Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Gruszka_na_w... 18:52, 28 lut 2019

mikina34 napisał(a)
Kasia, obierki od ziemniaków nie no bo zaraza ziemniaczana , a pomidory to ta sama rodzina i też potrafią chorować, dlatego dziewczyny mówią, żeby łętów nie.

Ja pod tuje daję stare prześcieradło z tego potem siup do wora

A ja zostawiam ten susz jako ściółkę, po jakimś czasie znika sama. Ale u mnie nie ma kory.
Obierki spokojnie można wyrzucać. Przecież nikt nie sprzedaje zarażonych zarazą ziemniaków, bo one z powodu szybkiego gnicia nie nadają się do handlu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
DorKa 08:55, 01 mar 2019

Ja też od zeszłego roku zamierzam wytrzepać moje szmaragdy ale zawsze jest coś ważniejszego do zrobienia w ogrodzie ( czytaj przyjemniejszego )Ale jeżeli ma to im zrobić dobrze to trzeba.
Rozpoczynamy akcję Trzepak!
anbu 09:11, 01 mar 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A ja zostawiam ten susz jako ściółkę, po jakimś czasie znika sama. Ale u mnie nie ma kory.
Obierki spokojnie można wyrzucać. Przecież nikt nie sprzedaje zarażonych zarazą ziemniaków, bo one z powodu szybkiego gnicia nie nadają się do handlu.

Lubię to
Makusia 11:37, 01 mar 2019

Zana napisał(a)

Eeee, no chyba kupowane ziemniaki nie mają zarazy. Ja nie rzucałam obierek ziemniaczanych, bo gdzieś wyczytałam, że potem z tych oczek kiełkują na rabatach. A kilka tygodni temu była dyskusja na ten temat w jednym z wątków i Sylwia od Rancza napisała, że rzuca obierki, pięknie się kompostują i nic się nie dzieje. No więc ja też zaczęłam zbierać do kompostownika.

Potwierdzam, że kiełkują- dwa sezony temu się zastanawiałam, co to za dziwne rośliny mi w skrzyniach z warzywami porosły, no i się organoleptycznie okazało, ze najprawdziwsze pyrunie z obierków

Mrokasia zgrabny ten kompostownik! Jakoś tak mi się gorzej plastikowe sześciany kojarzyły
mrokasia 14:40, 01 mar 2019

effka napisał(a)

Chce wszystkie równiutko ściąć bo są bardzo nierówne, ciężko będzie...

No właśnie ja też chcę wyrównać, ciekawa jak mi to wyjdzie .
mrokasia 14:44, 01 mar 2019

Monia, Anula, Jolanka, Hania, Ania i Marta - dziękuję za rozważania o ziemniaczanych obierkach . Doszłam do wniosku, że ani łętów pomidorowych ani obierek ziemniaczanych rzucać nie będę. Przyjdzie mi to o tyle łatwo, że pomidorków będzie mało a ziemniaków prawie nie jemy .
mrokasia 14:44, 01 mar 2019

DorKa napisał(a)
Ja też od zeszłego roku zamierzam wytrzepać moje szmaragdy ale zawsze jest coś ważniejszego do zrobienia w ogrodzie ( czytaj przyjemniejszego )Ale jeżeli ma to im zrobić dobrze to trzeba.
Rozpoczynamy akcję Trzepak!

Zaczynamy .
mrokasia 14:45, 01 mar 2019

Makusia napisał(a)

Mrokasia zgrabny ten kompostownik! Jakoś tak mi się gorzej plastikowe sześciany kojarzyły

No właśnie taki nie najgorszy, chyba ostatecznie wezmę dwa, zmieszczą mi się na styk .
Zana 14:45, 01 mar 2019

No i co z kompostownikiem? Zmieści się?

edit: nie odpowiadaj, już doczytałam
Magleska 09:08, 02 mar 2019

Nadrobiłam dyskusje kompostownikowe,trzepanie tuj itp

Przy trzepaniu zrobi Ci się ciepło ,tak jak i mi przy zdzieranie hihi
Miłego dnia