Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 09:41, 03 mar 2022

Martka napisał(a)
Mrokasiu, bardzo udana kompozycja, takich historyczno-przekrojowych możesz wstawiać więcej Widoki do podziwiania i jeszcze krzepiące

Dzięki .
Może coś tam jeszcze wstawię jak znajdę chwilkę. Ku pokrzepieniu .

Nowa12 napisał(a)

O kurczę. To może faktycznie nie trzeba jej ciąć dla zagęszczenia . Dzięki za fotki. Mówią wiele .

Ja zamierzam ją teraz trochę podcinać w celu ograniczenia .

MartaCho napisał(a)
Ależ gwiazdorzy! Piękna ta Twoja wiśnia!

Fakt, ładnie wygląda na tej rabacie . W innej części ogrodu rośnie kolejna .

Wiolka5_7 napisał(a)
Pięknie Ci Kasiu Pissardi urosła ja ostatnio przeglądałam fotki Doorenbosów jak urosły u mnie w 2 sezony ... Te też mają tempo

No właśnie najlepiej widać na zdjęciach jak rośliny szybko rosną .
Mówisz, że Doorenbosy też mają niezłe tempo? Muszę powiedzieć moim, żeby się wzięły do roboty .

Magara napisał(a)
O ja cie... Ja chyba też mam takiego potwora, tylko u mnie nie wygląda...
Jak na złość metki nie mogę znaleźć Ale daje do myślenia, choć u mnie aż tak nie wybujała (też w 2018 sadzona ale znacznie mniejsza, no i cięta i przesadzana ze trzy razy )

Ja mam też drugi egzemplarz w ogrodzie. Kupiona mniejsza, nie cięta co prawda ale też chyba ze trzy razy przesadzana, ostatni raz w zeszłym sezonie (mam nadzieję, że ostatni). I nie mogę się doczekać aż się rozbuja .
W każdym razie ta moja pierwsza w 2018r. miała pieniek o średnicy nieco ponad 2 cm, teraz ma pewnie z 8-10cm.

ajka napisał(a)
O rany, to ja też będę miała u siebie taki ogromny egzemplarz? U mnie Pissardi w zeszłym roku też mocno przybrała, to jeszcze ze dwa lata i też będę miała potwora

Jak nie będziesz cięła to jest bardzo duża szansa, one jednak spore rosną .

Helen napisał(a)
Kasia, pięknie wygląda Pissardi na tle ogólnej zieloności. Masz bardzo ładny ogród.

Dzięki Helen

LIDKA napisał(a)
Pisardi taka dama na zielonym tle.

Gruszka_na_w... 17:12, 03 mar 2022

Mój jedyny Doorenbosek przez 3 sezony stał w miejscu. W ubiegłym sezonie wreszcie wystrzelił. Urósł ok. 2 m i wreszcie go widać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anna_I 17:36, 03 mar 2022

mrokasia napisał(a)
Wstawiam fotki Pissardi dla Agi
Tu z lipca 2018 - posadzona tego roku wiosną

06.2019

07.2020

07.2022

Rośnie jak wściekła

Bardzo lubię Pissardi, zawsze ją widać Dlatego wsadziłam 4. Na jakiej wysokości Kasiu masz swoją zaszczepioną?
mrokasia 07:40, 05 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mój jedyny Doorenbosek przez 3 sezony stał w miejscu. W ubiegłym sezonie wreszcie wystrzelił. Urósł ok. 2 m i wreszcie go widać.

Ooo, to trochę mu zajęło .
Mam nadzieję, że moje też się wezmą do roboty.

Anna_I napisał(a)

Bardzo lubię Pissardi, zawsze ją widać Dlatego wsadziłam 4. Na jakiej wysokości Kasiu masz swoją zaszczepioną?

Aniu, moja nie jest szczepiona.
Anna_I 12:06, 05 mar 2022

Aniu, moja nie jest szczepiona.

To mnie nabrała, bo wygląda jakby jednak była
malgol 19:31, 06 mar 2022

Cześć dziewczyny witam was po zimie co prawda jeszcze śpię snem zimowym , ale powoli dociera do mnie ze czas się budzić. Tutaj widzę jest już jak w ulu

Więc Mrokasiu nie obraż się że u ciebie o coś spytam...co poradzicie do siekania słomy po ściętych trawach? Mam trochę miskantow i chciałabym ich słomą wyściółkować im wokół kęp. Jakie urządzenie poradzicie?
Judith 19:44, 06 mar 2022

malgol napisał(a)
Cześć dziewczyny witam was po zimie co prawda jeszcze śpię snem zimowym , ale powoli dociera do mnie ze czas się budzić. Tutaj widzę jest już jak w ulu

Więc Mrokasiu nie obraż się że u ciebie o coś spytam...co poradzicie do siekania słomy po ściętych trawach? Mam trochę miskantow i chciałabym ich słomą wyściółkować im wokół kęp. Jakie urządzenie poradzicie?

O konkrety pytaj Martkę (W ogródku Martki). Testowała w tym roku, z powodzeniem,
Gruszka_na_w... 20:54, 06 mar 2022

Judith napisał(a)

O konkrety pytaj Martkę (W ogródku Martki). Testowała w tym roku, z powodzeniem,

Martki urządzenie jest idealne, ale niestety cenę ma zaporową.
Grubolistne łodygi (bez liści) miskantów typu Memory, giganteus, malepartus da się posiekać w rębaku do gałęzi, ale szału nie ma. Te drobniejsze trzeba ciąć ręcznie sekatorem (jeśli chce się mieć sieczkę)
Sylwia używa gilotyny do papieru, ktoś próbował siekać siekierą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 09:29, 07 mar 2022

Anna_I napisał(a)

To mnie nabrała, bo wygląda jakby jednak była

A to łobuzica, tak ludzi nabierać

malgol napisał(a)

Kochana, ja miałabym się za takie pytanie obrazić? No fieszszsz
Dobrze, że się obudziłaś

Widzę, że Judith i Hania już Cie pokierowały do Martki.
Ja w tym roku wykorzystuję te grubsze łodygi do oznaczenia/zabezpieczenia bylin, których jeszcze nie widać. Przed psami ale przed eMem i przed sama sobą bo sprzątając na rabatach łatwo stratować te młode wychodzące kiełki .
mrokasia 09:33, 07 mar 2022

Dziś rano było piękne słońce. Derenie w takich okolicznościach robią robotę .