Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W zgodzie z lasem

W zgodzie z lasem

tulucy 12:40, 12 lis 2025

Szaleństwo z tymi dębowymi liśćmi.
A ewentualnym wywracaniem krokusów się nie przejmuj, one znajdują swoją drogę ku światu nie pomnę, ile razy moje przekonywałam przy sadzeniu. To samo z szafirkami.
Eupraksja 17:08, 21 gru 2025

O, dziękuję Łucja za to info o krokusach, póki co jeszcze próbuję na nie uważać, ale im więcej przybywa cebulek, tym będzie trudniej. Tymczasem grudzień taki ciepły, że część cebulek - krokusów i tulipanów botanicznych, i jeszcze jakieś w donicach, ale tam nie jestem pewna co, wypuściła małe kiełki. Mam nadzieję, że wiedzą co robią

A liście dębowe jednak trochę zbieram na bieżąco z okolicy roślin i też tam, gdzie są posadzone cebulki, bo w miarę łapania wilgoci już się sklejają w mocną "foliową" warstwę. Idą więc do kompostownika na przekładkę z resztkami z kuchni. Przerzucałam teraz zawartość kompostownika i widzę, że po paru miesiącach z podobnej mieszanki z tej wiosny zrobił się już bardzo przyjemny kompost
Marcin89 17:34, 21 gru 2025

Eupraksja napisał(a)
O, dziękuję Łucja za to info o krokusach, póki co jeszcze próbuję na nie uważać, ale im więcej przybywa cebulek, tym będzie trudniej. Tymczasem grudzień taki ciepły, że część cebulek - krokusów i tulipanów botanicznych, i jeszcze jakieś w donicach, ale tam nie jestem pewna co, wypuściła małe kiełki. Mam nadzieję, że wiedzą co robią

A liście dębowe jednak trochę zbieram na bieżąco z okolicy roślin i też tam, gdzie są posadzone cebulki, bo w miarę łapania wilgoci już się sklejają w mocną "foliową" warstwę. Idą więc do kompostownika na przekładkę z resztkami z kuchni. Przerzucałam teraz zawartość kompostownika i widzę, że po paru miesiącach z podobnej mieszanki z tej wiosny zrobił się już bardzo przyjemny kompost
Hej To piszesz, że kompost wyszedł przy obecności liści dębowych? Może w małej ilości mogą być? Bo spotkałem się z wieloma artykułami, filmikami, żeby absolutnie nie wrzucać liści dębowych: słabo się kompostują i spowalniają tempo kompostowania pozostałych "komponentów". No ciekawe, lubię takie eksperymenty i rozkminki
Polon 18:00, 21 gru 2025

Wystartowały Ci cebulowe?
U mnie tylko czosnek jadalny wystawił kły. Mam pierwszy raz, to na razie obserwuję. Zawsze awaryjnie mogę korą obsypać.

Liści dębowych nie mam, więc akurat ten dylemat mnie omija. Wrzucam za to na kompost skorupy z orzechów laskowych. Zakładam, że w końcu się rozłożą. Dodatkowo dają trochę “struktury”, więc tak sobie kombinuję, że może lepiej się wszystko napowietrzy.

Wydaje mi się, że samo przerzucanie kompostu bardzo dużo daje. Ciekawe, jakie będziesz miała wnioski za rok