Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Agatorek 18:51, 23 lip 2021

Kasiu!
Ale Ty masz już wypasiony ogród! Chyba już powinnaś się ewakuować z projektowania
Pięknie wszystko wygląda, cudnie
Wszystko Ci rośnie jak na drożdżach
Kasia_CS 21:28, 23 lip 2021

Kasiu, magicznie jest! Szast prast i stworzylaś przepiękne rabaty - nadal nie mogę wyjść z zachwytu. To takie ciekawe w sumie, że wystarczy cżłowiekowi, który już ma jakiś zmysł ogrodniczy, wie co lubi i na czym mu zależy dać większe pole do popisu, a od zera powstaje tak przemyślany i super skomponowany ogród. Wychodzi to trochę jak z domem - latwiej od nowa urządzać, niż robić remont starego
mrokasia 08:59, 24 lip 2021

Zuza, widzę go z kuchennych drzwi na ogród .
Wiola, dziękuję, faktycznie rośliny szybko rosną .
Gosia, no robi się coraz bujniej, to chyba zasługa tej wilgotnej pogody, dzięki .
Asia, zarosłam i bardzo się z tego cieszę .Basiu, podoba mi się to określenie
Johanka, cieszę się .
Agnieszka, no coś Ty, ja ciągle projektuję . Ale dziękuję za miłe słowa!
Kasia, a Ty jeszcze w dwupaku??? Masz rację - łatwiej urządzać od nowa niż przerabiać. Chociaż z tym szast-prast i przemyśleniem to mocno przesadziłaś, kochana . Ale bardzo dziękuję!
mrokasia 09:18, 24 lip 2021

Dziewczyny, rady potrzebuję. Mam w jednym, trudnym miejscu irgę płożącą w formie niskiego dywanu. Bardzo mi się w tym miejscu sprawdza. Ale zarosło mi to perzem . W poprzednich latach wyrywałam ten perz spomiędzy irgi ale to walka z wiatrakami bo nie miałam szans usunąć kłączy. A teraz to masakra, wszystko przerośnięte perzem. Czy jest jakiś sposób pozbycia się perzu z irgi? Raczej słabo widzę wykopanie całości, oczyszczenie z kłączy i posadzenie z powrotem bo to prostokąt 2x1m szczelnie zarośnięty przez irgę. Macie jakieś pomysły???
Gosiek33 09:45, 24 lip 2021

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, rady potrzebuję. Mam w jednym, trudnym miejscu irgę płożącą w formie niskiego dywanu. Bardzo mi się w tym miejscu sprawdza. Ale zarosło mi to perzem . W poprzednich latach wyrywałam ten perz spomiędzy irgi ale to walka z wiatrakami bo nie miałam szans usunąć kłączy. A teraz to masakra, wszystko przerośnięte perzem. Czy jest jakiś sposób pozbycia się perzu z irgi? Raczej słabo widzę wykopanie całości, oczyszczenie z kłączy i posadzenie z powrotem bo to prostokąt 2x1m szczelnie zarośnięty przez irgę. Macie jakieś pomysły???

podłuż pod pędy irgi coś czarnego - folię, szmatę, dywan . Chyba, że irga już się poukorzeniała

albo tylko nożyczkami ścinaj - ciągłe koszenie trawnika z perzem niszczy go bezpowrotnie
Roocika 09:58, 24 lip 2021

mrokasia napisał(a)

Ja pryskałam selektywnym środkiem na perz.
Nie udało mi się go skutecznie pozbyć z niektórych miejsc z irgi.
Zostaje tylko regularne usuwanie, nawet bez korzeni, jak Gosia pisze.
Kasia_CS 10:26, 24 lip 2021

mrokasia napisał(a)

Kasia, a Ty jeszcze w dwupaku??? Masz rację - łatwiej urządzać od nowa niż przerabiać. Chociaż z tym szast-prast i przemyśleniem to mocno przesadziłaś, kochana . Ale bardzo dziękuję!

Niestety Nina się nie kwapi... No wiem, że teraz tak się mówi, że poszło szybko, ale tyle pracy w to włożyliście, żeby to ogarnąć, że efekty są teraz spektakularne i nic a nic nie przesadzam. Inna sprawa to umieć z burzy mózgów wyciągnąć to co chcesz, to też sztuka
ajka 20:00, 24 lip 2021

Kasiu ale u Ciebie jest fantastycznie.
Zdradź co masz za kwiatki na podokiennej? Jeżówki, jakieś rozchodniki i co jeszcze?
mrokasia 15:17, 25 lip 2021

Gosiek33 napisał(a)

podłuż pod pędy irgi coś czarnego - folię, szmatę, dywan . Chyba, że irga już się poukorzeniała

albo tylko nożyczkami ścinaj - ciągłe koszenie trawnika z perzem niszczy go bezpowrotnie

Niestety nie da rady, irga jest ukorzeniona po całości. Pozostaje mi tylko przyciąć całość i skubać co się da.

Roocika napisał(a)

Ja pryskałam selektywnym środkiem na perz.
Nie udało mi się go skutecznie pozbyć z niektórych miejsc z irgi.
Zostaje tylko regularne usuwanie, nawet bez korzeni, jak Gosia pisze.

Czym pryskałaś???

Kasia_CS napisał(a)

Niestety Nina się nie kwapi... No wiem, że teraz tak się mówi, że poszło szybko, ale tyle pracy w to włożyliście, żeby to ogarnąć, że efekty są teraz spektakularne i nic a nic nie przesadzam. Inna sprawa to umieć z burzy mózgów wyciągnąć to co chcesz, to też sztuka

Nina kiedyś wyjdzie .
Dzięki kochana, to bardzo miłe co piszesz .

ajka napisał(a)
Kasiu ale u Ciebie jest fantastycznie.
Zdradź co masz za kwiatki na podokiennej? Jeżówki, jakieś rozchodniki i co jeszcze?

Dziękuję Aniu .
Na podokiennej mam białe jeżówki, rozchodniki, różowego przetacznika i niebieskie szałwie. Z kwitnących krzewów mam tam palibina i limkę.
Roocika 15:21, 25 lip 2021

Kasia Fusilade forte.
Generalnie perz po tym zdechł i na jakiś czas był spokój. A że za mało odchwaszczam to mam go znowu.