parocja to też ciekawy wybór, nawet nie wiedziałam, że w takich warunkach może się sprawdzić.

Niestety taka warstwa jest w niewielu miejscach w ogrodzie... Najczęściej jest na głębokość szpadla, a czasem nawet mniej.
Zuza, napisz proszę coś więcej na temat warunków dla parocji. Te moje mogą nie być ok?
Judith 16:49, 11 lis 2024

Anda napisał(a)
Ładna warstwa humusu. Gleba przypuszczalna. Gdyby nie to zimno zimą u Ciebie to mogłabyś wypróbować całą masę egzotycznych bylin.
Baptyzje mogłabyś w sumie już wypróbować.

Jak napisałam Zuzi, nie wszędzie jest tak grubo... No i kolor ciemny, bo ziemia tu akurat wilgotna, ale to piaszczysta gleba jest.
Baptysję sobie wyguglalam - ładna jest
TAR 16:59, 11 lis 2024

Nie wiem jak parrocja w piachu bedzie sie zachowywac, moja rosnie w mokrym przepuszczalnym i jej bardzo dobrze.

Bardzo ladnym i nieklopotliwym drzewkiem niewielkich rozmiarow jest tez parczelina trojlistna. U mnie ona podobnie jak heptakodium rosnie w bardzo trudnych warunkach w jalowym, suchym miescu pomiedzy korzeniami brzoz. Nie ma lekko.

Na sniegowca poluje juz drugi sezon ale sadzonki nieciekawe w sprzedazy.
Wafel 17:02, 11 lis 2024

Ale przedsięwzięcie! Sporo gleby jeszcze będziecie musieli dosypać, kawał dziury wykopany. Lubię takie szybkie decyzje
antracyt 17:05, 11 lis 2024

Judith napisał(a)

Niestety taka warstwa jest w niewielu miejscach w ogrodzie... Najczęściej jest na głębokość szpadla, a czasem nawet mniej.
Zuza, napisz proszę coś więcej na temat warunków dla parocji. Te moje mogą nie być ok?

Nie mam jej u siebie, bo kiedyś wyczytałam, że lubi ziemię wprawdzie przepuszczalną, ale żyzną i raczej wilgotną. Jednak skoro poleca ją Ewa, to może warto ją rozważyć?
mrokasia 17:16, 11 lis 2024

Wpadłam na chwilę i co ja paczę? Wykopki, przesadzanki jak w środku sezonu . Ja tam w sen zimowy już zapadam a Ty działasz na całego.

Parocję posiadam. Rośnie ładnie, nie grymasi, sucha, piaszczysta ziemia jej nie przeszkadza.
Judith 17:19, 11 lis 2024

TARcia, Zuza, czyli nie dotyczyłam dokładnie albo zapomniałam .
Parczelina też jest ok . Gdyby ja na drzewko wyprowadzić, hmm… No dobra, zamieniam na liście parocję na parczelinę .

Asia Wafel, gdyby mnie małżonek nie wyciągnął do ogrodu, to nie wiem czy zwlekłabym się dzisiaj z kanapy .
Dodatkowa ziemia będzie potrzebna tylko w miejscu docelowym świerka (mam ziemię z kompostem do domieszania), na dno łącznika wsypię piach z powrotem.