Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Mgduska 09:05, 11 wrz 2020

deszczowymaj napisał(a)
O temat bardzo ciekawy

nawet dotknął mnie osobiście w ostatnią niedzielę ..jak wiecie albo i nie moja działka znajduje się tuż przy ulicy ..a za płotem mamy Gminny Ośrodek Kultury w którym to najróżniejsze imprezy się dzieją ..różaniec też i inne spotkanie pań starszych noo i jest niedziela i jestem ja i łopata moja i kopać muszę ..no bo co ? leżeć nie lubię

Panie starsze uważają jednogłośnie ,że niedziela to dzień święty i jak to tak można w niedzielę w ogrodzie pracować ...no nie można i koniec ! To grzech

Więc ja z tą moją łopatą obrałam strategię taką..gdy widzę że grono pań starszych niebezpiecznie zbliża się ..rzucam łopatę i chowając się krzakach wyrywam chwasty (co by czasu nie marnować) gdy towarzystwo się oddala to ja znowu za łopatę i tak do godz.19tej

W dyskusje z tak dorodną grupą pań starszych nie mam odwagi się wdawać więc pozostaje mi zabawa w chowanego

Dla mnie sprawa prosta. Ludzie patrzą jak zasuwacie w pocie czoła, z wysiłkiem i sądzą, że to ciężka praca. Skąd mają wiedzieć, że to dla frajdy? Patrzą i od patrzenia się męczą, a wystarczy im powiedzieć, że to forma wypoczynku.
Natomiast koszenie, czyszczenie myjką, piłowanie i inne tego typu rzeczy robione w niedzielę uważam za nieliczenie się z innymi. Niedziela jest dla większości ludzi dniem odpoczynku i ja życzyłabym sobie szanowania tego, że ktoś chce w ciszy odpocząć.
mrokasia 09:05, 11 wrz 2020

jolanka napisał(a)
Ja to chyba jestem jednak intelektualista, tylko patrzę i myślę, a doniczki czekają i czekają.

Bardzo mi pasuje ta wersja .
TAR 09:13, 11 wrz 2020

mrokasia napisał(a)

Tiaaaa, łączę się z Tobą w tym bólu. Wiosną robiłam roszady na pojałowcowej, m.in. wymieniłam Elagantissimy (ba za duże) na IH. No to teraz muszę znów wiosną przerabiać bo gracki tak porosły, że zeżarły mi IH.

jak u mnie beda w takim tempie rosły IH to juz za rok bede musiala przesadzac. a posadzone byly wiosna, przyrost maja ogromny. te pod brzoza z ub. roku troche slabiej rosna. i dobrze
Wiolka5_7 09:46, 11 wrz 2020

TAR napisał(a)

jak u mnie beda w takim tempie rosły IH to juz za rok bede musiala przesadzac. a posadzone byly wiosna, przyrost maja ogromny. te pod brzoza z ub. roku troche slabiej rosna. i dobrze

Bo IH wcale małe nie rosną, u mnie miały 1,5 x1,5 m ,więc zdecydowałam,że będę je ciąć regularnie wiosną i potem znów latem w zgrabne kule....
mrokasia 10:33, 11 wrz 2020

Tarcia, Wiola, ok, sadzone w tym roku może nie pokazały co potrafią . Ale i tak chcę je wyciągnąć przed gracki a za IH a pomiędzy grackami będzie werbena - ta mi w tym roku wyrosła do ponad 2m i teraz do spółki z grackami zagłusza IH . Mam też na tej rabacie 4 hortki (1 zdecydowanie do zabrania) i 3 palibiny, nie licząc drobnicy. Upadłam na głowę. Usprawiedliwia mnie tylko to, że rabata powstawała w czasach, gdy nie miałam nowej części i chciałam na niej dużo upchnąć .
mrokasia 10:43, 11 wrz 2020

Mgduska napisał(a)

Dla mnie sprawa prosta. Ludzie patrzą jak zasuwacie w pocie czoła, z wysiłkiem i sądzą, że to ciężka praca. Skąd mają wiedzieć, że to dla frajdy? Patrzą i od patrzenia się męczą, a wystarczy im powiedzieć, że to forma wypoczynku.
Natomiast koszenie, czyszczenie myjką, piłowanie i inne tego typu rzeczy robione w niedzielę uważam za nieliczenie się z innymi. Niedziela jest dla większości ludzi dniem odpoczynku i ja życzyłabym sobie szanowania tego, że ktoś chce w ciszy odpocząć.

To prawda, dla wielu ludzi to co my robimy to ciężka praca. Wielu też nie rozumie takiej formy relaksu czy hobby szczególnie jeśli na co dzień pracują fizycznie.
Natomiast jeśli chodzi o głośne prace to nie ma na nie dobrego momentu. W tygodniu pod wieczór, chcę sobie odpocząć w ogrodzie a tu sąsiad kosi...
inka74 11:55, 11 wrz 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

Bo IH wcale małe nie rosną, u mnie miały 1,5 x1,5 m ,więc zdecydowałam,że będę je ciąć regularnie wiosną i potem znów latem w zgrabne kule....
Mam takiego 7 letniego giganta IH - 2 metry wysokości i do 1,5 metra szerokości. Tnę go co roku na wiosnę ale bardzo ostrożnie. Ten dereń akurat nie lubi ogławiania czy mocnego cięcia. Po mocniejszym cięciu bardzo długo się odbudowuje - w sumie dopiero na drugi rok jako tako wygląda. Raz zrobiłam i nigdy więcej.
MiluniaB 12:16, 11 wrz 2020

Co to za skrót IH?
inka74 12:27, 11 wrz 2020

Ivory Halo, dereń
mrokasia 14:30, 11 wrz 2020

Dziś nieoczekiwanie mam trochę wolnego czasu więc łażę po ogrodniczych. Zakupiłam wrzosy do wysokich donic przed wejściem i wyczaiłam taką piękność. Nie wiem czy zdjęcie odda kolory ale był powalający. Cena też...