Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 12:55, 22 cze 2023

Magara napisał(a)

Priv zaraz wysyłam
Jestem z nich zadowolona, sypię w okolicach skrzyń warzywnych głównie i śpię spokojnie, że jeże się nie potrują a kot nie pochoruje jak będzie chciał skubnąć trawę na trawienie

No właśnie - koty, psy, jeże.
mrokasia 12:58, 22 cze 2023

Dziewczyny, potrzebuję wysokiej (150cm lub więcej), strzelistej byliny na tył rabaty. Biorę pod uwagę przetacznikowca. Coś jeszcze przychodzi Wam do głowy? Słoneczne miejsce.
Kwitnące na biało, różowo, niebiesko lub fioletowo.
TAR 13:12, 22 cze 2023

Dziewczyny ja dzialam w jeżowym wolontariacie. Niestety nasze kolczaste sa strasznie łapczywe szczegolnie jak głod i susza im doskwiera. No i żrą te kulki na slimaki. Straszne rzeczy sie z jeżami wtedy dzieja, rzadko tez udaje sie delikwenta odratowac. Ja kilka razy widzialam jak zachowuje sie jez po takim smakołyku, tego nie da sie odzobaczyc. Naprawde przykry i smutny widok.

Kasya 13:26, 22 cze 2023

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, potrzebuję wysokiej (150cm lub więcej), strzelistej byliny na tył rabaty. Biorę pod uwagę przetacznikowca. Coś jeszcze przychodzi Wam do głowy? Słoneczne miejsce.
Kwitnące na biało, różowo, niebiesko lub fioletowo.

Przetacznikowiec, rutewka, ostrozki, lilie „drzewiaste”. Jak podkarmisz to i naparstnice
U mnie swiecznice tez są w słońcu tylko nogi maja w cieniu
April 13:29, 22 cze 2023

Rdest zmienny
Kasya 13:41, 22 cze 2023

TAR napisał(a)
Dziewczyny ja dzialam w jeżowym wolontariacie. Niestety nasze kolczaste sa strasznie łapczywe szczegolnie jak głod i susza im doskwiera. No i żrą te kulki na slimaki. Straszne rzeczy sie z jeżami wtedy dzieja, rzadko tez udaje sie delikwenta odratowac. Ja kilka razy widzialam jak zachowuje sie jez po takim smakołyku, tego nie da sie odzobaczyc. Naprawde przykry i smutny widok.

Ale są kulki i kulki
Są z trucizną a są tez ze związkami żelaza które szkodzą tylko slimakom
TAR 14:32, 22 cze 2023

Kasya napisał(a)

Ale są kulki i kulki
Są z trucizną a są tez ze związkami żelaza które szkodzą tylko slimakom
a pisalas, ze nie dzialaja

Kasya pisalam chyba jak bylam w ogrodniczym o panach kupujacych chemie? Polowe miasta by tym wytruli. I nikt sie nie liczy czy zatruja jeza, kota czy ptaka. A z kolei sprzedawczynie tez wciskaja, byle obrot zrobic. Aż niedobrze sie robi. Kupowalam systemiczny na zdobniczke to od razu pytanie: cos na różne, na mszyce, na grzyba i cala litania.
TAR 14:36, 22 cze 2023

Kasya napisał(a)

Przetacznikowiec, rutewka, ostrozki, lilie „drzewiaste”. Jak podkarmisz to i naparstnice
U mnie swiecznice tez są w słońcu tylko nogi maja w cieniu

u mnie ostrożki grzyba na lisciach łapały bez słońca i przewiewu
mirkaka 16:22, 22 cze 2023

Jeszcze sadziec, potrafi rosnąć wysoko, astry jesienne niektóre też są wysokie, a może powojnik na ładnym stelażu?
mrokasia 20:53, 22 cze 2023

Dziewczyny, dzięki za podpowiedzi . Wiem czego szukać. Najbardziej przemawia do mnie przetacznikowiec i rdest zmienny .

Jeśli chodzi o ślimaki - zakupiłam dziś kulki eko. Zobaczymy czy dadzą radę. Z dwojga złego wolę wyżarte rośliny niż podtrute zwierzaki.

Dziś większość dnia spędziłam w samochodzie. Po powrocie rzuciłam się na leżak i zajęłam się błogim nicnierobieniem . Omiatałam swoje włości, słuchałam ptaków, miziałam psy i czułam, że mam swoje miejsce na ziemi .

A potem wstałam i wycięłam co nieco .