Myślę nad tym, ale nie wiem... wysiewasz sama czy kupujesz gotowe rozsady? bo ja napewno nie będę niczego siać i trzymać na parapetach a potem pikować...
Ale a propos jagody kamczackiej - może one są łatwiejsze w uprawie (w sensie mniej wymagające) niż borówki a równie smaczne???
Ciekawe dysputy. Iwona a co znaczy żywa mikoryza? Są nie żywe?. Tych mikoryz teraz wszędzie pełno, polecasz coś konkretnie? Może bym dała pod rodki jak już stwierdzę, że jednak je posadzę
Kasia, śliczne te białe jeżówy. Rozplenice już? Moje chyba w grudniu zakwitną po tych przesadzankach
Iwona a jeszcze, jak ph nie ma znaczenia?! Czy to znaczy, że przy rh też tak można?
nic nie pikuje, nie mam czasu na takie pierdoły. wszystko wysiewam do gruntu, poza pietruszka, te kupuje w rozsadzie u ogrodnika i 3 kepki mam na caly sezon, ona odrasta po obcieciu.
szczypior 7 latke tez od razu do gruntu. nie wiem jak smakuje borówka ale jagoda jest smaczna, z warunkami to juz sama nie wiem. pisali ze potrzebuja cien i mokrej gleby a ja mam czesc posadzonej w piachu i patelni i te owocowaly o wiele lepiej. chyba tez lekko kwasnej potrzebuja ale nie sa takie wymagajace jak borowki. posadzilam i zapomniałam, piesio mi przypomnial jak z owockiem w pysku przyszedł bialaski sa amatorami wszelakich truskawek, jablek i innych owockow.
Tar, ale masz na myśli pietruszkę naciową chyba????
Kasia wiesz, gdzie masz siewki, jakby co przecież ja mam nadprodukcję zazwyczaj a jakby co, to resztę ogarniesz, to, co do gruntu (rzodkiewki, sałaty, szparagówka... )
Kasiu mam też potężne krzaczory jagody kamczackiej, ze względu na jej majowe owocowanie i zdrowotność, ale są mega kwaśne, u mnie przechodzą tylko w koktajlach. Tak więc gdybym miała wybierać za względów smakowych to absolutnie borówki. A na dodatek co roku łapią grzyba w sierpniu, a borówka zdrowa.
Posadź te borówki i daj im trochę czasu. Aż zaskoczona jestem, że one takie wymagające Przynajmniej istnieje roślina, która w moim lesie rośnie bez wygód A i jeszcze hortki
Też bym namawiała na jakąś skrzyneczkę - frajda wielka wiosną rzodkiewkę i sałatę swoją pochrupać. I pietruszkę i pora i selera do zupy. Też n ie robię rozsady, tylko sieję do gruntu albo kupuję rozsadę na targu. A jeszcze z Lusią obok to Ty masz raj