Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

lilarose 20:44, 21 cze 2023

o kurcze, pożartych dzwonków współczuję. I łączę się w bólu, bo u mnie dziady zjadły niemal wszystkie sadzonki różnych odmian tytoniu. Miały falować i pachnieć białe, limonkowe przy tarasie i tak mi się to cudnie zapowiadało, a potem przyszły te gnoje od sąsiada i wcięły sadzoneczki w jedną noc
Generalnie sprawę ślimaków miałam nawet opanowaną (właśnie dzięki granulkom z fosforanem, czyli tymi bezpiecznymi dla zwierząt) ale sąsiad ma zapuszczoną działkę i całe hordy mi stamąd idą, jak tylko deszcz się pojawia
edi75 20:56, 21 cze 2023

Kasia u Ciebie świetnie zamaskowanych warzywnik.
Te ścieżki że stipą są boskie
Agatorek 22:38, 21 cze 2023

mrokasia napisał(a)

Nooo, fakt. Jak byłaś to było jeszcze łysawo .
Ostrogowiec jest super!

.

Żeby nie powiedzieć, „łyso”

Teraz to zupełnie inna bajka, busz na rabatach , naprawdę masz dorodne rośliny, nic dziwnego, że stanowią pokarm dla ślimaków . Żartuje oczywiście i współczuję strat.

Agatorek 22:39, 21 cze 2023

Co jest na tej kępce?

Magara 23:37, 21 cze 2023

Makao napisał(a)
Magara a co to za granulki eko?
Też bym spróbowała.

Priv zaraz wysyłam
Jestem z nich zadowolona, sypię w okolicach skrzyń warzywnych głównie i śpię spokojnie, że jeże się nie potrują a kot nie pochoruje jak będzie chciał skubnąć trawę na trawienie
mrokasia 12:50, 22 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Kasiu, muszę się ujawnić, nie sposób we wszystkich wątkach pisać i uczestniczyć, ale te zdjęcia są przepiękne Piszesz że stipa zdominowała inne rośliny, tu wygląda pięknie, tak przerzedzona .
Boki zrywam też czytając waszą rozmowę o ślizgaczach
Na zdjęciu ze zjedzonym dzwonkiem widzę że chyba ściółkujesz ściętą trawą? To dlatego masz tam dużo ślimaków, one siedzą w takiej ściętej trawie, i składają jaja pod nią.
Wg mnie tylko granulki niebieskie dadzą radę z dużą ilością ślimaków.

Mirko, witaj . Bardzo dziękuję za miłe słowa .
Tak, na tej rabacie wysypałam cienką warstwę skoszonej trawy - tu mam kiepską ziemię i gadatliwa materia organiczna zawsze w cenie . Docelowo wysypuję rabaty korą. Ale możesz mieć rację, że to właśnie ta trawa przyciągnęła ślimory.
mrokasia 12:52, 22 cze 2023

lilarose napisał(a)
o kurcze, pożartych dzwonków współczuję. I łączę się w bólu, bo u mnie dziady zjadły niemal wszystkie sadzonki różnych odmian tytoniu. Miały falować i pachnieć białe, limonkowe przy tarasie i tak mi się to cudnie zapowiadało, a potem przyszły te gnoje od sąsiada i wcięły sadzoneczki w jedną noc
Generalnie sprawę ślimaków miałam nawet opanowaną (właśnie dzięki granulkom z fosforanem, czyli tymi bezpiecznymi dla zwierząt) ale sąsiad ma zapuszczoną działkę i całe hordy mi stamąd idą, jak tylko deszcz się pojawia

Zeźliłam się strasznie na te dziady. U mnie za płotem las więc też idą pielgrzymki…
Szkoda Twojego tytoniu .
mrokasia 12:52, 22 cze 2023

edi75 napisał(a)
Kasia u Ciebie świetnie zamaskowanych warzywnik.
Te ścieżki że stipą są boskie

Dzięki Edi
mrokasia 12:53, 22 cze 2023

Agatorek napisał(a)

Żeby nie powiedzieć, „łyso”

Teraz to zupełnie inna bajka, busz na rabatach , naprawdę masz dorodne rośliny, nic dziwnego, że stanowią pokarm dla ślimaków . Żartuje oczywiście i współczuję strat.

Znaczy się, musisz przyjechać ponownie .
mrokasia 12:54, 22 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Co jest na tej kępce?

To tawuła .