Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Judith 20:53, 18 cze 2023

Daga, jarzmianki będą moim kolejnym zakupem . Jesteś moja inspiracją w tym sezonie .
mrokasia 20:54, 18 cze 2023

Ja się wcale nie dziwię, że się lubisz z jarzmiankami . Są prześliczne i widać, że im u Ciebie dobrze. Znasz odmianę tych bordowych?
Rojodziejowa 21:03, 18 cze 2023

Wpadam i powoli będę nadrabiać.
Podczytywałam o stratach przymrozkowych i akurat wtedy byłam również w jakimś ogrodowym marazmie, więc wolałam swojego zrzędzenia nie dokładać.

Ale mimo tych trudnych chwil teraz jest u Ciebie przepięknie.

Te jarzmianki, które masz ostatnio widziałam w pobliskiej szkółce. Pięknie takie stojące w masie wyglądały. Obok mnie przy przedszkolu mają białe i też cud miód. Na razie nie mam miejsca na taką ilość. Mam pojedyczne okazy, ale w masie wlaśnie wyglądają najpiękniej.
Magara 00:02, 19 cze 2023

Gosia, Bożena - bodziszek wspaniały właśnie taki jest Ale rozsadzam gdzie się da wcisnąć bo o tej porze kolor u mnie pożądany, nawet na te kilka dni
Alicja - u mnie bodziszki wspaniałe, te w bardziej cienistych miejscach, też się pokładają, takich ich urok widać Obok wspaniałego mam posadzone w niektórych miejscach Rozanne - zadowolona z tej kombinacji jestem
Jola - dzięki za przypomnienie cięcia, jeszcze pewnie kilka dni i trzeba łapać za nożyce

Gosia, Bożena, Aga, Zuza, Alicja, Ania-Makao, Jola-Joku, Haniu, Helen, TAR, Ewa, Asia-Roocika, Kasia-Mrokasia - jarzmianki dziękują za słowa uznania Potwierdzają moją teorię, że z niektórymi roślinami nam po drodze, z innymi niestety nie Najbardziej mi żal ostróżek...
Helen - jarzmianki ze zdjęć sadzone były w czerwcu 2021, sadzonki w doniczkach P9 kupowałam Po trzy sztuki Osobiście uważam, że są dosyć nachalne w przyroście i za to je jeszcze bardziej lubię
Judith - idź w jarzmianki, półcienia u Ciebie nie brakuje, będziesz zadowolona
Kasiu-Mrokasiu - bordowa to Ruby Wedding, tak na 99 procent

Aga, Zuza - no cieszę się, że magnolia kwiata pokazała, przecież płakać nie będę Ale trochę mnie zaskoczyła
Magara 00:19, 19 cze 2023

Ela-Franka - witaj, miło mi, że do mnie zajrzałaś
Chyba jednak nie każda naparstnica jest dwuletnia, są i te faktycznie "bylinowe".
Moim zdaniem dwuletnie są te "zwykłe", faktycznie wysiewają się, aż za bardzo Aktualnie wywalam siewki ze skrzyń warzywnych
Niemniej jednak sama mam od zeszłego roku żółtą, która na zimę zamarła, a na wiosnę się odrodziła - czyli bylina Za moment będzie kwitła
Te "illumination", które miałam, a które nie przetrwały zimy, też były wg opisu bylinami

Sylwia - pokazuję to co mnie cieszy, zdechlaki omijam Dziś zauważyłam, że judaszowiec wypuszcza nowe listki - radość wielka Orzech podobno też odbija, jutro zajrzę do tulipanowca. Byłoby miło gdyby nie było strat po tym 3 czerwca... W sumie najgorzej obecnie wyglądają nie te rośliny, które całkiem zmroziło, a te "liźnięte", okazuje się, że ich najwięcej było Część liści ok, część w plamach, poskręcane, eh Omijam wzrokiem i czekam na lepsze jutro

Asia-Rojo - marazm i zgrzedzenie są u mnie na porządku dziennym, a w tym roku szczególnie Ale damy radę Jarzmianki kupuj, u mnie te "masy" to po trzy sztuki sadzone
bialydomek 15:15, 19 cze 2023

bardzo dziękuje za dodatkowe wyjaśnienia,
póki co zebrałam juz z 4otworów, pewnie blisko 1kg, (ale nie ważyłam)
te owoce niby duże, ale one nie są cieżkie,

ale smaczne są, i takie fascynujące jak każdego dnia moge doglądać, zerkać, obserwować,
wkońcu zebrać

fotka pieska z kocurem: to coś w stylu przesłania człowieczego/małżeńskiego:

"PATRZĄC RAZEM W 1STRONĘ"

i cudna do tego gra światła, tam w oddali, jaśnieje...= razem łatwiej!!
Magara 23:52, 19 cze 2023

białydomek - cieszę się, że smakują Mam wrażenie, że takie świeżo zerwane boczniaki mają w sobie o wiele więcej "mięsa" i o wiele mnie wody - w porównaniu do tych sklepowych Nam już te sklepowe nie smakują

Co do fotki psa z kotem - dobre porównanie Ale fotka u April, nie u mnie Szkoda bo bym Jej ogród z chęcią zawłaszczyła
Magara 00:00, 20 cze 2023

Muszę w jednym miejscu wysadzić trzy szałwie Caradonny i zamiast nich dać białe - Caradonny na tle jałowca nie są widoczne, rabata wymaga rozjaśnienia. (Przy okazji, ku pamięci, piszę, że jałowce i inne iglaki na moim skalniaku zostają i amen - są zielone, duże, zasłaniają kolejną budowę, przymrozek czerwcowy im nie groźny, a Małżonek szczęśliwy, że rosną ...)

Czy możecie polecić jakąś białą szałwię, która by była tak pięknie wyprostowana i wysoka jak Caradonna???

Oczywiście wiem, że każda roślina ma swoje fochy i wszędzie inaczej rośnie i inaczej się prezentuje, ale usiłuję zminimalizować ryzyko kolejnych błędów
Kordina 01:00, 20 cze 2023

Zobacz u Ryski białą - szałwia omszona Schneehügel na mojej liście też się znalazła

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4684-podworkowa-rehabilitacja?page=1253
April 12:57, 21 cze 2023

Kukliki miałaś fajne, długo kwitły. A jarzmianki cudne, fajnie że się lubicie. Może się też wysieją?