Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Pszczelarnia 20:38, 06 lut 2024

Jak zawsze ciekawie u Ciebie, Vito. Będzie pomidorowe lato u Ciebie.
vita 09:51, 09 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Na razie foliak ma niecały rok. Estetycznie nie jest zły sam w sobie. Mąż przekombinował z obudowaniem drzwi listewkami drewnianymi. Nie chciałam torpedować wszystkich jego pomysłów i odpuściłam. Po jednej stronie l podrosną kiedyś borówki to nie będzie go tak widać, z drugiej strony ma mini sad. Jak tak na szybko w głowie liczyłam ile zwykle wydawaliśmy na targu na warzywa i w Lidlu na passaty, przeciery pomidorowe to sądzę, że nie tak długo i się „zwróci”. Czy w sumie można wycenić smak swojego pomidora? Nieporównywalny z tymi sklepowymi i większością tych z targu.
Jaki rozmiar rozważasz u siebie? Miałaś kiedyś nawadnianie w tunelu czy konewkowo był podlewany?

Biorę pod uwagę 2x3 m. Mam teraz trochę problem, bo poczytałam o tunelach i...nie wiem już jaką opcję wybrać. Raczej z poliwęglanu, koniecznie z automatycznym nawadnianiem, cała reszta jest dla mnie nie bardzo do ogarnięcia. Pewnie skończy się na zakupie w którymś z marketów. Mam jeszcze trochę czasu. Widziałam Twój tunel, imponujący, duży, no i masz wystarczająco dużo miejsca by z czasem wtopił się w nasadzenia w ogrodzie. Nieustannie podziwiam Twoje podejście do uprawy warzyw i przetwarzania ich. Też bym tak chciała

vita 09:56, 09 lut 2024

Pszczelarnia napisał(a)
Jak zawsze ciekawie u Ciebie, Vito. Będzie pomidorowe lato u Ciebie.

Bardzo bym chciała, na razie mam jednak tylko zakupione sadzonki pomidorów i miejsce na jakąś osłonę dla nich Jak wszyscy czekam z utęsknieniem na wiosnę (w tej chwili u mnie sypie śnieg) a parę ciekawych roślin mam w doniczkach do wysadzenia, jak chyba zawsze
April 10:55, 09 lut 2024

Cześć
Pomidorowe perełki będą u ciebie. Nie znam się na odmianach, w zeszłym roku miałam 6 krzaków, w tym zamówiłam tylko cztery. Brak słońca skutecznie mnie ogranicza. Chociaż nie wiem czy byśmy przejedli takie ilości jakie ty sadzisz.
Przy takich ilościach faktycznie nawadnianie automatyczne by się przydało.
Patrycja_KG_Lu 12:59, 09 lut 2024

vita napisał(a)

Biorę pod uwagę 2x3 m. Mam teraz trochę problem, bo poczytałam o tunelach i...nie wiem już jaką opcję wybrać. Raczej z poliwęglanu, koniecznie z automatycznym nawadnianiem, cała reszta jest dla mnie nie bardzo do ogarnięcia. Pewnie skończy się na zakupie w którymś z marketów. Mam jeszcze trochę czasu. Widziałam Twój tunel, imponujący, duży, no i masz wystarczająco dużo miejsca by z czasem wtopił się w nasadzenia w ogrodzie. Nieustannie podziwiam Twoje podejście do uprawy warzyw i przetwarzania ich. Też bym tak chciała

Jak poliwęglan to rozważ dołożenie sobie okien co się same otwierają pod wpływem wyższej temperatury - warto. Mnie męczyło otwieranie obu drzwi na oścież i zamykanie w maju/czerwcu porankami z małym dzieckiem na rękach, którego nie mogłam zostawić sama. W tym roku uda się już na minutkę wyskoczyć, bo chwilę wytrzyma bez opieki
Basieksp 19:24, 09 lut 2024

My akurat dokupiliśmy okienka do tunelu. I takie automatyczne podnośniki do nich, by w razie upałów, gdy jesteśmy w pracy same się otwierały. W weekend będziemy montować te okienka, zobaczymy jak to nam wyjdzie
vita 20:51, 09 lut 2024

April napisał(a)
Cześć
Pomidorowe perełki będą u ciebie. Nie znam się na odmianach, w zeszłym roku miałam 6 krzaków, w tym zamówiłam tylko cztery. Brak słońca skutecznie mnie ogranicza. Chociaż nie wiem czy byśmy przejedli takie ilości jakie ty sadzisz.
Przy takich ilościach faktycznie nawadnianie automatyczne by się przydało.

Zamawiałaś sadzonki pomidorów? Ja zamówiłam tylko dwanaście, takich notowanych w pamięci odmian, chciałabym wreszcie z powodzeniem uprawiać pomidory, bo sadzenie ich do dużych donic pod okapem mi nie wychodzi.
vita 22:23, 09 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jak poliwęglan to rozważ dołożenie sobie okien co się same otwierają pod wpływem wyższej temperatury - warto. Mnie męczyło otwieranie obu drzwi na oścież i zamykanie w maju/czerwcu porankami z małym dzieckiem na rękach, którego nie mogłam zostawić sama. W tym roku uda się już na minutkę wyskoczyć, bo chwilę wytrzyma bez opieki

A czy takie okna, które same się otwierają nie potrzebują zasilania? Przy braku prądu nie zamkną się w czasie np. burzy i deszczu? Trochę doczytałam dzisiaj, zrobiłam wywiad, zajrzałam do Anpi, przypomniałam sobie o jej tunelu i chyba już podjęłam decyzję Twoje rady i sugestie Pati są bardzo pomocne, dzięki

vita 22:28, 09 lut 2024

Basieksp napisał(a)
My akurat dokupiliśmy okienka do tunelu. I takie automatyczne podnośniki do nich, by w razie upałów, gdy jesteśmy w pracy same się otwierały. W weekend będziemy montować te okienka, zobaczymy jak to nam wyjdzie

Jestem bardzo ciekawa, chętnie podpatrzę i skorzystam z doświadczeń
MagdaLenka 22:56, 09 lut 2024

Witam się w Twym wątku Wiktorio.
Masz bardzo intrygujący ogród. Obejrzę go sobie dokładniej w weekend.