Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 20:39, 10 lut 2019

malinia napisał(a)

no właśnie tez myślę kiedy ciąć a mówisz że już ?
a jak się zbiera nasiona z rozplenic?

Ja przycięłam już bo nie powiązałam ich na zimę i teraz miałam takie kopy połamanego, skudlonego siana.

A nasion nie zebrałam i dlatego mówię o potencjalnej plantacji siewek...
malinia 20:50, 10 lut 2019

A to one sie same mogą wysiac?
Też nie wiązałam ale ja lubię jak mi merdaja na wietrze hihi tez musze sprzątać.... Ale ten tydzień ma być jeszcze zimowy.
Johanka77 21:23, 10 lut 2019

mrokasia napisał(a)
Wczoraj j nas trochę padało i mialam też inne zajęcia poza domem ale dziś udalo mi się skorzystać z pięknej pogody.
Przycięłam miskanty i rozplenice. I powiem tak - urobiłam się jaki dziki wół!!! Najgorsze było upychanie tego siana w workach... Matko! Muszę przycinać te trawska wcześniej, wiązać, nie wiem... Jeśli wzejdzie tylko 10% nasion rozplenic to chyba otworzę hurtownię. O miskantach nie wspomnę...

Kasia, ja ambitnie wepchałam wszystko do kompostownika
Nie chciał się zamknąć.

Kolejne już spalę.

Moje rozplenice do tej pory nie wzeszły.
Przy miskantach mam straszny bajzel, bo mi wiatr porozwiązywał snopy i wszystko się na trawnik połamało.
makadamia 08:21, 11 lut 2019

I właśnie dlatego w tym roku zaczynam sezon wcześniej i właśnie od kompostownika: wczoraj zaczęłam przesiewać kompost, żeby opróżnić jedną komorę i przerzucić do niej zawartość drugiej. Trzeba zrobić miejsce na sprzątanie rabat
Kasya 08:21, 11 lut 2019

mrokasia napisał(a)
Wczoraj j nas trochę padało i mialam też inne zajęcia poza domem ale dziś udalo mi się skorzystać z pięknej pogody.
Przycięłam miskanty i rozplenice. I powiem tak - urobiłam się jaki dziki wół!!! Najgorsze było upychanie tego siana w workach... Matko! Muszę przycinać te trawska wcześniej, wiązać, nie wiem... Jeśli wzejdzie tylko 10% nasion rozplenic to chyba otworzę hurtownię. O miskantach nie wspomnę...

Ja jeszcze cierpliwie czekam chociaż ciężko wytrzymać jak słońce swieci bo pachnie wiosną chociaż luty
mikina34 09:00, 11 lut 2019

mrokasia napisał(a)

Ciężkie działa przyniosły efekt, przeziębienie przeszło bokiem .

No i co padało u Ciebie? U mnie wczoraj trochę, ale dziś było pięknie więc trocję podziałałam .

Najważniejsze, ze zarazki poszły precz
Powiem Ci, że nawet nie było źle, w sobotę wiało tak okropnie, że antena mi wpadała w rezonans i wyła jak syrena alarmowa , w niedziele nawet słońce wyszło i było całkiem przyjemnie, popadało dopiero wieczorem. Niestety u mnie w całym grodzie śnieg leży więc nic nie tknęłam, bo nic nie widać, muszę poczekać aż trochę stopnieje. Strasznie byłam rozczarowana, ze nie mogę polatać z sekatorem
mrokasia 09:41, 11 lut 2019

malinia napisał(a)
A to one sie same mogą wysiac?
Też nie wiązałam ale ja lubię jak mi merdaja na wietrze hihi tez musze sprzątać.... Ale ten tydzień ma być jeszcze zimowy.

Nie wiem jak z miskantami ale rozplenice mogą jak najbardziej. W zeszłym roku kilka siewek miałam .
Ja też lubię takie luźne ale do czasu... jak zamieniają się w połamane śniegiem kopy siana to już uroku w nich za grosz .
mrokasia 09:42, 11 lut 2019

Johanka77 napisał(a)

Kasia, ja ambitnie wepchałam wszystko do kompostownika
Nie chciał się zamknąć.

Kolejne już spalę.

Moje rozplenice do tej pory nie wzeszły.
Przy miskantach mam straszny bajzel, bo mi wiatr porozwiązywał snopy i wszystko się na trawnik połamało.

Nie mam kompostownika... i nie bardzo widzę na niego miejsce...
Liczę na to, że nic z tych nasion nie będzie bo miejscami to gęściutko ich było...
mrokasia 09:44, 11 lut 2019

makadamia napisał(a)
I właśnie dlatego w tym roku zaczynam sezon wcześniej i właśnie od kompostownika: wczoraj zaczęłam przesiewać kompost, żeby opróżnić jedną komorę i przerzucić do niej zawartość drugiej. Trzeba zrobić miejsce na sprzątanie rabat

Zazdroszczę . Ja muszę upychać w worki. Na szczęście, póki co, odbierają nielimitowane ilości zielonego .
mrokasia 09:47, 11 lut 2019

Kasya napisał(a)

Ja jeszcze cierpliwie czekam chociaż ciężko wytrzymać jak słońce swieci bo pachnie wiosną chociaż luty

Ano ciężko .
Ja tylko na razie te rozplenice i miskanty przycięłam i trochę bylin w pobliżu. Miskanty tylko do połowy, rozplenice na razie też wysoko, będę docinać ale też dopiero pod koniec marca. Gdybym nie przycięła teraz LadyU to nie zobaczyłam żadnego tulipana a tak to jest szansa .