Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Agatorek 12:27, 15 gru 2022

Fajne prezenty!
Byłaś bardzo grzeczna !
lilarose 12:48, 15 gru 2022

hm, Dziewczęta, nie chcę Was rozczarować, ale Mikołaj niestety nie tylko bycie grzecznym docenia, nie ma co tak Martki chwalić na wyrost

Taki wózek chodzi za mną od jakiegoś czasu i też się zastanawiam, czym zdecydowanie przewyższa taczkę, by wygospodarować miejsce na jego parkowanie - wszelkie info od doświadczonych byłoby mile widziane
ElzbietaFranka 22:43, 16 gru 2022

Hej Martuś dużo śniegu u nas.
Widzę, że podarunki jakieś dostałas. Jaka głębokość tego pojazdu na 4 kolkach podoba mi się.

Oranżeria to strzał w dziesiątkę. A przesiadujesz przynajmniej w niej masz czas. Chciałam się dowiedzieć czy ta koza dobrze grzeje (ogrzewa) w taka zimę.

Jutro jadę na wieś i ja będę wieszać lampki. Świerki mam za wysokie zejdę na niziny ogrodowe. Coś wymyślę.

Pozdrawiam

Mary 16:52, 18 gru 2022

Martka napisał(a)
Marysiu, właśnie, ten remont może tak przekonał Mikołaja. Miałam w nim znaczny udział, nawet nadprogramowy Czy wózek okaże się funkcjonalny, czy jednak wrócę do starej poczciwej taczki? Oto pytanie. Koła dobrze się skręcają, jest zwrotny, wytrzymuje wg producenta obciążenia do 350 kg. Brzmi dobrze, ale bez wypróbowania nie będę zachwalać tego towaru
Ciekawe dziś miałaś widoki. Jemiołuszkę widziałam raz, o dziwo, u mnie nie ma blisko lasów. Był to kwiecień w tym roku, spadł śnieg. Piękny widok, zdjęcia nie miałam szansy zrobić. Marysiu, o paszkotach pierwszy raz słyszę Często są u Ciebie?

Nie wiem czy to paszkot, kwiczoł, śpiewak czy droździk. Rzadko je widuję, więc nie udało mi się zaobserwować co to dokładnie za gatunek.
Anda 17:32, 18 gru 2022

Martka napisał(a)
Dziewczyny, widzę dwa wytłumaczenia sytuacji. Albo #współpraca albo może trzeba jednak napisać ten list?

Haniu, misa będzie przy tarasie na rabacie z judaszowcami, hakonechloa i anemonami Honorine J. oraz tawułkami. Do tego brunera i tiarella oraz paprocie. Na tej rabacie panują dziwne klimaty, cześć jest w cieniu, a druga w półcieniu, który jest raczej mocno słoneczny jeśli judaszowce zechcą rosnąć, cienia będzie więcej. O to mi chodzi

Bardzo podobają mi się te plany. Będzie pięknie Może jeszcze tak nieśmiało zaproponuję Polygonatum do zestawu roślin, który podałaś
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 18:00, 18 gru 2022

Popieram proporcję Ewy, kokoryczka będzie idealnie pasować to Twojego zestawu.
Martka 11:21, 19 gru 2022

Agatorku, na pielenie pod śniegiem jeszcze się nie porwałam ale tak chętnie bym w ogrodzie porobiła

Kaśko, dokładnie tak z Mikołajami to baaardzo różnie bywa W swoim czasie podzielę się doświadczeniami, na razie z wózka miałam okazję tylko skorzystać idąc do paczkomatu (tym razem nie po kolejną paczkę od Mikołaja )

Elu, nie grzałam jeszcze przy -12, ale przy -3/4 stopniach można po godzinie grzania siedzieć bez kurtki - o ile zajmuje się miejsce bliżej kozy i w kurtce, jeśli siedzi się po drugiej stronie stołu. Mogę więc powiedzieć, że koza (8kW) ogrzewa bardzo dobrze. Moc trafiona. Oczywiście, że korzystam z oranżerii, przez cały rok była w użytku, w zimie także jest. Jeśli mam do wyboru, umyć okna w oranżerii czy posiedzieć w niej i pocieszyć się chwilą - zgadnij, co wybieram

Marysiu, paszkoty chciałabym zobaczyć na żywo, nie znałam ich jeszcze. U mnie w karmniku tylko pospólstwo, do tego bez umiaru żarłoczne

Ewo, dziękuję za tę podpowiedź, tak, koniecznie, dodam Polygonatum vel kokoryczkę. Rozpaliłaś mą wyobraźnię 

Zuzo, przyklepałaś, biorę ten pomysł. Doczytałam, że są nawet odmiany lepiej rosnące w półcieniu, np. Amadokoro.

Martka 11:35, 19 gru 2022

W ogrodzie pod koniec roku... trochę słońca, trochę cienia, ale wszędzie dużo śniegu i -11. Chwytam, zanim popłynie.
Widzę wystającą gałązkę i już uruchamiam myśli o formowaniu cisów w kostki, zacieram ręce jeszcze w rękawicach

Nie dam się zwieść śnieżnym klimatom, ja tu widzę wiele miejsc do korekty!

Mróz pomalował z lekka szyby.

W oczekiwaniu na widoki różane ... postoję sobie

Molinia Heidebraut efektownie sterczy, mają moc te cienkie źdźbła.

Sikorki stołują się. Wydałam w ptasiej stołówce dopiero 15 kg ziarna, głównie słonecznika, o wiele więcej niż rok temu, za to Hania wysypała prawie trzy razy tyle

Życzmy sobie spokojnego czasu i zasłużonego wytchnienia!

Judith 11:47, 19 gru 2022

Pięknie jest dzisiaj!
antracyt 12:18, 19 gru 2022

Martka napisał(a)

Życzmy sobie spokojnego czasu i zasłużonego wytchnienia!

To najważniejsze