Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Anda 14:34, 03 paź 2019

Interesujący ten buk. Poczytałam o nim i wszyscy piszą, że bardzo wolno rośnie. Ciekawa jestem, jak będzie u Ciebie po dopalaczach glebowych
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
April 14:40, 03 paź 2019

mrokasia napisał(a)
Dziś bladym świtem pognaliśmy do Pęchcina. Zakupy uważam za udane, jutro przyjadą więc oby pogoda dopisała to będzie wielkie sadzenie .
Kupiliśmy trzy brzozy Doorenbosy, buka Cockleshell (bardzo mało info o nim, ale spodobały mi się śliczne listki i ma dorastać do 15m więc nie będzie olbrzymem), kalinę Onondaga, kalinę na pniu Spring Red Compact, trzy kruszyny Fine Line (to wybór eMa ) i świdośliwę Ballerina .

I o świdośliwę Ballerina chciałam Was spytać - pchać ją pod płot do warzywnika czy raczej dać ją gdzieś w rabatach??? W warzywniku wcześniej planowałam 3 sztuki świdośliwy kolumnowej Obelisk albo Robin Hill na pniu bo niezbyt dużo tam miejsca i nie jestem pewna czy ta Ballerina nie będzie mi tam wydłubywać oczu. Przed nią miałyby być skrzynie na warzywa. W jakiej odległości od płotu ewentualnie ja posadzić???

Ja tego czytać nawet nie mogę bo mi się pogarsza Ciągle uziemiona jestem a ty mi ciśnienie podnosisz
mrokasia 14:40, 03 paź 2019

Anda napisał(a)
Interesujący ten buk. Poczytałam o nim i wszyscy piszą, że bardzo wolno rośnie. Ciekawa jestem, jak będzie u Ciebie po dopalaczach glebowych

Pytanie co to znaczy, że bardzo wolno rośnie? 2-3cm rocznie czy 20cm? Jak czegoś się Ewciu doczytasz - daj znać?
Anda 14:47, 03 paź 2019

Kasiu, doczytałam, że po 15 latach ma 2,5 m wysokości i poniżej 2m szerokości. Jednak rośnie dalej i dorasta do 8m, inne źródła podają, że do max. 15m.
Polecany jest do upraw w donicach oraz w małych ogrodach.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 14:51, 03 paź 2019

April napisał(a)

Ja tego czytać nawet nie mogę bo mi się pogarsza Ciągle uziemiona jestem a ty mi ciśnienie podnosisz

Joluś, kochana, no chyba ja i moje zakupy nie mogą Ci bardziej zaszkodzić niż wizyta u Kwarteta???
A jak ciśnienie podnoszę to zobacz - kawy pić nie musisz, znaczy - zdrowotnie działam na Twój żołądek .
mrokasia 14:55, 03 paź 2019

Anda napisał(a)
Kasiu, doczytałam, że po 15 latach ma 2,5 m wysokości i poniżej 2m szerokości. Jednak rośnie dalej i dorasta do 8m, inne źródła podają, że do max. 15m.
Polecany jest do upraw w donicach oraz w małych ogrodach.

To by znaczyło, że ten mój te 15 lat już ma . Tylko teraz tak się zastanawiam gdzie go wsadzić... nie wiem jak wygląda dorosły egzemplarz w sensie rozłożystości i pokroju, na razie ma wąski i ażurowy pokrój a w necie zdjęcia głównie samych liści. Gdybyś natknęła się na zdjęcia całego dorosłego - daj znać, dobrze?
April 14:56, 03 paź 2019

Buziak
Na żołądek ok, ale na psyche już nie bałdzo...
UrsaMaior 14:57, 03 paź 2019

Buk super
UrsaMaior 15:00, 03 paź 2019

mrokasia 15:04, 03 paź 2019

Iza - dzięks , chyba już wiem gdzie go posadzę .