Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Agatorek 21:52, 16 kwi 2023

Magara napisał(a)

Ale przy dzisiejszej aurze i zimnicy niemoc wielka mnie dopadła - zrobiłam nic albo prawie nic
Połowa kwietnia a wiosenne dni można policzyć na placach jednej ręki

Jeszcze będziesz miała możliwości dłubania. U mnie niemoc od piątku . A tyle jeszcze do zrobienia….
Magara 00:18, 17 kwi 2023

Vita - byłam, widziałam

Alicja
- no właśnie Jeżeli chodzi o duże drzewa to w końcu staram się zachować rozsądek, który wcześniej przeze mnie nie przemawiał z uwagi na brak wiedzy Poza kilkunastoma sosnami, brzozami, dębami, dosadziliśmy już i tak sporo dużych drzew - ambrowca, tulipanowca, graby, etc. Trzeba będzie się z tym zmierzyć, kiedyś
A powiększona rabata cienista to pieśń przeszłości - ryję kolejną

Zuza - dzisiaj zimno i bez słońca Ale ryłam dalej i kminiłam

Jola - praca to jest zawsze w ogrodzie, nie ukrywam, że u nas zespołowa się sprawdza Platan temat na czasie, ale nie ja decyduję - ja zapaliłam zielone światło

Aga - no ja się muszę wyrobić do końca maja max Mam uczulenie na słońce Od czerwca tylko kanciki na cienistych rabatach mogę dłubać
Magara 00:29, 17 kwi 2023

Odnośnie dłubania nowej/starej rabaty słonecznej komplikatory mi się włączyły.
Bo niby miałam tylko poszerzyć i wszystko dopasować do istniejących nasadzeń ale dziś uznałam, że to bez sensu.
Jak robić to raz (hehehe), a dobrze Więc na dobry początek wyciepałam wszystkie astry, które mi w tym miejscu kolidowały (robota to była średnio fajna) i uznałam, że wszystko to, co tam rośnie trzeba przegrupować albo wysadzić. Z większością bylin problemu nie mam, ale zawiesiłam się na cebulowych.
Szafirki przeniosę w inne miejsce - z dużą ziemką dadzą radę, rok temu opanowałam temat.
Śnieżniki i anemony potraktuję tak samo.
Dylemat mam z krokusami - jest ich tam pełno, żal mi je zmarnować.
Co będzie mniejszym błędem:
1) wykopać i na nowe miejsca wsadzić???
2) wykopać i przesuszyć??? (chyba za wcześnie???)
antracyt 09:06, 17 kwi 2023

U mnie krokusowa "trawa" naturalnie zaczyna zasychać koło czerwca. Wybrałabym to pierwsze rozwiązanie.
galgAsia 09:11, 17 kwi 2023

Ja też tak przesadzam krokusy, jak szafirki. Teraz na maxa wykopuję resztki tulipanów i narcyzów na działce, obdarowane wsadzają do ziemi i jest dobrze . Przebiśniegi teraz właśnie też można przesadzać / rozsadzać w taki sposób.
anuska2507 09:22, 17 kwi 2023

Ja też dzieliłam krokusy kilka dni temu. Potraktowałam je analogicznie jak przebiśniegi: podzieliłam kępkę i posadziłam na docelowe miejsce
Dorii 11:59, 17 kwi 2023

Też będę teraz krokusy dzielić, jak uschną liście to ich nie znajdę. A już na pewno nie będę wiedzieć jakie to.
Agatorek 14:19, 17 kwi 2023

Może w tym roku nie będzie lata .

Tak jak dziewczyny, przeniosłabym teraz krokusy na nowe miejsce.
Muszelka 15:06, 17 kwi 2023

W sprawie krokusów dołączam do chórku dziewczyn.
Kordina 18:58, 17 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
Może w tym roku nie będzie lata (...)

Agnieszko! Jak możesz!?